Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου ανακοινώνεται ότι η Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο Πα...
Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου ανακοινώνεται ότι η Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή 9:00-14:30, και ο ναός της Παναγίας Κρήνας στους Βαβύλους Χίου από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00- 14:30.
Η Παναγιά Κρήνας
Η Παναγία της Κρήνας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάβυλοι στη Ν. Χίο. Ο αρχικός ναός κτίσθηκε το 12ο αιώνα, ενώ ο εξωνάρθηκας προστέθηκε τον 18ο αιώνα. Ως κτήτορες του αρχικού ναού αναφέρονται ο Ευστάθιος Κοδράτος και η σύζυγός του Ειρήνη Δούκαινα Παγωμένη, οι οποίοι ανήκαν στην αυτοκρατορική αυλή της Κωνσταντινούπολης. Η παράδοση λέει ότι έχτισαν το ναό στα 1197, αν και κάποια κομμάτια από το βυζαντινό μαρμάρινο τέμπλο του ναού τοποθετούν πιθανότατα το χτίσιμο του ναού στην περίοδο 1056-1091.
Σύμφωνα με τις παλαιότερες παραδόσεις του νησιού, όταν ο βυζαντινός μάστορας ολοκλήρωνε το χτίσιμο του αρχικού ναού, και καθώς βρισκόταν στο θόλο, έσπρωξε το μαθητή και βοηθό του από τη σκαλωσιά για να σκοτωθεί και να μην προδώσει την τέχνη του δασκάλου του. Ο δυστυχής μαθητής όμως πέφτοντας παρέσυρε και το μάστορα και έτσι νεκροί και οι δύο πήραν το μυστικό του ναού στον τάφο, γι' αυτό και δεν χτίστηκε ποτέ παρόμοιος ναός.
Το κομψό βυζαντινό ξωκλήσι στέκεται μέσα στην ερημιά και τους πυκνούς ελαιώνες, στολισμένο με περίτεχνα αψιδώματα, τοξωτά παραθυράκια, εξαιρετικής τέχνης κεραμοπλαστική διακόσμηση και με πάμπολλα μαρμάρινα ανάγλυφα αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα στις γωνίες του.
Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού
Το Κονάκι, ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 19ου αιώνα, αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2000 για να στεγάσει ένα εκθεσιακό κέντρο, που θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της Χίου και θα παρέχει στέγη στους υπαλλήλους της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που θα εργάζονται για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων της περιοχής.
Πρόκειται για λιθόκτιστο κτίριο με ξύλινους εξώστες, διαμορφωμένο σε τρία επίπεδα: ισόγειο με ξύλινο πατάρι, πρώτο και δεύτερο όροφο. Η βαθμιδωτή του διάταξη ακολουθεί το ανάγλυφο του βραχώδους εδάφους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και στα τρία επίπεδα με χωριστές εισόδους. Στο ισόγειο βρίσκονται ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών και ο χώρος της έκθεσης. Ο πρώτος όροφος οργανώθηκε σε εργαστήριο και προσωρινή αποθήκη ενώ ο δεύτερος σε ξενώνα, ο οποίος περιλαμβάνει τρία δωμάτια, κουζίνα, καθιστικό και W.C.
Η έκθεση που οργανώθηκε αφηγείται την ιστορία του περίφημου Αριούσιου οίνου στον τόπο της παραγωγής του. Διακρίνεται σε τρεις ενότητες: στο εμπόριο και στη διασπορά των αμφορέων και των κυλίκων, στη λατρεία του Διονύσου και στο είδος των αγγείων που χρησιμοποιούνταν στα συμπόσια και στις άλλες εκδηλώσεις της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής. Η έκθεση πλαισιώνεται από πλούσιο εποπτικό υλικό, που βοηθάει τον επισκέπτη να κατανοήσει την παραγωγή, τη χρήση και τη συμβολή του κρασιού στην οικονομία.
Πηγή: Παραπολιτικά
Δεν υπάρχουν σχόλια