Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Ο αμφορέας αποσύρεται»

Οι δύο όψεις του αμφορέα, ο γενειοφόρος πολεμιστής με τον ακόλουθό του και ο έφιππος με το δόρυ στο αριστερό του χέρι Με την αστραπιαί...

«Ο αμφορέας αποσύρεται»
Οι δύο όψεις του αμφορέα, ο γενειοφόρος πολεμιστής με τον ακόλουθό του
και ο έφιππος με το δόρυ στο αριστερό του χέρι
Με την αστραπιαία αντίδραση του αρχαιολόγου- ερευνητή του Κέιμπριτζ Χρήστου Τσιρογιάννη, ο μελανόμορφος αμφορέας του 5ου αι. π.Χ. αποσύρθηκε χθες από την αυριανή δημοπρασία των Christie's του Λονδίνου.

«Το αντικείμενο αποσύρεται» σημειώνει ο οίκος στον ηλεκτρονικό κατάλογο της δημοπρασίας, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Ταυτοχρόνως, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ετοιμάζεται για τη διεκδίκηση.

Ο ακούραστος Έλληνας αρχαιολόγος, ο οποίος εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ταύτισε τον αμφορέα με έναν από συλλογή φωτογραφιών που είχε κατασχεθεί σε σπίτι όπου διέμενε η Φρίντα Τσάκος, τον Ιανουάριο του 2007.

Ενημέρωσε τη Διεύθυνση Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και, όπως κάνει πάντοτε, την ΙΝΤΕΡΠΟΛ και τη Σκότλαντ Γιαρντ, αφού η δημοπρασία γίνεται στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η υπεύθυνη της ΙΝΤΕΡΠΟΛ τον ευχαρίστησε για τα στοιχεία που τους έστειλε και ενημέρωσε την ιταλική πλευρά - στις φωτογραφίες υπήρχαν και ιταλικές αρχαιότητες.

Επίσης, μαζί του επικοινώνησε η επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Κατόπιν όλων αυτών των εξελίξεων, το αγγείο αποσύρθηκε και η χώρα μας, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού, θα το διεκδικήσει.

Το αγγείο ανήκει σε αττικό εργαστήριο, άρα παρήχθη στην Ελλάδα και μάλιστα στην Αθήνα, δεν γνωρίζουμε όμως αν είχε παραμείνει σε ελληνικό έδαφος ή αν είχε εξαχθεί σε γειτονικά εδάφη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα συγκεντρώσουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να παράσχουμε τουλάχιστον ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, πως ανασκάφηκε λαθραία εντός των συνόρων μας.

Η μπροστινή πλευρά του αγγείου εικονίζει γενειοφόρο πολεμιστή με κοντό χιτώνα και περικνημίδες, ακόλουθο με ανάλογη εξάρτυση να στέκεται μπροστά του και να κρατά οινοχόη και φιάλη. Στην οπίσθια όψη εικονίζεται έφιππος με κοντό χιτώνα και δόρυ στο αριστερό χέρι του. Το ύψος του είναι 35 εκατοστά. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στις 15 έως 25 χιλιάδες στερλίνες.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια