Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Ναός-έκπληξη στα έγκατα της Καππαδοκίας


Ναός-έκπληξη στα έγκατα της Καππαδοκίας

Μια υπόγεια αρχαία ορθόδοξη εκκλησία, με εκπληκτικές, σπάνιας θεματικής τοιχογραφίες που, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μπορεί να αλλάξει για πάντα την ιστορία της ορθοδοξίας, ανακαλύφθηκε στην Καππαδοκία.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, η οποία αποδίδεται στον 5ο μ.Χ. αιώνα, ήρθε στο φως εντελώς τυχαία κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης της αρχαίας πόλης του Νεβσεχίρ, που οι Έλληνες είχαν ονομάσει Νεάπολη, και βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Καππαδοκίας, σε απόσταση 290 χλμ. από την Άγκυρα.

Η σκαλιστή σε βράχο εκκλησία βρέθηκε μέσα στο κάστρο του Νεβσεχίρ, ακριβώς στο κέντρο της πόλης, που βρίσκεται σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 360.000 τ.μ. και περικλείει 11 γειτονιές.

Ναός-έκπληξη στα έγκατα της Καππαδοκίας
Η εκκλησία ήταν γεμάτη με χώμα και τα κομμάτια των τοιχογραφιών
με τις συναρπαστικές αναπαραστάσεις έπρεπε να συλλεχθούν ένα προς ένα
Αυτό που άφησε τους αρχαιολόγους κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό ήταν το μέγεθος της εκκλησίας, καθώς είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ, αλλά και η πρωτότυπη θεματική των αγιογραφιών της. Σε κάποιες από αυτές ο Ιησούς εμφανίζεται να εξοντώνει δαιμόνια και μοχθηρά πνεύματα, ενώ υπάρχουν επίσης αναπαραστάσεις της Ανάληψης, των Αποστόλων, του Μωυσή κ.ά. Εκτιμάται δε ότι όταν αφαιρεθεί το χώμα που υπάρχει στους τοίχους της εκκλησίας θα έρθουν στο φως κι άλλες αγιογραφίες.

«Δεν το διανοούμασταν ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τέτοια ευρήματα όταν ξεκίνησαν οι ανασκαφές. Οι ανασκαφές συνεχίζονται και ελπίζουμε να βρούμε νέα δεδομένα για την ιστορία της Καππαδοκίας. Μας έχουν ενημερώσει ότι κάποιες από τις αγιογραφίες είναι μοναδικές.

Ο λόγος για συναρπαστικές αναπαραστάσεις με την ανάληψη του Ιησού στα ουράνια, με μοχθηρές ψυχές να εξοντώνονται και άλλα θέματα, αναπαραστάσεις των οποίων δεν έχουμε ξαναδεί. Όταν αποκαλυφθεί πλήρως η θαμμένη πολιτεία, η Καππαδοκία ίσως γίνει ένας ακόμη πιο σημαντικός τόπος για την ιστορία της Ορθοδοξίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Νεβσεχίρ Χασάν Ουνβέρ.

Ναός-έκπληξη στα έγκατα της Καππαδοκίας

Ο αρχαιολόγος Σεμίχ Ιστανμπούλογλου, ο οποίος ηγείται των ανασκαφών, ενημέρωσε πως η εκκλησία ήταν γεμάτη με χώμα και πως τα κομμάτια των τοιχογραφιών έπρεπε να συλλεχθούν ένα προς ένα. Συμπλήρωσε επίσης πως οι λεπτοί τοίχοι της εκκλησίας κατέρρευσαν εξαιτίας του χιονιού και της βροχής, αλλά θα αποκατασταθούν κατά τις εργασίες συντήρησης.

Όπως ανακοίνωσε η αρχαιολογική ομάδα που κάνει την ανασκαφή, οι εργασίες έχουν διακοπεί προσωρινά λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή.

«Σε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε τις αγιογραφίες, πλέον, περιμένουμε να ανέβουν οι θερμοκρασίες. Επειδή η χιονόπτωση δημιουργεί προβλήματα στις εργασίες, θα περιμένουμε λίγο μέχρι να ξαναρχίσουν οι ανασκαφές».


Πηγή: Αν. Κουκά, Έθνος , Hurriyet Daily News

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου