Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Τουρκία σταματά τις ανασκαφές του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Έφεσο

Η ένταση που επικρατεί στις διπλωματικές σχέσεις Αυστρίας - Τουρκίας επηρεάζουν και την αρχαιολογία, καθώς ομάδα Αυστριακών αρχαιο...



Η Τουρκία σταματά τις ανασκαφές του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Έφεσο

Η ένταση που επικρατεί στις διπλωματικές σχέσεις Αυστρίας - Τουρκίας επηρεάζουν και την αρχαιολογία, καθώς ομάδα Αυστριακών αρχαιολόγων δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει τις ανασκαφικές εργασίες στην αρχαία Έφεσο.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan αναφέρει ότι η Αυστριακή αρχαιολογική ομάδα έλαβε εντολή από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να σταματήσει τις ανασκαφικές εργασίες από το τέλος του Αυγούστου. Το ανασκαφικό έργο χρειαζόταν άλλους δύο μήνες για να ολοκληρωθεί.

Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (ÖAI) έχει μια μακρά παράδοση ανασκαφικών εργασιών στην Έφεσο, από το 1895. Στα μέσα Ιουλίου το ÖAI δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει τις αρχαιολογικές εργασίες στην Έφεσο, παρόλο που η διευθύντρια της ανασκαφής Sabine Ladstatter παραδεχόταν ότι η κατάσταση ήταν "τεταμένη".

Ο Reinhold Mitterlehner, αντικαγκελάριος και υπουργός Επιστημών της Αυστρίας δήλωσε σχετικά με τις παραπάνω εξελίξεις: «Λυπάμαι πολύ για αυτή την απόφαση γιατί αναμιγνύει την πολιτική με την επιστήμη, και δεν συνάδει με την εταιρική σχέση που έχουμε αναπτύξει όλα τα χρόνια στην Έφεσο. Με αυτή την απόφαση, η ελευθερία της επιστήμης συνεχίζει να μειώνεται».

Οι εντάσεις μεταξύ Βιέννης και Άγκυρας δημιουργήθηκαν όταν ο Christian Kern, καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει μια νέα συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να τερματιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία. Τον Αύγουστο, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από τη Βιέννη.

Ο Hans-Peter Doskozilυπουργός Άμυνας της Αυστρίας σύγκρινε την παρούσα πολιτική κατάσταση της Τουρκίας με «δικτατορία», προσθέτοντας ότι «μια τέτοια πολιτική κατάσταση δεν έχει καμία θέση στην ΕΕ».





Δεν υπάρχουν σχόλια