Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Μνημειώδης επιγραφή και ασυνήθιστο ψηφιδωτό βρέθηκαν στα ρωμαϊκά λουτρά του AquinumΜνημειώδης επιγραφή και ασυνήθιστο ψηφιδωτό βρέθηκαν στα ρωμαϊκά λουτρά του Aquinum
Η επιγραφή του Marcus Veccius 
Μια μνημειώδης επιγραφή και ένα μωσαϊκό ρινόκερου ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της 8ης ανασκαφικής περιόδου που διενεργείται από το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο στο λουτρικό συγκρότημα της ρωμαϊκής αποικίας Aquinum (Castrocielo) στο Λάτσιο της κεντρικής Ιταλίας. Περισσότερα από 70 δωμάτια (ambienti) έχουν ήδη ανασκαφεί.

Η μνημειακή επιγραφή, μήκους μεγαλύτερη των 9 μέτρων που αναπτύσσεται σε δύο γραμμές, μνημονεύει τον Veccius Marcus, ανώτατο δικαστή του Aquinum, ο οποίος έχτισε ολόκληρο το λουτρικό συγκρότημα με δικά του έξοδα τον 1ο αιώνα μ.Χ..

Το κείμενο της επιγραφής:

M VECCIVS M F IIVIR QVINQ ITER BALNEVM VIRILE ET MVLIEBR CRYPTAM PALAESTR ORNAMENTA DE SUA PECVNIA FACIVNDA CVRAVIT

Μετάφραση:

Ο Μ Veccius, γιος του Marcus, πέντε φορές ανώτατος δικαστής, κατασκεύασε με δικά του έξοδα τα λουτρά για άνδρες και γυναίκες, τις θόλους και την διακόσμηση της παλαίστρας.

(Ο Μ Veccius (MF = Marci FILIUS: «Ο γιος του Marcus») ως ανώτατος δικαστής (IIVIR = Duumvir) πέντε φορές (QUINQ) τα λουτρά για άνδρες και γυναίκες (BALNEVM VIRILE ET MVLIEBR), τις θόλους (CRYPTAM) και την διακόσμηση (ORNAMENTA) της παλαίστρας (PALAESTR) κατασκευάστηκε με δικά του έξοδα (SUA PECVNIA FACIVNDA CVRAVIT)).

Μνημειώδης επιγραφή και ασυνήθιστο ψηφιδωτό βρέθηκαν στα ρωμαϊκά λουτρά του Aquinum
Το μωσαϊκό του ρινόκερου
Μαζί με την επιγραφή ανακαλύφθηκε ένα πολύτιμο και ασυνήθιστο μωσαϊκό που απεικονίζει ένα ρινόκερο, ένα από τα λίγα μωσαϊκά με απεικόνιση του συγκεκριμένου ζώου που έχουν βρεθεί στην Ιταλία μέχρι σήμερα.

Μαρμάρινη κεφαλή που εκτιμάται ότι απεικονίζει τον Γερμανικό, υιοθετημένο γιο του Τιβέριου, ήρθε επίσης στο φως, μαζί με εντυπωσιακούς κίονες, πολλούς από τους οποίους ανήκουν στο λουτρό και ένα μαρμάρινο τραπεζοφόρο, που φέρει σκαλισμένο ένα χρυσό κεφάλι λιονταριού.

Μνημειώδης επιγραφή και ασυνήθιστο ψηφιδωτό βρέθηκαν στα ρωμαϊκά λουτρά του Aquinum
Η κεφαλή του Γερμανικού in situ 
Μνημειώδης επιγραφή και ασυνήθιστο ψηφιδωτό βρέθηκαν στα ρωμαϊκά λουτρά του Aquinum
Κίονες του λουτρικού συγκροτήματος
Μνημειώδης επιγραφή και ασυνήθιστο ψηφιδωτό βρέθηκαν στα ρωμαϊκά λουτρά του Aquinum
Μαρμάρινο τραπεζοφόρο που διακοσμείται με κεφαλή λιονταριού
Σύμφωνα με τον καθηγητή Giuseppe Ceraudo του Πανεπιστημίου του Σαλέντο, οι θέρμες της ακμάζουσας ρωμαϊκής αποικίας του Aquinum, περιγράφονται από τον Κικέρωνα στους Δεύτερους Φιλιππικούς ως «frequens municipium» για τους σχεδόν 40.000 κατοίκους της πόλης. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ρωμαϊκό συγκρότημα θερμών που βρίσκεται στην Ιταλία σήμερα, με πρώτο το λουτρικό συγκρότημα της Ρώμης. Οι θέρμες καλύπτουν μια τεράστια αρχαιολογική περιοχή που δεν έχει ακόμη πλήρως ανασκαφεί.

Μνημειώδης επιγραφή και ασυνήθιστο ψηφιδωτό βρέθηκαν στα ρωμαϊκά λουτρά του Aquinum
Γενική άποψη των θερμών του Aquinum
Η ρωμαϊκή πόλη του Aquinum, πλούσια σε πολυτελή κτίρια και ναούς, όπου γεννήθηκε ο ποιητής Ιουβενάλιος (γνωστός για το έργο του «Σάτιρες»), καταστράφηκε και λεηλατήθηκε από τους Λομβαρδούς στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ., και εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ανασκαφή επισκεφθείτε τη σελίδα του Aquinum στο Facebook.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου