Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Περιήγηση σε μια «ζωντανή» ανασκαφή

Περιήγηση σε μια «ζωντανή» ανασκαφή

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών από 26 έως 29 Μαΐου 2016, σας προσκαλεί στην περιήγηση -παρακολούθηση μιας «ζωντανής» ανασκαφής την ώρα εργασίας αρχαιολόγων και φοιτητών στον αρχαιολογικό χώρο στο Πλάσι Μαραθώνα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 και ώρα 12.00 - 4:00 μ.μ.

Aπό τον Μάιο του 2014, η ανασκαφή διεξάγεται από τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του ΥΠΠΟΑ. Η ανασκαφή έχει διττό χαρακτήρα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό. Ως εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται κάθε Μάιο στο πλαίσιο του υποχρεωτικού μαθήματος «Ανασκαφική, Επεξεργασία Αρχαιολογικού Υλικού και Μουσειολογία» και αποτελεί το βασικό πεδίο πρακτικής άσκησης των φοιτητών αρχαιολογίας που θα ασχοληθούν με τη μελέτη και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως ερευνητικό πρόγραμμα αφορά μία θέση η οποία αποτέλεσε επίκεντρο ανθρώπινης δραστηριότητας με αξιοσημείωτη συνέχεια για τέσσερις σχεδόν χιλιετίες, από τη Νεολιθική εποχή έως και την Ύστερη Αρχαιότητα.

Περιήγηση σε μια «ζωντανή» ανασκαφή

Περιήγηση σε μια «ζωντανή» ανασκαφή

Θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στις αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί στη θέση Πλάσι του Μαραθώνα, από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτριες/ες κ.κ. Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Πάνο Βαλαβάνη, Γιάννη Παπαδάτο και Γιώργο Βαβουρανάκη, καθώς και παρακολούθηση της διαδικασίας ανασκαφής, τεκμηρίωσης και πρώτων μέτρων προστασίας των αρχαίων που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο της συστηματικής έρευνας που διεξάγεται με τη συμμετοχή πλειάδας φοιτητών και ερευνητών.

Περιήγηση σε μια «ζωντανή» ανασκαφήΩς σημείο συνάντησης των συμμετεχόντων και αφετηρία της περιήγησης ορίζεται η συμβολή της λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Μάχης Μαραθώνος πλησίον της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, επί του παραλιακού δρόμου Μαραθώνα (από την πλατεία Αγίου Παντελεήμονος) και ώρα 11:30 π.μ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση, 

Υπεύθυνοι εκδήλωσης:
Λαμπρινή Σίσκου - Πέλλη Φωτιάδη, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής
Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα - Πάνος Βαλαβάνης - Γιάννης Παπαδάτος - Γιώργος Βαβουρανάκης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαρία Λαμπρινού, Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 6971994920, 2294055155, 6976613065 

Είσοδος δωρεάν.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι απαραιτήτως εφοδιασμένοι με κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, καπέλο, νερό και αντηλιακό.Πηγή: Δελτίο Τύπου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου