Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

«Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» στο Μουσείο Κυκλαδικής ΤέχνηςYπήρχαν γνώσεις ναυπηγικής, υφαντικής ακόμη και καλαθοπλεκτικής; Με ποιον τρόπο ψυχαγωγούνταν; Tί ρόλο είχε η μουσική, το ποτό και ο χορός στη ζωή τους;

Ένας σπουδαίος πολιτισμός αποκαλύπτει τα μυστικά του. Οι Κυκλάδες 5.000 χρόνια πριν, ο πυρήνας των κοινωιών, η χλωρίδα και η πανίδα, η καθημερινή ζωή και οι εργασίες των κατοίκων, οι γνώσεις και η διάδοσή τους είναι ένας μέρος του περιεχομένου της έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν», με την οποία το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης αναζητά, παρουσιάζει και απαντά σε όλα τα ερωτήματά μας για αυτά που πιστεύουμε αλλά και για όσα ακόμα ερευνούμε. 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, συμπληρώνοντας το 2016 τα 30 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του, διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» που θα διαρκέσει από αρχές Δεκεμβρίου 2016 μέχρι τέλη Μαρτίου 2017.  Καθώς έως σήμερα δεν υπάρχουν τεκμήρια γραφής της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, η έκθεση επιχειρεί να «αναγνώσει» με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την  Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 π.Χ.), τις ασχολίες των κατοίκων, το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις πίστεις και τις δοξασίες τους, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού.

Μαρμάρινο ειδώλιο καθιστής μορφής, Ο «εγείρων πρόποσιν», Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδος (περ. 2700-2400/2300 π.Χ.), Συλλογή Ν.Π. Γουλανδρή, αρ. 286
Μαρμάρινη ζωόμορφη πυξίδα, Πρωτοκυκλαδική Ι περίοδος (περ. 3200-2800 π.Χ.)
Συλλογή Ν.Π. Γουλανδρή, αρ. 285
Μαρμάρινο ειδώλιο γυναικείας μορφής, Κανονικός τύπος, παραλλαγή Δωκαθισμάτων, Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδος (περ. 2700-2400/2300 π.Χ.), Συλλογή Ν.Π. Γουλανδρή, αρ. 206
Μαρμάρινο ειδώλιο κυνηγού ή πολεμιστή, Μετακανονικός τύπος, Τέλος Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου (περ. 2400-2300 π.Χ.), Συλλογή Ν.Π. Γουλανδρή, αρ. 308
Mαρμάρινο ειδώλιο γυναικείας μορφής με έντονα διογκωμένη κοιλιά, που θεωρείται δηλωτική εγκυμοσύνης. Κανονικός τύπος, παραλλαγή Σπεδού, Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδος (περ. 2700-2400/2300 π.Χ.)
Συλλογή Ν.Π. Γουλανδρή, αρ. 309


Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ.Α. (ΕΦΑ Κυκλάδων-ΕΑΜ-ΕΦΑ Αθηνών) θα περιλαμβάνει διακόσια αρχαία αντικείμενα από τη συλλογή του ίδιου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου,  Σύρου,  Πάρου  και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Τα κυκλαδικά ειδώλια στη σημερινή τους μορφή,  με την απλότητα και τα λιτά τους περιγράμματα, αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό, συνδέοντάς τα συχνά με έργα τέχνης μοντέρνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, όπως ο Modigliani, ο Brancusi, ο Matisse, ο Picasso κ.ά.

Η πρωταρχική θεώρησή τους με μια αυστηρή τυπολογική παρουσίαση, στέρησε συχνά τους συσχετισμούς των αρχαιολογικών εκθεμάτων με τις πολιτισμικές εξελίξεις της κοινωνίας που τα παρήγαγε.  Η  έκθεση  «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» έρχεται  να καλύψει αυτό το κενό και να αναδείξει με κατανοητό τρόπο την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των ανθρώπων των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν! 


Πηγή: Αργ. Μποζώνη, The TOC

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου