Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σωτήρια παρέμβαση σε ιστορικό μνημείο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η διάσωση του καθολικού της ιστορικής Μονής Κεχριάς της Σκιάθου, που αποτελεί μεταβυζαντινό ...

Σωτήρια παρέμβαση σε ιστορικό μνημείο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η διάσωση του καθολικού της ιστορικής Μονής Κεχριάς της Σκιάθου, που αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο του 16ου αιώνα.

Επιτελείο επιστημόνων επισκέφτηκε για δεύτερη φορά το μνημείο, το διάστημα 7 με 14 Ιουνίου, για τη συλλογή στοιχείων που απαιτούνται για τη σύνταξη των μελετών συντήρησης των τοιχογραφιών και του τέμπλου του μνημείου, ενώ είχε ήδη προηγηθεί στις 22 και 23 Μαρτίου, αυτοψία στο μνημείο.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από τους εξειδικευμένους επιστήμονες της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Χριστίνα Σπεράντζα και Πέτρο Πρόκο, και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Μανώλη Διονυσίου, ήταν οι εξής: σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση της παθολογίας, μετρήσεις επιφανειακής υγρασίας, συλλογή υγροθερμικών καταγραφών, επί τόπου μικροσκοπία, δειγματοληψία αλάτων και εφαρμογή πρώτων σωστικών μέτρων. Στην επόμενη φάση θα συνταχθεί η μελέτη συντήρησης του μνημείου, η οποία αφού εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορέσει να εκτελεστεί.

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Προϊσταμένης του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Ερευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Aννας Γιαλούρη, για πρώτη φορά συνεργάζονται οι τρεις παραπάνω Υπηρεσίες για τη συντήρηση μνημείου στη Σκιάθο.

Οι πρωτοβουλίες εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Η Σκιάθος" με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διά του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και το Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με στόχο τη διάσωση του μνημείου.

Η Μονή Παναγία Κεχριά είναι ιστορικό μοναστήρι της Σκιάθου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, (ΦΕΚ 644Β΄/2-10-1965). Η κακή κατάσταση διατήρησης του καθολικού, που αντιμετωπίζει σοβαρά και πιεστικά προβλήματα και η κατάσταση διατήρησης των τοιχογραφιών, στάθηκαν αφορμή να ενεργοποιηθεί ο Σύλλογος με την άδεια του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού πατέρα Ιωσήφ.


Δεν υπάρχουν σχόλια