Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρόδος: Ημέρες Μουσικής στο Καστέλο

Στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου για 17η χρονιά το φεστιβάλ «Ημέρες Μουσικής - Σεπτέμβριος στη Ρόδο 2016». Το φεστιβ...

Ρόδος: Ημέρες Μουσικής στο Καστέλο

Στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου για 17η χρονιά το φεστιβάλ «Ημέρες Μουσικής - Σεπτέμβριος στη Ρόδο 2016». Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και περιλαμβάνει τέσσερις ξεχωριστές βραδιές κλασικής μουσικής με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου  η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων θα παρουσιάσει δύο διαφορετικά προγράμματα - με την πρώτη συναυλία να πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της EBU και να μεταδίδεται πανευρωπαϊκά. Το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας ξεκινά από τον Ρομαντισμό και κορυφώνεται με την εμβληματική 5η συμφωνία του Μπετόβεν - σε μία συναυλία που θα επαναληφθεί στην Αλικαρνασσό (5 Σεπτεμβρίου) και τη Σμύρνη(7 Σεπτεμβρίου), ενώ το πρόγραμμα της δεύτερης αποτελεί ένα αφιέρωμα στη μουσική δωματίου.

Ο μουσικός αυτός θεσμός, σε οκτώ χρόνια παρουσίας, έχει εντυπωσιάσει με τις ερμηνείες του και έχει δημιουργήσει μία γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Μετά την περσινή εξαιρετική της παρουσία στο νησί, επιστρέφει πια ως ορχήστρα "in residence" του Φεστιβάλ, αποτελώντας ένα ατού στη διεκδίκηση της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Στις 5 Σεπτεμβρίου δύο καταξιωμένες μουσικοί με διεθνείς διακρίσεις, η Σεβαστή Χατζηστρατή από τη Ρόδο και η Ευτυχία Βενιώτα από τη Θεσσαλονίκη, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για δύο πιάνα. Η συνέργειά τους σκοπεύει να ταξιδέψει το κοινό, από τον Μότσαρτ έως τον Γιάννη Κωνσταντινίδη και από τη Ρωσία έως την Αργεντινή του Piazzolla, με τα δύο αντικριστά πληκτοφόρα και την ερμηνεία των σολίστ να αποτελούν τα μοναδικά εφόδια για αυτήν τη μουσική περιήγηση.

Στην τελευταία συναυλία για το εφετινό φεστιβάλ, το έργο «24 Ελληνικοί Χοροί για το Μουσείο Μπενάκη 57» του Ρόδιου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη, θα ερμηνευτεί σε μεταγραφή για δύο πιάνα του Διονύση Μπουκουβάλα από κορυφαίους Έλληνες σολίστ: τον Τίτο Γουβέλη και τον Χαράλαμπο Αγγελόπουλο. Το έργο γράφτηκε έπειτα από παραγγελία του Μουσείου Μπενάκη και του διευθυντή του Αγγέλου Δεληβοριά, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα.

Στο Μουσείο Μπενάκη, φυλάσσεται και εκτίθεται το χειρόγραφο του εμβληματικού έργου του Νίκου Σκαλκώτα «36 Ελληνικοί Χοροί». Η ιδέα του Αγγέλου Δεληβοριά να γραφτεί μια νέα σειρά Ελληνικών Χορών για συμφωνική ορχήστρα έγινε με σεβασμό και ευθύνη αποδεκτή από τον Φίλιππο Τσαλαχούρη που ολοκλήρωσε το έργο το φθινόπωρο του 2006. Η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 17 Ιουλίου 2007, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια