Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Της Σπάρτης τα ψηφιδωτάΤης Σπάρτης τα ψηφιδωτά
Η «Διεθνής Ημέρα Μουσείων»  στάθηκε αφορμή για μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Σπάρτη. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας άνοιξε στις 18 Μαίου στο πλαίσιο του εορτασμού το χώρο που είναι γνωστός ως «Οικία της Ευρώπης» στο κέντρο της Σπάρτης έτσι ώστε το κοινό να μπορέσει να θαυμάσει τα εκπληκτικά ψηφιδωτά δάπεδα που έχουν ανακαλυφθεί στις ανασκαφές των τελευταίων εκατό ετών – και δεν είναι λίγα. 


Της Σπάρτης τα ψηφιδωτά

Της Σπάρτης τα ψηφιδωτά

Κορυφαίο έκθεμα το μεγάλο ψηφιδωτό που απεικονίζει την «Αρπαγή της Ευρώπης», παράσταση σχετικά οικεία σε όλους μας αφού απεικονίζεται στην μια πλευρά του νομίσματος των 2 ευρώ. Ενώ όλοι όμως έχουμε δει την Ευρώπη σε νόμισμα, η Ευρώπη του πρωτοτύπου παραμένει κλεισμένη….. σαν την κόρη του πρωτομάστορα σε συνθήκες συντήρησης όχι όμως και ανάδειξης . 


Της Σπάρτης τα ψηφιδωτά

Της Σπάρτης τα ψηφιδωτά

Της Σπάρτης τα ψηφιδωτά

Της Σπάρτης τα ψηφιδωτά

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή η ενθαρρυντική κίνηση εξωστρέφειας που έγινε υποκρύπτει ένα σχέδιο αξιοποίησης αυτού του εκπληκτικού αρχαιολογικού θησαυρού. Δεν θα ήταν υπερβολή το να συζητάμε για ένα Μουσείο Ψηφιδωτών. Η Σπάρτη διαθέτει και διασώζει ένα χωρίς προηγούμενο σύνολο ψηφιδωτών του 3ου και του 4ου αιώνα μ.Χ. και μόνον για αυτά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλος έλξης πολιτιστικού Τουρισμού. Εν αναμονή λοιπόν.


Πηγή: koultouriaris.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου