Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

«Απόδραση» στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης

«Απόδραση» στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης

Μοναδικές εμπειρίες μπορούν να ζήσουν μικροί και μεγάλοι αν επιλέξουν μια απόδραση στο θαλάσσιο πάρκο απολιθωμένου δάσους της Νησιώπης με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα, αλλά και στο Μουσείο φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

Οι επισκέπτες του Πάρκου Νησιώπης, σε μια ερημονησίδα δυτικά του Σιγρίου, μπορούν να περιηγηθούν μέσα από ειδικά διαμορφωμένες περιπατητικές διαδρομές στις 44 εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις και να θαυμάσουν το μοναδικής ομορφιάς χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους. 

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου μπορούν να γνωρίσουν τις νέες εμφανίσεις απολιθωμένων δένδρων της οικογένειας των Ταξοδιείδων ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το εντυπωσιακότατο εύρημα ενός γιγαντιαίου κορμού δένδρου που αποκαλύφθηκε στη φυσική του θέση με συνολικό μήκος 17,20 μέτρα.

Με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πάτο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα γνωριμίας με το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το σκάφος πραγματοποιεί τη θαλάσσια διαδρομή Σίγρι – Νησιώπη και τη θαλάσσια διαδρομή περιμετρικά της νησίδας Νησιώπη, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πλούσια βενθική χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και την παρουσία σημαντικών τύπων βιοκοινοτήτων όπως η κοραλλιογενής και τα «δάση» του φαιοφύκους Cystoseira, αλλά και τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων.

«Απόδραση» στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιήγηση στις θέσεις των ηφαιστειακών, τεκτονικών, γεωμορφολογικών και παρακτίων γεωτόπων, όπου οι γεωμορφές εμφανίζονται πολύ συχνά στην παράκτια ζώνη, ως αποτέλεσμα της αποσάθρωσης των πετρωμάτων της περιοχής. Δεκάδες ρήγματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια και στις απόκρημνες ακτές του νησιού μαρτυρούν την έντονη ρηξιγενή τεκτονική δράση που γνώρισε η περιοχή κατά το πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν και είναι ενδεικτικά της πρόσφατης αποκοπής της νησίδας από την υπόλοιπη Λέσβο.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους οι επισκέπτες μπορούν επίσης να γνωρίσουν τη χλωρίδα και πανίδα της νησίδας όπου συναντώνται 62 είδη πουλιών, τρία είδη θηλαστικών, τρία είδη ερπετών, έντομα από περίπου δέκα διαφορετικές τάξεις και 37 οικογένειες, αράχνες από οκτώ οικογένειες και άλλα ασπόνδυλα ζώα. 

Μεταξύ των ζώων αξίζει να σημειωθεί η παρουσία πουλιών όπως του Μαυροπετρίτη, της Καστανόπαπιας, της Πετροτριλίδας, του Κιρκινεζιού καθώς και μεγάλης αποικίας από κοινούς γλάρους (Ασημόγλαρους).


Πηγή: Real, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ , EmprosNet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου