Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

SOS για τον ιστορικό Κάμπο της Χίου

Ο Κάμπος έχει μια ιστορία που φτάνει μέχρι το Βυζάντιο και παρ' όλες τις καταστροφές, κατακτήσεις και αλλαγές έχει χαρακτηριστεί ως ι...

SOS για τον ιστορικό Κάμπο της Χίου
Ο Κάμπος έχει μια ιστορία που φτάνει μέχρι το Βυζάντιο και παρ' όλες τις καταστροφές, κατακτήσεις και αλλαγές έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος
Τον Κάμπο της Χίου, που είναι μια ημιαγροτική περιοχή στην οποία συνυπάρχουν το βυζαντινό, το γενοβέζικο και το τοπικό αρχαιολογικό στυλ και οι επιδράσεις, συμπεριέλαβε η Europa Nostra στους επτά χώρους που βρίσκονται σε κίνδυνο επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Όγδοη και σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η Βενετία, η περίφημη λιμνοθάλασσα της οποίας μετατρέπεται σε έναν μολυσμένο τόπο και τα κανάλια κοντεύουν να γίνουν ποτάμια, ώστε να περνούν τα κρουαζιερόπλοια και τα εμπορικά πλοία.

Ο Κάμπος της Χίου αρχικά είχε 200 και πλέον κτήματα που συμπεριελάμβαναν περιβόλια (τυπικά αγροοικοσυστήματα), αρχοντικά σπίτια και εκκλησίες. Ο υφιστάμενος αστικός ιστός περιλαμβάνει ιστορικά κτίρια από τον 14ο έως τον 18ο αι., περιβαλλόμενα από ψηλούς μαντρότοιχους, βοηθητικά κτίσματα, περίτεχνες βοτσαλωτές αυλές, δεξαμενές, μαγκανοπήγαδα και περιβόλια εσπεριοδοειδών, καθώς και νεοκλασικά κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα.


SOS για τον ιστορικό Κάμπο της Χίου
Ο Κάμπος της Χίου
Η περιοχή απειλείται αφενός από την αδυναμία των κατοίκων να συντηρήσουν και να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες τους και αφετέρου από ακατάλληλες για τον τόπο χρήσεις, όπως αυτές εισάγονται με το Πολεοδομικό Σχέδιο του 2008. Πρόκειται για ένα μοναδικό οικιστικό-γεωργικό σύνολο, εξαιρετικό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης κατοικίας, γεωργίας και συμπληρωματικών λειτουργιών. Ο Κάμπος έχει μια ιστορία που φτάνει μέχρι το Βυζάντιο.

Οι κατακτητές του νησιού, Γενοβέζοι και Τούρκοι στη συνέχεια, η σφαγή του 1822 και ο φοβερός σεισμός του 1881 επηρέασαν τη ζωή του. Παρ' όλες όμως τις καταστροφές, κατακτήσεις και αλλαγές διατήρησε από τον 14ο αιώνα μέχρι σήμερα τον χαρακτήρα του. Εχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος στα σημερινά του όρια.

SOS για τον ιστορικό Κάμπο της Χίου
«Πληγή» για τη Βενετία το συνεχές άνοιγμα των τεχνητών καναλιών, προκειμένου
να περνούν ολοένα και μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια
Οι υπόλοιποι έξι χώροι (από τους 14 που περιλαμβάνονταν στη βραχεία λίστα, μείον τη Βενετία) είναι: Ο αρχαιολογικός χώρος Ερερούικ και το χωριό Ανί Πέμζα στην Αρμενία, το θαλάσσιο οχυρό Παταρέι στην Εσθονία, το Αεροδρόμιο Ελσίνκι- Μάλμι στη Φινλανδία, η γέφυρα Κολμπέρ Σουίνγκ στη Γαλλία, το ησυχαστήριο του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα στην Εξτραμαδούρα της Ισπανίας και η αρχαία πόλη Χασάνκεϊφ με το περιβάλλον της στην Τουρκία.

Η Βενετία, η οποία έχει δημιουργηθεί σε τεχνητά κανάλια, «αυτοκτονεί» τα τελευταία χρόνια, διανοίγοντας και εκβαθύνοντας τα κανάλια αυτά. Στόχος των αρμοδίων είναι να περνούν ολοένα και μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια και εμπορικά πλοία. Αυτό όμως απειλεί την ιστορική πόλη, η οποία ζει μέσα στη ρύπανση των υδάτων και με κίνδυνο να πλημμυρίσει ανά πάσα στιγμή.

Ο πρόεδρος της Europa Nostra, διάσημος τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο, σημειώνει πως ο κίνδυνος είναι να χαθούν για πάντα μερικές από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Ευρώπης. «Εκ μέρους της οργάνωσης πιέζω τους αρμόδιους, από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας, ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ένα βιώσιμο μέλλον για τους χώρους αυτούς».

Στους επόμενους μήνες, η Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μαζί με άλλους εταίρους και τους φορείς που κατέθεσαν τις υποψηφιότητες, θα επισκεφθούν τα επτά επιλεγμένα μνημεία. Εμπειρογνώμονες θα προσφέρουν τεχνική υποστήριξη, θα προτείνουν πιθανές πηγές χρηματοδότησης και θα επιχειρήσουν να κινητοποιήσουν την κοινωνία με στόχο την ευρύτερη στήριξη του προγράμματος.


SOS για τον ιστορικό Κάμπο της Χίου
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ererouyk (Αρμενία)
SOS για τον ιστορικό Κάμπο της Χίου
Η αρχαία πόλη του Hasankeyf (Τουρκία)
Αυτά τα εξαιρετικά δείγματα της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, άλλα λόγω έλλειψης πόρων ή ειδικών γνώσεων, ενώ άλλα λόγω εγκατάλειψης ή λόγω ανεπαρκούς σχεδιασμού. Είναι, συνεπώς, απαραίτητη η άμεση δράση. Μέχρι το τέλος του χρόνου πρόκειται να οργανωθεί η αποστολή ομάδων εμπειρογνωμόνων στα μνημεία και η σύνταξη βιώσιμων σχεδίων δράσης. To Πρόγραμμα «7 Most Enadngered» έχει την υποστήριξη του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Creative Europe», ως τμήμα του προγράμματος της Europa Nostra για το δίκτυο «Προωθώντας την Πολιτιστική Κληρονομιά».

Τα επτά πλέον απειλούμενα μνημεία για το 2016 επιλέχθηκαν από το Συμβούλιο της Europa Nostra από τη λίστα των 14 επιλαχόντων. Η τελευταία είχε συνταχθεί από επιτροπή ειδικών στην ιστορία, την αρχαιολογία, τη συντήρηση, την project analysis και τα οικονομικά. Οι υποψηφιότητες υποβλήθηκαν από την κοινωνία των πολιτών ή από δημόσιους φορείς που συμμετέχουν στο ευρύτατο δίκτυο μελών και συνεργαζόμενων Οργανισμών της Europa Nostra από σαράντα χώρες απ’ όλη την Ευρώπη.

SOS για τον ιστορικό Κάμπο της Χίου
Το Θαλάσσιο Οχυρό του Patarei στο Ταλίν (Εσθονία).
SOS για τον ιστορικό Κάμπο της Χίου
Το αεροδρόμιο του Ελσίνκι - Malmi  (Φινλανδία).
To Πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2013 από την Europa Nostra με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως χρηματοδοτικό εταίρο και την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης ως συνεργαζόμενο εταίρο. Έμπνευση στάθηκε ένα παρόμοιο επιτυχημένο πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε στην Αμερική από το US National Trust for Historic Preservation. Το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» δεν αποτελεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης δράσης και να προωθήσει τη «δύναμη του παραδείγματος».


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος , Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια