Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι θησαυροί του Ρεθύμνου

Επισκέπτες του μουσείου που στεγάζεται στον ενετικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου Αρχαιολογικοί θησαυροί από πρόσφατες ανασκαφές στο ανακτο...

Οι θησαυροί του Ρεθύμνου
Επισκέπτες του μουσείου που στεγάζεται στον ενετικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου
Αρχαιολογικοί θησαυροί από πρόσφατες ανασκαφές στο ανακτορικό κέντρο στη Ζώμινθο, στους Πέρα Γαλήνους, στο Καλό Χωράφι Μυλοποτάμου και σε πολλές άλλες περιοχές της Κρήτης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της προσωρινής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείο Ρεθύμνου, που στεγάζεται στον ενετικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου, και θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 8 Αυγούστου από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Η προσωρινή έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες καθώς «υπόσχεται» ένα μοναδικό αφηγηματικό ταξίδι στην πλούσια ιστορία της Κρήτης, ενώ αναμένεται να δώσει το ερέθισμα για επισκέψεις και στους χώρους από τους οποίους προέρχονται τα ευρήματα αυτά.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά εκθέματα που χρονολογούνται από την Προϊστορική έως την Ενετική Περίοδο, ενώ για πρώτη φορά θα εκτεθούν ευρήματα βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Η χρονολογική παρουσίαση του αρχαιολογικού υλικού διαρθρώνεται σε τρεις βασικές ενότητες - τους Προϊστορικούς, τους Ιστορικούς και τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς Χρόνους, και οργανώνεται στους θεματικούς άξονες του δημόσιου και ιδιωτικού βίου. Τα εκθέματα δίνουν μια διαχρονική εικόνα της ανθρώπινης παρουσίας στο Ρέθυμνο από την Παλαιολιθική περίοδο έως και την Ενετοκρατία.

Μεταξύ των εκθεμάτων που για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο κοινό είναι ένας χάλκινος κρατήρας θολωτού τάφου του 11ου αιώνα π.Χ., ο οποίος εκτιμάται ότι είχε εισαχθεί από την Κύπρο, πανέμορφα ψηφιδωτά του 4ου-5ου αιώνα π.Χ. από την περιοχή της Αργυρούπολης αλλά και ιδιαίτερες τοιχογραφίες.

Με μεράκι

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, η έφορος Αναστασία Τζιγκουνάκη, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το αποτέλεσμα αυτής της σοβαρής προσπάθειας. Παρά την ελάχιστη χρηματοδότηση, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αποδίδεται στο μεράκι και στην αγάπη όλων όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της προσωρινής έκθεσης.

Οι θησαυροί του Ρεθύμνου
Εκθέματα της προσωρινής έκθεσης στο Μουσείο Ρεθύμνου
Ως γνωστόν, το υφιστάμενο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου αντιμετωπίζει σοβαρά στατικά προβλήματα και η λειτουργία νέου είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος για την Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και την κοινωνία του Ρεθύμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου προβλέπεται η έκθεση αντικειμένων και από την Οθωμανική Περίοδο.

Ο ιστορικός πλούτος της προσωρινής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου ξεκινάει από το ίδιο το κτίριο στο οποίο φιλοξενείται, τον ναό του Αγίου Φραγκίσκου. Αποτελούσε τον κύριο ναό της ομώνυμης Μονής του Τάγματος των Φραγκισκανών μοναχών. Η ίδρυσή της ανάγεται πιθανόν στις αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ. Η μονή, παρά τον μικρό αριθμό μοναχών, φαίνεται ότι είχε ιδιαίτερη αίγλη, αφού ο ναός αποτελούσε έδρα της θρησκευτικής αδελφότητας της Παναγίας των Καρμελιτών και χώρο ταφής αξιωματούχων και πλουσίων, όπως προκύπτει από τα νοταριακά έγγραφα.

Οι θησαυροί του Ρεθύμνου

Οι θησαυροί του Ρεθύμνου

Οι θησαυροί του Ρεθύμνου

Επί οθωμανικής κυριαρχίας η μονή μετατράπηκε σε πτωχοκομείο. Από τη μονή διασώζεται το καθολικό και κάποια προκτίσματα στα νότιά του. Ο ναός ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, με εγκάρσιο κλίτος και ορθογώνιο πρεσβυτέριο, που το πλαισιώνουν δύο ορθογώνια παρεκκλήσια. Το μεγαλοπρεπές θύρωμά του, που φέρει τα μοναδικά στο Ρέθυμνο σύνθετου ρυθμού κιονόκρανα, αποτελεί μία από τις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ναό τον ύστερο 16ο - πρώιμο 17ο αιώνα μ.Χ. και του προσέδωσαν τον αναγεννησιακό χαρακτήρα του.

Η Έκθεση στεγάζεται στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου, καθολικό της μονής του τάγματος των Φραγκισκανών μοναχών, ο οποίος αναστηλώθηκε την περίοδο 2003 - 2005 με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ. Η Προσωρινή Έκθεση δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007 - 2013, λόγω χρόνιων στατικών προβλημάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και έως την υλοποίηση του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, τον αγιασμό θα τελέσει ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση, μικρή δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του ναού και μουσική εκδήλωση, με τον Αιμίλιο Πολίτη στο πιάνο.

Η είσοδος στον χώρο των εγκαινίων θα είναι ελεύθερη στο κοινό.


Πηγή: Ε. Καρεκλάκη, Έθνος , Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια