Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές της Γαλιλαίας

Τεράστιο ψάρι καταπίνει στρατιώτη στο πέρασμά του από την Ερυθρή θάλασσα Οι φετινές ανασκαφές στην υστερορωμαϊκή συναγωγή (5ος αιώνας ...

Νέα ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές της Γαλιλαίας
Τεράστιο ψάρι καταπίνει στρατιώτη στο πέρασμά του από την Ερυθρή θάλασσα
Οι φετινές ανασκαφές στην υστερορωμαϊκή συναγωγή (5ος αιώνας μ.Χ.) στο Huqoq, ένα αρχαίο εβραϊκό χωριό στην Κάτω Γαλιλαία του Ισραήλ, έχουν αποκαλύψει νέα εκπληκτικά ψηφιδωτά που κοσμούσαν το δάπεδο. 


Οι ανασκαφές υπό την καθοδήγηση του Jodi Magness, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας μαζί με τον Shua Kisilevitz της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.

Τα ψηφιδωτά που διακοσμούν το δάπεδο του κεντρικού κλίτους της συναγωγής απεικονίζουν δύο βιβλικές ιστορίες: την Κιβωτό του Νώε και το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας. Το πρώτο ψηφιδωτό απεικονίζει μια κιβωτό με ζεύγη ζώων, όπως ελέφαντες, λεοπαρδάλεις, γαϊδούρια, φίδια, αρκούδες, λιοντάρια, στρουθοκάμηλοι, καμήλες, πρόβατα και κατσίκες. Το δεύτερο απεικονίζει μεγάλα ψάρια να καταπίνουν στρατιώτες του Φαραώ, ενώ η σκηνή περιβάλλεται από ανατρεπόμενα άρματα με άλογα και τους ηνιόχους τους.

«Αυτές οι σκηνές είναι πολύ σπάνιες στις αρχαίες συναγωγές», δήλωσε ο Magness, διακεκριμένος καθηγητής στο Ισραήλ. «Τα μόνα παράλληλα παραδείγματα που έχουν βρεθεί είναι στο Γέρασα/Jerash της Ιορδανίας και της Μοψουεστίας/Misis της Τουρκίας για την σκηνή της Κιβωτού και στο Khirbet Wadi Hamam του Ισραήλ και Δούρας Ευρωπού στη Συρία για τη σκηνή της Ερυθράς Θάλασσας».


Νέα ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές της Γαλιλαίας
Ζευγάρι από γαϊδουράκια στη σκηνή της Κιβωτού του Νώε
Τα ψηφιδωτά αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο χώρο το 2012 και οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από τότε κάθε καλοκαίρι. Το 2012, ένα ψηφιδωτό που απεικόνιζε τον Σαμψών με τις αλεπούδες (η σκηνή αναφέρεται στην Βίβλο/Κριτές 15:4) βρέθηκε στο ανατολικό διάδρομο της συναγωγής. Το επόμενο καλοκαίρι, ένα ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε δίπλα του που απεικονίζει τον Σαμψών να μεταφέρει τις πύλες της Γάζας στους ώμους του (Βίβλος /Κριτές 16:3).

Άλλο ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στην ανατολική πτέρυγα της συναγωγής το 2013 και 2014 που απεικονίζει την πρώτη μη-βιβλική ιστορία που έχει βρεθεί ποτέ σε αρχαία συναγωγή - ίσως τη θρυλική συνάντηση μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εβραίου αρχιερέα. Ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε το 2015 δίπλα σε αυτή τη σκηνή περιέχει μια εβραϊκή επιγραφή που περιβάλλεται από ανθρώπινες μορφές, ζώα και μυθολογικά πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων και ερωτιδέων.

«Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη σειρά βιβλικών ιστοριών που έχει βρεθεί ποτέ σε διακόσμηση ψηφιδωτού δαπέδου αρχαίας συναγωγής», δήλωσε ο Magness. «Η διάταξη των ψηφιδωτών σε πλαίσια στο δάπεδο φέρνει στο νου την συναγωγή στην Δούρα Ευρωπό της Συρίας, όπου μια σειρά βιβλικών ιστοριών απεικονίζεται σε πίνακες στους τοίχους».

Τα ψηφιδωτά αφαιρέθηκαν από τον χώρο για εργασίες συντήρησης ενώ τα κενά τους συμπληρώθηκαν με χαλίκι. Οι ανασκαφές έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν το καλοκαίρι του 2017. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ανασκαφής.


Δεν υπάρχουν σχόλια