Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δύο θαλάμους πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών δείχνει το σκάνερ

«Είναι 90% πιθανόν να υπάρχουν δύο κρυμμένοι θάλαμοι πίσω από τους τοίχους του τάφου του Τουταγχαμών στο Λούξορ» ανακοίνωσε το υπ...


Δύο θαλάμους πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών δείχνει το σκάνερ

«Είναι 90% πιθανόν να υπάρχουν δύο κρυμμένοι θάλαμοι πίσω από τους τοίχους του τάφου του Τουταγχαμών στο Λούξορ» ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για προκαταρκτικά αποτελέσματα ανάλυσης που έγινε με σύγχρονα μέσα.

Με μια νέα μέθοδο σάρωσης, εμφανίστηκαν στον τάφο του Βασιλιά Τουταγχαμών στο Λούξορ δυο νέα δωμάτια, η ύπαρξη των οποίων δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι σήμερα.

Αυτή η σχεδόν βεβαιότητα ενισχύει την άποψη του βρετανού αρχαιολόγου και αιγυπτιολόγου Νίκολας Ριβς, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ίσως πρόκειται για τον ηλικίας 3.300 και πλέον ετών τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Ο αιγύπτιος υπουργός Μαμντούχ αλ-Νταμάτι κλίνει μάλλον προς την εκδοχή ο τάφος να ανήκει σε άλλη σύζυγο του φαραώ Ακενατών, πατέρα του Τουταγχαμών.

Το υπουργείο αρχαιοτήτων της Αιγύπτου σε ανακοίνωσή του αποκάλυψε , ότι οι δύο αυτοί χώροι εντοπίστηκαν στον βόρειο και τον ανατολικό θάλαμο του φαραωνικού μαυσωλείου, ενώ η σάρωση αποκάλυψε στο εσωτερικό τους μεταλλικούς και οργανικούς όγκους, στοιχείο που υποδεικνύει ότι μπορεί να περιέχουν ταφικά αντικείμενα ή αναθήματα.

Δύο θαλάμους πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών δείχνει το σκάνερ
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων  
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης με ραντάρ που διεξήχθη από τον ιάπωνα ειδικό Χιροκάτσου Βατανάμπε αποκαλύπτουν ότι «είναι 90% πιθανόν να υπάρχουν δύο θάλαμοι κρυμμένοι πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών» δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο. 

«Υπάρχουν κενοί χώροι πίσω από δύο τοίχους, αλλά όχι εντελώς κενοί, περιέχουν οργανικά και μεταλλικά υλικά».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι πιο προωθημένες έρευνες θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου μέσα στον τάφο που βρίσκεται στην κοιλάδα των Βασιλέων, στην όχθη του Νείλου, απέναντι από το Λούξορ.

Σε αντίθεση με τις νεκροπόλεις άλλων φαραώ οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους λεηλατήθηκαν, αυτή του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, βρέθηκε ασύλητη, με περισσότερα από 5.000 άθικτα αντικείμενα ηλικίας 3.300 ετών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι φτιαγμένα από ατόφιο χρυσάφι.

Δύο θαλάμους πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών δείχνει το σκάνερ
Ο Hirokatsu Watanabe, ειδικός στα ραντάρ από την Ιαπωνία, χρησιμοποιεί το ειδικά τροποποιημένο σκάνερ Koden κατά μήκος του βόρειου τοίχου του ταφικού θαλάμου του Τουταγχαμών κατά τη διάρκεια των εργασιών σάρωσης το περασμένο φθινόπωρο.
Δύο θαλάμους πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών δείχνει το σκάνερ
Δείχνοντας την οθόνη του υπολογιστή του, ο Watanabe εξηγεί ότι οι πολύχρωμες μπάρες αντιπροσωπεύουν δεδομένα του ραντάρ που απεικονίζουν το υλικού κατασκευής των τοίχων.
Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος Φαραώ της 18ης δυναστείας που ανήλθε στην εξουσία στην τρυφερή ηλικία των 10 ετών και βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. Ο Ακενατών ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών. Η καλλονή Νεφερτίτη ήταν η κύρια σύζυγός του, αλλά δεν ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών. Αυτή άσκησε μεγάλη επιρροή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του συζύγου της. Ο ξαφνικός θάνατός της σε νεαρή ηλικία, το 1340 π.Χ., παραμένει άλυτο μυστήριο, ενώ αναπάντητο είναι και το ερώτημα για το πού ετάφη.

Ο Τουταγχαμών πέθανε σε ηλικία 18 ετών, ωστόσο τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.

Δύο θαλάμους πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών δείχνει το σκάνερ

Ο τάφος του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις τοθυ 20ου αιώνα, και μέσα του βρέθηκαν με περισσότερα από 5.000 άθικτα αντικείμενα ηλικίας 3.300 ετών, φτιαγμένα από ατόφιο χρυσάφι. Είναι από τα ελάχιστα μέρη της Αιγύπτου στα οποία δεν έδρασαν αρχαιοκάπηλοι και δεν έχουν καταστραφεί από τις λαθρανασκαφές. Νέες έρευνες μέσα στον τάφο θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου.

Η ανακάλυψη του τάφου της θα μπορούσε να λύσει κι ένα μεγάλο οικογενειακό μυστήριο, αφού ορισμένοι αιγυπτιολόγοι υποστηρίζουν ότι η πανέμορφη βασίλισσα ήταν μητέρα του Τουταγχαμών.


Πηγή: in.gr, The TOC, με πληροφορίες από ΑΠΕ , National Geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια