Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Ψηφιδωτό δάπεδο και τμήματα τοιχογραφίας βρέθηκαν στη Μεγάλη Βασιλική της ΦιλλιπούποληςΨηφιδωτό δάπεδο και τμήματα τοιχογραφίας βρέθηκαν στη Μεγάλη Βασιλική του Plovdiv
Θραύσμα μεσαιωνικής τοιχογραφίας
Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο χώρο της Μεγάλης Βασιλικής στη Φιλλιπούπολη, της μεγαλύτερης παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που έχει βρεθεί στα Βαλκάνια, αποκάλυψαν θραύσμα τοιχογραφίας, που σύμφωνα με την εκτίμησή τους, απεικονίζει τον Άγιο Πέτρο.

Τα θραύσματα χρονολογούνται στον 13ο με 14ο αιώνα. Βρέθηκαν στο μέχρι πρότινος ανεξερεύνητο βόρειο κλίτος, που δεν απέχει πολύ από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία της πόλης.

Βρέθηκαν δύο θραύσματα με απεικονίσεις, που εκτιμάται ότι αποτελούν έργο τεχνίτη της Κωνσταντινούπολης, καθώς είναι εκτελεσμένα με ακρίβεια και με αριστοτεχνικό τρόπο, αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα, podtepeto.com.

Ψηφιδωτό δάπεδο και τμήματα τοιχογραφίας βρέθηκαν στη Μεγάλη Βασιλική του Plovdiv
Θραύσμα μεσαιωνικής τοιχογραφίας με κτητορική επιγραφή
Αυτά αποδεικνύουν ότι η βασιλική είχε μεγάλη σημασία στην αρχαιότητα και στον Μεσαίωνα, δηλώνουν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην περιοχή.

Κοντά στην τοιχογραφία, οι αρχαιολόγοι βρήκαν κτητορική επιγραφή, στην οποία ξεχωρίζει το όνομα "Αβραάμ". Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η επιγραφή φέρει βυζαντινούς ελληνικούς χαρακτήρες.

Ψηφιδωτό δάπεδο και τμήματα τοιχογραφίας βρέθηκαν στη Μεγάλη Βασιλική του Plovdiv

Ψηφιδωτό δάπεδο και τμήματα τοιχογραφίας βρέθηκαν στη Μεγάλη Βασιλική του Plovdiv
Το πρόσφατα ανακαλύφθεν ψηφιδωτό στην παλαιοχριστιανική
Μεγάλη Βασιλική στο Plovdiv καλύπτει μια έκταση 20 τετραγωνικών μέτρων
Η μεσαιωνική εκκλησία πιστεύεται ότι εξυπηρετούσε κοντινή νεκρόπολη. Ιδρύθηκε τον 10ο με 11ο αιώνα.

Ο χώρος αποδίδει επαρκείς πληροφορίες ώστε να καταστεί δυνατή η ακριβής χρονολόγηση, δήλωσε η επικεφαλής της ανασκαφής, Zheni Tankova.

Σύμφωνα με την ίδια, οι μεσαιωνικές τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Επισκοπική Βασιλική είναι εξαιρετικά σπάνιες και καθιστούν τον χώρο ακόμα πιο σημαντικό και πολύπλευρο.

Στον προθάλαμο της κύριας εισόδου του οίκου της λατρείας, βρέθηκαν μια σειρά από απεικονίσεις με όμορφα πτηνά μεταξύ των οποίων ένα εκπληκτικά όμορφο πολύχρωμο παγόνι.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου