Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πως έκρυψαν τα αρχαία παραμονές Κατοχής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο;

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 1940-1941. Απόκρυψη του κούρου του Σουνίου, των χρόνων γύρω στο 600 π.Χ., κάτω από δάπεδο αίθουσας του Μουσε...

Πως έκρυψαν τα αρχαία παραμονές Κατοχής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο;
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 1940-1941. Απόκρυψη του κούρου του Σουνίου, των χρόνων γύρω στο 600 π.Χ., κάτω από δάπεδο αίθουσας του Μουσείου (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).
Για ένα άλλο Έπος μιλά στο TheTOC η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη.

Δεν είναι οι αρχαιολόγοι αλλά οι εργατοτεχνίτες του Μουσείου την ώρα που κατεβάζουν με αυτοσχέδιους γερανούς έναν Κούρο ή κοιτούν το φακό μέσα από ένα όρυγμα πλαισιωμένοι από αγάλματα.

Όπως τους απεικονίζουν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, κάπως έτσι αυτοί οι καθημερινοί ήρωες πρωταγωνίστησαν σ' ένα άλλο «Έπος», αυτό της απόκρυψης των θησαυρών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου πριν την Κατοχή. 

Στη Φωτογραφική Έκθεση που διοργανώνεται στο εσωτερικό Αίθριο-Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τίτλο «Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης», παρουσιάζεται υλικό από το πλούσιο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου, αναδεικνύοντας το έργο της απόκρυψης και προστασίας των αρχαιοτήτων του Μουσείου στις παραμονές της Κατοχής (1940-1941). Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου.

«Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το φωτογραφικό μας αρχείο», λέει στο TheTOC η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρ. Μαρία Λαγογιάννη. «Έχουμε ένα παμπάλαιο φωτογραφικό αρχείο με πρωτότυπες φωτογραφίες και αποφασίσαμε αυτές τι φωτογραφίες να δημοσιεύσουμε - να δημοσιεύουμε το επίσημο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου ξεκινώντας απ' αυτή την επέτειο. Αυτή η έκθεση συμπεριλαμβάνει 24 φωτογραφίες από το αρχείο μας. Δείχνουμε στιγμές από το Έπος της απόκρυψης των θησαυρών του αρχαιολογικών Μουσείου - ήταν μια πολύ σημαντική, κοπιώδης και ηρωική προσπάθεια», μας λέει. 

Πως έκρυψαν τα αρχαία παραμονές Κατοχής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο;

Πως έκρυψαν τα αρχαία παραμονές Κατοχής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο;

Σύμφωνα με την κυρία Λαγογιάνη ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι δεν παρουσιάζονται μόνο οι φωτογραφίες αλλά και το ίδιο το κτήριο.

«Οι επισκέπτες μας θα περπατήσουν εκεί που εκτίθενται τα αρχαία, χώροι που είχαν σκαφτεί, κι είχαν δημιουργηθεί μεγάλοι λάκκοι για να ενταφιαστούν για να μην πέσουν στα χέρια των Ναζί», συμπληρώνει η ίδια.  

«Δεν θέλουμε, ωστόσο, να νιώσουν οι επισκέπτες μας ότι αυτό που θα δουν εξαντλεί το ηρωικό χρονικό της απόκρυψης. Του χρόνου θα δούμε άλλες πτυχές του και μάλιστα θα συνεργαστούμε και με άλλα Μουσεία της Ελλάδος διότι το χρονικό της απόκρυψης δεν είναι μόνο υπόθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού αλλά και άλλων Μουσείων»

Όχι, δεν πρόκειται για αδημοσίευτες φωτογραφίες. «Δεν είμαστε μονομανείς και φειδωλοί. Η μνήμη δεν πρέπει να μένει στα συρτάρια και τα αρχεία μας αλλά να μένει ζωντανή», λέει η κυρία Λαγογιάννη. «Θα κάνουμε κι ένα ebook που θα τροφοδοτούμε σε συνέχειες ώστε να μπορούν οι επισκέπτες του ιστότοπού μας να χρησιμοποιούν το υλικό του αρχείου».

Πως έκρυψαν τα αρχαία παραμονές Κατοχής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο;

Πως έκρυψαν τα αρχαία παραμονές Κατοχής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο;

Οι ξεναγήσεις

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τιμά την εθνική επέτειο, προσφέροντας την Τετάρτη 26-10-2016 ξεναγήσεις στη συγκεκριμένη φωτογραφική έκθεση. Θα διοργανωθούν σαραντάλεπτες ξεναγήσεις για δύο ομάδες έως 40 ατόμων από τις 11:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο καθώς και η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του μουσείου. Έναρξη δηλώσεων μισή ώρα πριν την παρουσίαση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο): Δευτέρα-Κυριακή 08:00-20:00

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ: 213214 4891 Fax: 210 8213573

Email: eam@culture.gr , Ιστότοπος: www.namuseum.gr


Πηγή: Κ. Λυμπεροπούλου, The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια