Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Ιδαίον Άντρον αναδεικνύει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων

Στου Ψηλορείτη την κορφή «πλαγιάζει» το Ιδαίον Άντρον, η σπηλιά για την οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων έβαλε στόχο να ξαναδώ...


Το Ιδαίον Άντρον αναδεικνύει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων

Στου Ψηλορείτη την κορφή «πλαγιάζει» το Ιδαίον Άντρον, η σπηλιά για την οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων έβαλε στόχο να ξαναδώσει ζωή μέσα από πλήθος πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.

Με αφετηρία τον Αύγουστο του 2016, και 6.000 χρόνια μετά -όπως χαρακτηριστικά τονίζουν τα μέλη του Συλλόγου-, η σπηλιά του Ψηλορείτη, ο τόπος όπου σύμφωνα με τη μυθολογία η Ρέα έκρυψε το νεογέννητο Δία για να αποφύγει την οργή του Κρόνου, θα φιλοξενήσει μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ανωγείων, ώστε να αναδειχθεί το σπήλαιο και να διαδοθεί η ιστορία του ακόμη και εκτός της χώρας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πολιτιστικό Συλλόγου, Νίκος Βρέντζος, τόνισε: «Για φέτος πρώτη φορά, θα επιχειρηθεί η ανάδειξη του μύθου της γέννησης και της ανατροφής του Δία, με τη βοήθεια των κειμένων του Γιώργου Καράτζη, και τη μουσική Κρητών καλλιτεχνών από τα Ανώγεια».

Στο επόμενο χρονικό διάστημα από πλευράς αρχαιολογίας θα έχουν δοθεί και οι σχετικές εγκρίσεις για το συγκεκριμένο ανωγειανό εγχείρημα, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Βρέντζος, πάνω από 800 επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που έχει προγραμματισθεί για τις 18 Αυγούστου. «Η πρόσβαση όλων όσοι επιθυμούν να βρεθούν στο Ιδαίον Άντρο θα είναι εύκολη, δεδομένου ότι 24 χλμ μετά τα Ανώγεια η πρόσβαση οδικώς είναι εύκολη, ενώ ο Δήμος θα διαθέτει και τη μεταφορά με πουλμανάκια για όσους έχουν ανάγκη ή κινητικά προβλήματα. Θέλουμε να γίνει ένας θεσμός που θα μεταφέρει ακόμη και διεθνώς τα πανανθρώπινα μηνύματα της ιστορίας μας».

Στην προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου συμπαραστάτης στέκεται και η αρχαιολόγος Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, σύζυγος του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελαράκη, ο οποίος έφερε στο φως τα ευρήματα που επιβεβαίωσαν τη μυθολογική υπόσταση του Ιδαίου Άντρου, του τόπου που για αιώνες σύμφωνα με τα ευρήματα ήταν ο τόπος και το κέντρο λατρείας του Δίας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου: «Προτεραιότητα έχουμε, να αναδείξουμε όσο γίνεται πιο πολύ την παράδοση του νησιού μας, αλλά και του τόπου μας των Ανωγείων, και για το λόγο αυτό, από δω και στο εξής, απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε πνευματικό άνθρωπο του νησιού και σε κάθε εκπρόσωπο της κρητικής μας παράδοσης να σταθεί δίπλα μας στην προσπάθεια να δώσουμε ζωή στο Ιδαίον Άντρο, καλώντας παράλληλα όλον τον κόσμο να πλαισιώσει τις εκδηλώσει μας, που θα υλοποιήσουμε στον συγκεκριμένο χώρο, και από νωρίς θα γνωστοποιούνται».


Πηγή: Έθνος, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια