Υποβρύχια μουσεία, καταδυτικά αρχαιολογικά πάρκα, και στο βάθος το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι τα σχέδια της Εφορείας...
Υποβρύχια μουσεία, καταδυτικά αρχαιολογικά πάρκα, και στο βάθος το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι τα σχέδια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία φέτος εορτάζει τα 40 χρόνια της.
Στο βυθισμένο Παυλοπέτρι Λακωνίας, έναν υποβρύχιο αρχαιολογικό χώρο με μεγάλη σημασία, άρχισαν ήδη ξεναγήσεις από το περσινό καλοκαίρι.
Στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι να δημιουργήσει πολλούς ακόμα επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και πάρκα και υποβρύχια μουσεία.
«Η Ίδρυση των Εναλίων Επισκέψιμων Αρχαιολογικών Χώρων με συνοδευόμενη κατάδυση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης και προβολής του ενάλιου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας, μέσω του καταδυτικού τουρισμού και προωθείται από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού» τόνισε η έφορος Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι.
Η δρ Σίμωσι αναφέρθηκε στο έργο της εφορείας κατά το 2016, χρονιά-σταθμό για τη συγκεκριμένη υπηρεσία καθώς κλείνει τα 40 χρόνια της, σε ημερίδα που έγινε την Παρασκευή στο Μουσείο Ακροπόλεως.
Εκεί μέχρι τον Μάρτιο θα μπορεί να δει κανείς τον κορμό ενός χάλκινου έφιππου αδριάντα που πιάστηκε το 2006 σε αλιευτικά δίχτυα στα νερά της Καλύμνου, από όπου είχαν ήδη ανελκυστεί σε προηγούμενα χρόνια και άλλα χάλκινα γλυπτά. Πρόκειται για πρωτότυπα έργα των ελληνιστικών χρόνων που διακρίνονται για την υψηλή καλλιτεχνική τους ποιότητα.
Το άγαλμα είναι του 2ου αι. π.Χ. Ο δερμάτινος θώρακας του ιππέως έχει διακοσμητικά σχήματα στο κάτω μέρος και φέρει ρόδακα στον οποίο στερεωνόταν ο ιμάντας της επωμίδας. Στη μέση είναι ζωσμένος με διπλό ζωστήρα διακοσμημένο με ρόμβους.
Το χάλκινο άγαλμα θα εκτίθεται στο ισόγειο του Μουσείου, μέχρι τις 31 Μαρτίου. Για την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο αυτό δεν απαιτείται εισιτήριο.
Όπως σημείωσε η δρ. Σίμωσι στην ομιλία της, το πρώτο υποβρύχιο μουσείο που μπορεί να λειτουργήσει είναι της Κέας, όπου μπορεί να κατεβεί και σκάφος. Εκεί βρίσκονται δύο διάσημα ναυάγια, του «Βρετανικού» και του «Μπουρντιγκαλά». Κοντά τους έχει βυθιστεί και το ατμόπλοιο «Πατρίς». Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων «εκτιμά τη σπουδαιότητα των 2 ναυαγίων, τα οποία σηματοδοτούν ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας και αποτελούν πόλο έλξης τεχνικών καταδύσεων παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό, στοχεύει να τα αναδείξει με τη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων ιστορικών τόπων (υποβρύχιων μουσείων), μαζί με το ναυάγιο του πλοίου Πατρίς».
Τα δύο πρώτα «Καταδυτικά Πάρκα» (Ενάλιοι Επισκέψιμοι Αρχαιολογικοί Χώροι) στην Ελλάδα, στην Πύλο και στη Μεθώνη, αναμένεται να πλουτίσουν σημαντικά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη χώρα με ένα προϊόν (καταδυτικός τουρισμός), που διεθνώς αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Και τα δύο βρίσκονται στην Μεσσηνία και ειδικότερα στη νησίδα Σαπιέντζα, απέναντι από τη Μεθώνη, και στον κόλπο του Ναυαρίνου.
Καθώς βρίσκεται στον σημαντικό ναυτικό δρόμο που συνδέει την Ιταλία με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, στις ακτές της νησίδας Σαπιέντζα έχουν σημειωθεί πολυάριθμα ναυάγια πλοίων, ορισμένα από τα οποία είχαν φορτία ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα πλοίο μετέφερε μεταξύ άλλων τέσσερεις ρωμαϊκές σαρκοφάγους του 2ου-3ου αι. μ.Χ. από «τιτανιούχο λίθο», που προερχόταν από την πόλη Άσσος της Τρωάδας (Μικρά Ασία), και σε ένα άλλο από την περίοδο της Δ’ Σταυροφορίας (αρχές 13ου αιώνα) περιείχε δώδεκα γρανιτένιες κολόνες από το Μεγάλο Περιστύλιο που είχε κτίσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Στον κόλπο του Ναυαρίνου, το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Irene Serenade», που βρίσκεται σε βάθος 50 μ. είναι σύγχρονο, του 1980, αλλά το κατάστρωμά του σε βάθος 25 μ. λόγω του μήκους του (282 μ.), αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο. Στην ίδια περιοχή έχουν εντοπισθεί, επίσης, ναυάγια του 19ου αιώνα και ανάμεσά τους τριών οθωμανικών πολεμικών πλοίων, που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της ομώνυμης ναυμαχίας του 1827, όταν οι συνασπισμένοι συμμαχικοί στόλοι της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας επικράτησαν του οθωμανικού, σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελληνική Επανάσταση.
Τέλος, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και το σχέδιο για τη δημιουργία του μεγαλύτερου καταδυτικού πάρκου στην Ευρώπη, το οποίο θα καλύπτει την περιοχή από το νησιωτικό σύμπλεγμα των βόρειων Σποράδων ως τον δυτικό Παγασητικό κόλπο, στη Μαγνησία. Επίσης εκεί υπάρχουν ένα ναυάγιο κλασικής εποχής στην Αλόννησο (στη νήσο Περιστέρα) και άλλα τρία ρωμαϊκά και βυζαντινά ναυάγια στον Παγασητικό. Η δρ Σίμωσι ανέφερε τις προσπάθειες ως προς το να γίνουν επισκέψιμοι ακόμη επτά υποβρύχιοι αρχαιολογικοί χώροι, (που έχουν κηρυχθεί) στον Θορικό Λαυρεωτικής και στον Μαραθώνα.
Το περασμένο καλοκαίρι έγιναν οι πρώτες οργανωμένες καταδυτικές ξεναγήσεις στο Παυλοπέτρι, μια πόλη της Εποχής του Χαλκού στη Λακωνία. Η πόλη βυθίστηκε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία προκλήθηκε από σεισμούς και από το τέλος της εποχής των παγετώνων. Επόμενος στόχος είναι να επιτευχθεί κάτι ανάλογο στον κηρυγμένο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάς Επιδαύρου.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι ένα Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Είχε σχεδιαστεί στην ακτή του Πειραιά, όμως ο χώρος παραχωρήθηκε στην Cosco. Η δρ Σίμωσι είπε: «Το μεγάλο στοίχημα της Εφορείας μας είναι η ίδρυση ενός Εθνικού Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, απαραίτητου σε μία χώρα με μακραίωνη ναυτική παράδοση όπως η Ελλάδα. Η προσπάθειά μας έχει σταματήσει στο στάδιο της απονομής του πρώτου βραβείου ύστερα από διεθνή διαγωνισμό και είναι αναγκαίο να βρεθούν πόροι για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης, ώστε να υλοποιηθεί ο τελικός μας στόχος».
Η πραγματοποίηση της Ημερίδας οφείλεται στην ευγενική υποστήριξη της Costa Navarino.
Δεν υπάρχουν σχόλια