Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

“ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΘΕΟΤΗΤΕΣ” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά- Το ιερό της Αρτέμιδος Μουνιχίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων σας προσκαλεί στη διάλεξη της  ομ. Καθηγήτριας αρχαιολογίας κ. Λύδια Π...


“ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΘΕΟΤΗΤΕΣ” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά- Το ιερό της Αρτέμιδος Μουνιχίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων σας προσκαλεί στη διάλεξη

της  ομ. Καθηγήτριας αρχαιολογίας κ. Λύδια Παλαιοκρασσά

“Το Ιερό της Αρτέμιδος Μουνιχίας “

στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών «Ιερά και Θεότητες»


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2016

Ώρα 7:00μμ



Το Ιερό της Μουνιχίας Αρτέμιδος ή Ναός της Μουνιχίας Αρτέμιδος ήταν από τους σημαντικότερους αρχαίους ναούς της Αττικής, αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη. Βρισκόταν στη νότια πλευρά του λιμανιού της Μουνιχίας (ευρύτερα γνωστού ως Τουρκολίμανου) στον Πειραιά, στη θέση που κατέχει από το 1935 ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδας.  Παίρνει το όνομα από τον τοπικό μυθικό ήρωα Βασιλέα Μούνιχο.

Ο Ναός της Μουνιχίας Αρτέμιδος εκτός του θρησκευτικού χαρακτήρα φαίνεται πως στην αρχαιότητα έπαιζε και οικονομικό ρόλο. Από τα κείμενα των Λυσία και Δημοσθένη  συμπεραίνεται ότι στο ναό αυτό κατέφευγαν όσοι Τριήραρχοι δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να αναλάβουν τα έξοδα της λεγόμενης "λειτουργίας".

Φαίνεται επίσης πως ο ναός ήταν και ένα είδος "ασύλου" των πολιτών της αρχαίας Αθήνας και του Πειραιά που νόμιζαν ότι αδικούνται. Έτσι κατέφευγαν εκεί, αν διώκονταν από την Πολιτεία και, είτε ανέμεναν την εκδίκαση της ένστασής τους, είτε επέβαιναν (με την ανοχή των Αρχών) στα πλοία του προκείμενου λιμένα Μουνιχίας και αυτοεξορίζονταν.

Προς τιμή της Μουνιχίας Αρτέμιδος τελούνταν ετησίως τα Μουνίχια, η σπουδαιότερη εορτή του αρχαίου Πειραιά, με αγώνες ναυτικού χαρακτήρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια