Ποια μορφή απέκτησαν οι οικίες του Πειραιά κατά την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο; Ποιες ήταν οι δραστηριότητες των ανθρώπων που ζούσαν ε...
Ποια μορφή απέκτησαν οι οικίες του Πειραιά κατά την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο; Ποιες ήταν οι δραστηριότητες των ανθρώπων που ζούσαν εκεί σε κάθε χώρο; Ποιες αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες διαπιστώνονται μέσω των υλικών καταλοίπων;
Στη συγκυρία της κατασκευής ενός τεχνικού έργου μεγάλης εμβέλειας, όπως η κατασκευή του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων διερεύνησε οικιστικά κατάλοιπα, καθώς και 115 κατασκευές που σχετίζονται με την ύδρευσή της αρχαίας πόλης του Πειραιά. Βρέθηκαν πλήρεις με δομικό υλικό απόρριψης, αλλά και οικοσκευή των οικιών που ισοπεδώθηκαν κατά την καταστροφή του Σύλλα, το 86 π.Χ. Η αρχιτεκτονική εξέλιξη των οικιών στο χρόνο, οι μετασκευές και οι επεκτάσεις τους αποτυπώνουν τη διαχρονική προσπάθεια των κατοίκων της πόλης να εξασφαλίσουν το αναγκαίο για τη ζωή τους πόσιμο νερό. Παράλληλα, το υλικό με το οποίο πληρώθηκαν κατά τη σταδιακή και κατά φάσεις εγκατάλειψη τους, φωτίζει σημαντικές και ιδιαίτερες πτυχές της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής της πόλης.
Η ερευνητική ομάδα του έργου προσπάθησε να συνθέσει και να ενοποιήσει τα δεδομένα και να φτάσει τελικά στην επανασύνδεση των ανθρώπων με τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν, τοποθετώντας ανθρώπους και αντικείμενα στο ιστορικά προσδιορισμένο κοινωνικό τους πλαίσιο. Τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν ως απορρίψεις μέσα σε υπόγειες κατασκευές ύδρευσης παρουσιάζονται σε μια υποθετική αναπαράσταση της αρχικής τους χρήσης. Έτσι, μέσω των ευρημάτων της ανασκαφής θα σκιαγραφηθούν οι λειτουργίες της οικίας της ύστερης ελληνιστικής περιόδου.
Η εισαγωγή και αντιγραφή ξένων προϊόντων αναδεικνύει τις αυξημένες εμπορικές σχέσεις και την στενή επαφή με τους Ρωμαίους, κατά τον 2ο αι. π.Χ., που επηρέασαν και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του Πειραιά. Παράλληλα, από την εξέλιξη της μορφής των καθημερινών σκευών διαπιστώνεται αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και τις συμποσιακές πρακτικές, πράγμα που δηλώνει ότι πρόκειται για μια εποχή μετάβασης προς το ρωμαϊκό τρόπο ζωής.
Η Στέλλα Χρυσουλάκη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων) θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Ανασυνθέτοντας την εικόνα των οικιών του Πειραιά κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές για την επέκταση του Μετρό» στην αίθουσα διαλέξεων της Ecole française d’Athènes την Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:00.
Δεν υπάρχουν σχόλια