Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αγών - 10η Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας

Ο Αγών, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Mεσογειακού Xώρου, φέτος γιορτάζει τα 20 του χρόνια. 

Αγών - 10η Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας

Ο Αγών, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Mεσογειακού Xώρου, φέτος γιορτάζει τα 20 του χρόνια. 

Ξεκίνησε το 1996 και έως το 2001 αποτελούσε διοργάνωση του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες». Σήμερα έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε θεσμό με πανελλαδική αλλά και διεθνή αναγνώριση και αποτελεί το μοναδικό φεστιβάλ, στην Ελλάδα σήμερα, που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον παραγωγικό αρχαιολογικό-πολιτισμικό χώρο, συνυφασμένο παγκοσμίως με την ίδια την έννοια της Αρχαιολογίας.

Δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή ταινιών με θέμα τη Μεσόγειο και με περιεχόμενο όχι μόνο καθαρά αρχαιολογικό, αλλά και πολιτιστικό (ιστορία, λαογραφία, ακόμη και τεχνολογία-βιομηχανική αρχαιολογία), και πραγματοποιείται ανά δύο χρόνια. Το 2010 ο AΓΩN διευρύνθηκε θεματικά καλύπτοντας πλέον και τις περιοχές Πέρα από τη Μεσόγειο.

Η φετινή διοργάνωση διεξάγεται από τις 17 ως τις 23 Οκτωβρίου και φιλοξενείται σην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. 

Θα προβληθούν 103 ταινίες από 17 χώρες (Ελλάδα, Αυστραλία, Αίγυπτο, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Λετονία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία), στο Διεθνές Διαγωνιστικό και στο Πληροφοριακό Τμήμα του φεστιβάλ, με παράλληλες προβολές και στις δύο αίθουσες της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Όλες οι ταινίες προβάλλονται υποτιτλισμένες στα ελληνικά.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, έκθεση σκίτσων του Φωκίωνα Δημητριάδη, με τίτλο: «Φωκίων Δημητριάδης: Το μεγάλο ευρυγώνιο μάτι (Κωνσταντινούπολη 1894 - Αθήνα 1977)». Η έκθεση θα συνοδεύεται από την προβολή ομώνυμης ταινίας διάρκειας 9' που δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση, σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου. Επιμέλεια έκθεσης: Διονύσης Πετρουτσόπουλος.

Η κριτική επιτροπή
Αγών - 10η Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας
Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους: Μέμη Σπυράτου (πρόεδρο του φεστιβάλ ΑΓΩΝ, σκηνοθέτιδα), Tony Coe (παραγωγό του BBC), Νίκο Καλτσά (αρχαιολόγο, πρώην διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Δημήτρη Κομνηνό (σκηνοθέτη) και Διονύση Πετρουτσόπουλο (κινηματογραφιστή, διευθυντή φωτογραφίας) θα κάνει την τελική αξιολόγηση των ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος και θα απονείμει τα θεσπισμένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ.

Tα βραβεία 

Mεγάλο Bραβείο της Kριτικής Eπιτροπής, Bραβείο Αρχαιολογικής Ταινίας, Bραβείο Σκηνοθεσίας, Bραβείο Σεναρίου, Bραβείο Φωτογραφίας, Bραβείο Πρωτοτυπίας, Bραβείο Ιστορικής Ταινίας, Bραβείο Eκπαιδευτικής ταινίας.

Bραβείο Kοινού που προκύπτει από την καθημερινή ψηφοφορία των θεατών. Το βραβείο κοινού διεκδικούν όλες οι ταινίες, τόσο του διαγωνιστικού όσο και του πληροφοριακού τμήματος.

Θεσπίζεται Ειδικό Βραβείο Ενάλιας Αρχαιολογίας «Francesco Alliata» στη μνήμη του δασκάλου που χάσαμε πρόσφατα. Ο Francesco Alliata, πρωτοπόρος της υποβρύχιας κινηματογραφίας, κατασκεύασε την πρώτη υποβρύχια κινηματογραφική μηχανή το 1946.

Όλα τα βραβεία είναι χρηματικά, ύψους 1.000-3.000 ευρώ το καθένα και η απονομή τους θα γίνει την Kυριακή 23 Οκτωβρίου στις 9.30 το βράδυ.

Πριν από την τελετή απονομής η Αναστασία Καπάνταη και ο Σταύρος Νιφοράτος θα ερμηνεύσουν τραγούδια από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Στο ακορντεόν ο Τάσος Αθανασιάς και στο πιάνο ο Παναγιώτης Φραγκούλης.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Πληροφορίες

Έναρξη φεστιβάλ: Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 16.45. 
Προβολές: καθημερινά από τις 12:00 ως τις 23:00. Σάββατο και Kυριακή από τις 10:00 έως τις 23:00. 
Eισιτήρια: 5 ευρώ (ζώνη προβολής), 8 ευρώ ( ημερήσιο), 50 ευρώ (εβδομαδιαίο). 
Eισιτήρια στα ταμεία της Tαινιοθήκης (Iερά Oδός 48, Kεραμεικός)


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια