Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ για εκδηλώσεις

Μία εκδήλωση κοσμικού χαρακτήρα τον μήνα, προφανώς σε αντιστοιχία της μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας, θα μπορεί να γίνεται εφεξής σ...


«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ για εκδηλώσεις

Μία εκδήλωση κοσμικού χαρακτήρα τον μήνα, προφανώς σε αντιστοιχία της μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας, θα μπορεί να γίνεται εφεξής στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης, με άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. 

Το Συμβούλιο γνωμοδότησε χθες θετικά για εκδηλώσεις στο εσωτερικό του μνημείου (τον χειμώνα) και στον αύλειο χώρο (το καλοκαίρι).

Ενδεικτικά, είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν βραδιές μπελκάντο, τζαζ, κλασικής μουσικής, βραδιές ποίησης, διαλέξεις κ.ά.

Η συζήτηση περιορίστηκε αυστηρά στο συγκεκριμένο θέμα και δεν επεκτάθηκε στο ζήτημα τοποθέτησης του σταυρού, παρότι μέλη του ΚΑΣ προσπάθησαν να θέσουν σχετικά ερωτήματα και προβληματισμούς.

Μέλη φορέων που επιθυμούν να διατηρήσει η Ροτόντα τον μνημειακό χαρακτήρα της ανέφεραν κατά τη διάρκεια παράστασης που πραγματοποίησαν ότι στο εσωτερικό της έχουν τοποθετηθεί μονίμως σύγχρονα στοιχεία: μια Αγία Τράπεζα, που όταν δεν γίνεται λειτουργία καλύπτεται με βελούδο, ένας Εσταυρωμένος και «καντηλέρια» όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Τα μέλη του ΚΑΣ δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία, παρότι το πρόβλημα έγκειται ακριβώς εκεί. Μέχρι τώρα, στη Ροτόντα όλα ήταν κινητά, ώστε να μεταφέρονται από το κέντρο στο πλάι μετά τις λειτουργίες. Οπως έχει δημοσιευθεί στη «Διαύγεια», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης έχει εγκρίνει πιστώσεις για προμήθεια στασιδιών και επισκοπικού θρόνου. Αυτό θα αποτελέσει τετελεσμένο, με το μνημείο να παίρνει χαρακτήρα εκκλησίας.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια