Όνειρο θερινής νυκτός φαίνεται πως θα είναι - τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον - η καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε Μουσεία κ...
Όνειρο θερινής νυκτός φαίνεται πως θα είναι - τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον - η καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Μπορεί η καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου να «συμβάλλει στην αύξηση των πόρων που εισπράττονται από το κράτος» - όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς στο «Πρακτορείο 104,9 FM», γεγονός ωστόσο, παραμένει ότι η καθιέρωσή του μέχρι την 1η Απριλίου μένει σε ... ευχές και ελπίδες.
Δεν είναι τυχαία η αναφορά στη συγκεκριμένη ημερομηνία. Την 1η Απριλίου - εκτός από την τουριστική περίοδο - ξεκινά και η ισχύς των αυξημένων αντιτίμων εισόδου. Σύμφωνα με παλαιότερες (φθινόπωρο 2015) δηλώσεις που έχει κάνει η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Ασπασία Λούβη, το υπουργείο Πολιτισμού φιλοδοξούσε να τεθεί σε εφαρμογή πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Συγκεκριμένα το υπουργείο Πολιτισμού «σχεδίαζε την εγκατάσταση νέων μηχανημάτων σε 38 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία».
Το εγχείρημα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Το περασμένο καλοκαίρι έγινε και σχετικός μειοδοτικός διαγωνισμός, ο οποίος απέβη άκαρπος. Έκτοτε, το μόνο που έχει πει αορίστως το ΤΑΠΑ είναι πως συγκεκριμένο Ίδρυμα θα διαθέσει το απαραίτητο κονδύλιο.
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι πολύ σημαντικό, καθώς, εκτός των άλλων, θα επιτρέπει στον επισκέπτη να εκδίδει το εισιτήριό του από τη χώρα ή την πόλη του. Απαιτείται όμως, εκτός από το ειδικό λογισμικό, και η προμήθεια ειδικών ακυρωτικών μηχανημάτων.
Η προσπάθεια που έγινε το 2015 για εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 6-7 αρχαιολογικούς χώρους δεν πήγε καλά, αφού τα «μηχανήματα ήταν χαλασμένα μέρα παρά μέρα».
Τι κι αν οι τουρίστες «κλείνουν» και εισιτήρια για αρχαιολογικές επισκέψεις; Η Ελλάδα δεν προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουν αγορές στον τομέα αυτόν με πιστωτικές κάρτες, ή, διαδικτυακά.
Επιπλέον, από την 1η Απριλίου τα εισιτήρια θα κοστίζουν ακριβότερα. Στα 20 ευρώ από τα 12 αυξάνεται η τιμή του εισιτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Οι αυξήσεις δεν θα ισχύουν από τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο κάθε έτους. Τότε τα εισιτήρια μειώνονται κατά 50% και μία Κυριακή κάθε μήνα υπάρχει ελεύθερη είσοδος
Σημειώνεται ότι στο Λούβρο η επίσκεψη κοστίζει 15 ευρώ, στο Μουσείο της Περγάμου και στο Κολοσσαίο της Ρώμης 12 ευρώ.
Πηγή: Κ. Λυμπεροπούλου, TheTOC
Δεν υπάρχουν σχόλια