Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η υποβρύχια βασιλική της αρχαίας Νίκαιας ανοίγει για το κοινό

Η υποβρύχια βασιλική που ανακαλύφθηκε μόλις 20 μέτρα από την όχθη της λίμνης Ιζνίκ στη Προύσα της Τουρκίας το 2014 θα είναι πλέον επισ...

Η υποβρύχια βασιλική της Προύσας ανοίγει για το κοινό

Η υποβρύχια βασιλική που ανακαλύφθηκε μόλις 20 μέτρα από την όχθη της λίμνης Ιζνίκ στη Προύσα της Τουρκίας το 2014 θα είναι πλέον επισκέψιμη για το κοινό δύο φορές το μήνα.

«Δεδομένου ότι οι πόρτες παραμένουν συνεχώς κλειστές, οι κάτοικοι είναι περίεργοι για το τι συμβαίνει εκεί. Προκειμένου να ικανοποιήσουμε την περιέργειά τους, θα οργανώσουμε μια ανοικτή ημέρα για το κοινό το πρώτο και τρίτο Σάββατο κάθε μήνα», δήλωσε ο Mustafa Şahin, επικεφαλής  των αρχαιολογικών έργων στην βασιλική και του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Bursa Uludağ.

«Θα εξηγούμε στους επισκέπτες τις εργασίες που κάνουμε κατά τη διάρκεια αυτών των ανοιχτών ημερών. Η βασιλική στη λίμνη θα είναι επισκέψιμη δύο φορές το μήνα». 

Ο Şahin δήλωσε ότι η βασιλική ιδρύθηκε με το όνομα του Αγίου Νεοφύτου, ο οποίος ήταν ένας αφοσιωμένος, 16χρονος Χριστιανός που σκοτώθηκε από τους Ρωμαίους στρατιώτες στις ακτές της λίμνης Ιζνίκ το 303 μ.Χ., δέκα χρόνια πριν το διάταγμα του Μιλάνου, που διακήρυξε την ελευθερία του Χριστιανισμού στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Οι εργασίες στην βασιλική ξεκίνησαν πριν από έξι μήνες. Αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ιστορικοί της τέχνης, οι οποίοι εργάζονται σε αυτήν, εκτιμούν ότι η δομή κατέρρευσε κατά τη διάρκεια σεισμού που συνέβη στην περιοχή το 740 μ.Χ., με αποτέλεσμα την βύθιση του στη λίμνη Ιζνίκ.

Έργα στην ξηρά αλλά και στην θάλασσα έχουν διεξαχθεί σχετικά με την βασιλική προκειμένου να ανοίξει το μνημείο για τους επισκέπτες. Ομάδα ενάλιων αρχαιολόγων πραγματοποίησε επιφανειακές έρευνες στην βασιλική υποβρύχια για 10 ημέρες πέρυσι.

Υπενθυμίζουμε ότι η ανακάλυψη της βασιλικής αποτέλεσε μια από τις 10 κορυφαίες του έτους 2014 για το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια