Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η UNESCO απειλεί με «αποβολή» το φαράγγι της Σαμαριάς

Με διαγραφή από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO απειλείται ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς.


Η UNESCO απειλεί με «αποβολή» το φαράγγι της Σαμαριάς

Με διαγραφή από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO απειλείται ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς.

Ο κίνδυνος αυτός είναι κάτι παραπάνω από ορατός ενώ ήδη το Πρόγραμμα MAB (Man and the Biosphere) της UNESCO, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχει προειδοποιήσειι τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν στα κριτήρια του Παγκόσμιο Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας, και κυρίως στη διαμόρφωση προστατευτικών ζωνών στην περιοχή, αλλιώς θα δείξουν την πόρτα της εξόδου για το φαράγγι της Σαμαριάς.

Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της MAB, ζητείται από τις αρχές, όπως φαίνεται και στa έγγραφα που σας παρουσιάζει αποκλειστικά το Flashnews.gr προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB / UNESCO:
  • να παράσχουν μια λύση για την απουσία ζωνών ανάσχεσης στο βόρειο τμήμα της "καρδιάς" του δρυμού (πρόκειται για δημιουργία ζωνών στις οποίες εφαρμόζεται περιορισμός των πόρων και ειδικά μέτρα για τη διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής, κάτι που το MAB δεν διαπίστωσε να υπάρχει στο φαράγγι της Σαμαριάς)
  • να στείλουν στη γραμματεία αντίγραφο του αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης με ένα χάρτη ζωνών σε συμφωνία με τα κριτήρια που έθεσε η στρατηγική της Σεβίλλης για τα αποθέματα βιόσφαιρας και το θεσμικό πλαίσιο του παγκόσμιου δικτύου αποθεματικών βιόσφαιρας.
Η UNESCO απειλεί με «αποβολή» το φαράγγι της Σαμαριάς

Η προθεσμία μάλιστα που δίνουν για την αποστολή είναι αυστηρά η 30η Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB / UNESCO Μιχάλης Σκούλλος, έχει στείλει επανειλλημμένως στο ΥΠΕΚΑ επιστολή με την οποία ενημερώνει για τις απαιτήσεις του προγράμματος MAB και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή των συστάσεων και τήρηση των κανόνων.Στην πρόσφατη μάλιστα, επιστολή του δεν παραλείπει να εκφράσει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση μέχρι στιγμής του υπουργείου στις απαιτήσεις του προγράμματος και την στένεμα των χρονικών περιθωρίων.

Ωστόσο, καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του flashnews.gr, σχετικά με ενδεχόμενη διαγραφή του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του Δριμού, Πέτρος Λυμπεράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράκη, υπάρχει ήδη συμμόρφωση στις υποδείξεις που γίνονται στο πλαίσιο του Προγράμματος MAB. Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Λυμπεράκης:





Πηγή: The TOC , ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια