Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Εγκαινιάστηκε το μουσείο της Ελεύθερνας Ρεθύμνου

Εγκαινιάστηκε το μουσείο της Ελεύθερνας Ρεθύμνου

Με Κρητική μουσική, μαντινάδες, χορούς, θεατρικά δρώμενα, ομιλίες εκπροσώπων Αρχών και επιστημόνων αλλά και παραδοσιακό κέρασμα  γιορτάστηκαν από τους Κρητικούς στην αρχαία Ελεύθερνα Ρέθυμνου τα εγκαίνια του πρώτου μουσείου αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλο.

«Είναι μια σπάνια κιβωτός Πολιτισμού μέσα στην φύση το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας και είναι αντίστοιχο της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας…» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζοντας το Μουσείο παρουσία Υπουργών, βουλευτών, του Περιφερειάρχη Κρήτης, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, φορέων, Ακαδημαϊκών, ανθρώπων της τέχνης, των γραμμάτων και πλήθους κόσμου. Παράλληλα στην ομιλία του τόσο ο κ.Παυλόπουλος όσο και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος  Αρναουτάκης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζακη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζωρας, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκαν στο πολυσήμαντο έργο και στο όραμα του ανασκαφέα Νικου Σταμπολιδη που έγινε πραγματικότητα. 

Μάλιστα με αισθήματα χαράς και συγκίνησης ο κ. Σταμπολίδης για το επιτυχημένο έργο και τους κόπους των 30 χρόνων της ανασκαφικής έρευνας στην περιοχή δέχθηκε τα θερμά συγχαρητήρια και χειροκροτήματα του προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών, του Περιφερειαρχη, των ομιλητών, φορέων και των εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής. «Έργα όπως αυτό που εγκαινιάσαμε αποτελούν μεγάλη αξία για τον τόπο και παράλληλα μεγάλη επένδυση στον Πολιτισμό και τον τουρισμό» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης. Ο Περιφερειάρχης επίσης πρόσθεσε, ότι η Περιφέρεια από τα προγράμματα της νέας περιόδου θα χρηματοδοτήσει τις δράσεις που αφορούν τα μουσεία της Κρήτης (για τα οποία οι μουσειολογικές μελέτες είναι στην τελική φάση), ενώ ήδη μέχρι σήμερα η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει έργα πολιτισμού 35 εκατ. ευρω.

Εγκαινιάστηκε το μουσείο της Ελεύθερνας Ρεθύμνου

Εγκαινιάστηκε το μουσείο της Ελεύθερνας Ρεθύμνου

Από την πλευρά ο Ν. Σταμπολίδης χαρακτήρισε ως ιστορική ημέρα την τελετή εγκαινίων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα όσους βοήθησαν στην επίτευξη του έργου,(χρηματοδότηση ΕΣΠΑ)Υπουργεία, τον Περιφερειάρχη Κρητης, διαχρονικά της ηγεσίες στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο  Κρήτης, αρχαιολόγους, βοηθούς, φίλους του, αλλά και τους χορηγούς.

«Τα νέο Μουσείο της Ελεύθερνας είναι καρπός 30 χρόνων, όχι μόνο δικού μου κόπου, αλλά και φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ευρώπης, των ΗΠΑ, ακόμη και χωρών της Ασίας, όπως η Τουρκία, η Κορέα, η Ιαπωνία, ακόμη και η Αυστραλία. Είναι έργο όλων αυτών των νεαρών ανθρώπων που με ακολούθησαν και στη συνέχεια έχουν γίνει και οι ίδιοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά χειροκροτούμενος ο Νικος Σταμπολιδης.

Η αρχαία Ελεύθερνα, όπως αναφέρθηκε «είναι στην καρδιά της Κρήτης, περίπου στη μέση απόσταση από την αρχαία Κυδωνία (Χανιά) στα δυτικά και την Κνωσό στα ανατολικά και ακόμη από τη Φαιστό και Γόρτυνα στα νότια, δεν είναι τυχαίο που κατοικήθηκε από νωρίς (τουλάχιστον από την 3η και 2η χιλιετία). Είναι ένας τόπος ευεργετημένος από τη φύση, με άφθονο πόσιμο νερό, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, παρουσία λατομικού ασβεστολιθικού πετρώματος, ακόμα και σιδήρου στα γειτονικά Ταλλαία Όρη, αλλά και ιδιαίτερα ασφαλής, λόγω  της οχυρωματικής θέσης που προσφέρει. Εκεί, οι έρευνες, ανασκαφικές και άλλες, του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίες ξεκίνησαν το 1985 και συνεχίζονται, έφεραν στο φως σημαντικότατα ευρήματα που καλύπτουν όλη τη διαχρονία της περιοχής, από το 3.000 πΧ έως τον 14ο αι. μΧ. Εκείνο, όμως, που “φώτισαν” κυρίως είναι ένα μεγάλο κομμάτι των λεγόμενων “σκοτεινών χρόνων” (9ος ως 6ος αι. πΧ), την αυγή του ελληνικού πολιτισμού, εποχή που διηγείται ο Όμηρος στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια».

Εγκαινιάστηκε το μουσείο της Ελεύθερνας Ρεθύμνου

Στο τέλος της τελετής των εγκαινίων που παρουσίασε ο Αλέξης Κοστάλας, έπαιξε λύρα ο γνωστός Κρητικός καλλιτέχνης Βασίλης Σκούλας, νέοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου απήγγειλε στίχους από την τραγωδία του Ευριπίδη «Κρήτες» και ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Ελεύθερνας και της αρχαίας Ελεύθερνας.

Το Μουσείο «μαγνητίζει» μικρούς και μεγάλους

Τα ιστορικής αξίας ποικιλόμορφα εκθέματα του μουσείου εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους, όπως και τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις αρχές της Κρήτης που ξεναγήθηκαν από τον Ν.Σταμπολιδη.

Στο Μουσείο που είναι πλήρως ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον φιλοξενεί όλα τα κινητά ευρήματα και τους θησαυρούς από την ανασκαφή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η μεγαλύτερη σε μέγεθος Αίθουσα Α περιλαμβάνει εκθέματα από μία πρώτη παρουσίαση της διαχρονικής δημόσιας, πολιτικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής της Ελεύθερνας, αλλά, κυρίως, αντικείμενα εισηγμένα από άλλες πόλεις της Κρήτης και περιοχές, όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Μ. Ασία, η Κύπρος, η Φοινίκη και γενικότερα η συροπαλαιστινιακή ακτή και η Αίγυπτος. Την πλαισιώνουν ψηφιακές εφαρμογές, αίθουσα προβολών, μικρών συνεδρίων ή περιοδικών εκθέσεων.

Εγκαινιάστηκε το μουσείο της Ελεύθερνας Ρεθύμνου

Στην Αίθουσα Β αναπτύσσεται η θρησκευτική και η λατρευτική ζωή στην Ελεύθερνα, από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου έως και τα βυζαντινά χρόνια. 

Επίσης, παρουσιάζεται το Μνημείο 4Α, ηρώο-ιερό, που ερμηνεύεται ως κενοτάφιο, αποτελώντας ένα από τα πρώτα μνημεία του «αγνώστου» στρατιώτη στην παγκόσμια ιστορία. Εδώ εκτίθεται και ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας, η «Κόρη της Ελεύθερνας», που συγγενεύει με το αριστουργηματικό δαιδαλικό άγαλμα, τη διάσημη «Κυρία της Ωσέρ», που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.

Η Αίθουσα Γ είναι αφιερωμένη στις νεκροπόλεις της Ελεύθερνας, με ευρήματα μόνο από τις ανασκαφές στην νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, καθώς σε αυτήν εικονογραφούνται περιγραφές από τον κόσμο του Ομήρου, όπως π.χ. το τελετουργικό τυπικό των ταφικών πυρών (καύσεων), ανάλογων δηλαδή με την ταφική πυρά του Πατρόκλου που περιγράφεται στη ραψωδία ψ της Ιλιάδας. Επίσης, σκιαγραφείται μία κοινωνία πολεμιστών και πριγκιπισσών, μέσα από τα ευρήματα και τα πλούσια κοσμήματα, τα όπλα και τα εργαλεία επιφανών πολεμιστών. Σε περίοπτη θέση ξεχωρίζει μία χάλκινη ασπίδα, ένα εμβληματικό έργο, το οποίο εκτίθεται στην αρχή της έκθεσης του μουσείου. Στην ίδια αίθουσα δεσπόζει όλος ο κτερισματικός πλούτος από τις αριστοκράτισσες  ιέρειες της Ελεύθερνας (όπως λαμπρά λεπτεπίλεπτης τέχνης κοσμήματα, υάλινα  και φαγεντιανά, πήλινα και χάλκινα αγγεία, ειδώλια).

Στη Νότια Πτέρυγα του Μουσείου υπάρχει το Ερευνητικό Κέντρο και το Κέντρο Μελέτης, με βιβλιοθήκη, γραφεία και πλούσιο αρχείο των ανασκαφών που προσφέρεται για ερευνητές, Έλληνες και ξένους επιστήμονες, αλλά και σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων από τα πανεπιστήμια του κόσμου. Εδώ προετοιμάζονται, επίσης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης και της Ελλάδας.

Στον ισόγειο χώρο βρίσκονται οι αποθήκες και τα εργαστήρια συντήρησης, εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ενώ στη μεγάλη αυλή του Μουσείου δημιουργήθηκε ένα μικρό θέατρο για παραστάσεις, συναυλίες και δρώμενα.


Πηγή: Μ. Κοκολάκης, Έθνος , Ναυτεμπορική

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου