Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε «τοξικά» αρχαία στη Γερμανία

Δεν είναι μόνο οι Sotheby’s και οι  Crhistie’s που συλλαμβάνονται κλέπτοντες οπώρας, είναι και άλλοι οίκοι παγκοσμίως. 

 Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε «τοξικά» αρχαία στη Γερμανία

Δεν είναι μόνο οι Sotheby’s και οι  Crhistie’s που συλλαμβάνονται κλέπτοντες οπώρας, είναι και άλλοι οίκοι παγκοσμίως. 

Αυτή τη φορά, ο έλληνας ερευνητής δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ταύτισε αρχαιότητες, λαθρανασκαμμένες από ιταλικό έδαφος, με αντικείμενα που είχε σε κατάλογο δημοπρασίας ο γερμανικός οίκος  Gorny & Mosch του Μονάχου, για την δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη στις 14 Δεκεμβρίου.

Ο αρχαιολόγος ενημέρωσε την ΙΝΤΕΡΠΟΛ και της ζήτησε να ενημερώσει αρμοδίως τις γερμανικές και ιταλικές αρχές. Ο ίδιος έχει ταυτίσει ξανά «τοξικό» αρχαίο σε δημοπρασία του ίδιου οίκου, τον Δεκέμβριο του 2011. Επρόκειτο για έναν αττικό μελανόμορφο αμφορέα του 6ου αι. π.Χ., που περιλαμβανόταν στο κατασχεμένο αρχείο του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία Τζάκομο Μέντιτσι.

Τέσσερα αρχαία τέχνεργα ταυτίστηκαν από τον κ. Τσιρογιάννη, με σημαντικότερο ένα ετρουσκικό ειδώλιο νέου από μπρούντζο, των μέσων του 5ου αι. π.Χ. Το συγκεκριμένο ειδώλιο, με αριθμό 19 στον κατάλογο δημοπρασίας, έχει ανάμεσα στους οίκους προέλευσης τις Athena Galleries της Νέας Υόρκης.

 Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε «τοξικά» αρχαία στη Γερμανία

Όπως εξηγεί ο κ. Τσιρογιάννης, κατά το παρελθόν έχουν διακινηθεί από εκεί πολλές ακόμα ελληνικές και ιταλικές αρχαιότητες, που αργότερα επιστράφηκαν στην Ιταλίας γιατί αποδείχθηκε πως είχαν εξαχθεί παράνομα.

Το ειδώλιο έχει καταγραφεί στο αρχείο Σάιμς, ενώ πωλούνταν από τις  Athena Galleries, τον Οκτώβριο του 2010 μαζί με άλλα αντικείμενα από τα αρχεία Μέντιτσι και Μπεκίνα. Τον Ιανουάριο του 2011, ο David Gill, καθηγητής αρχαιολογίας, έκανε αναφορές στο blog που διατηρεί, με τίτλο Lootingmatters.

Παρότι η φωτογραφία παρουσιαζόταν στις αναφορές και σε άλλα δημοσιεύματα, το ιταλικό κράτος τίμησε τον ιδιοκτήτη της Γκαλερί απονέμοντάς του μετάλλιο!

Η τιμή εκκίνησης είναι 13.600- 17.000 ευρώ.

Το επόμενο αρχαίο χωρίς καθαρή προέλευση είναι μια ερυθρόμορφη situla (αγγείο αποθήκευσης) από την Απουλία που αποδίδεται στον Ζωγράφο του Λυκούργου (περί το 360- 350 π.Χ.) Το αγγείο, σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιρογιάννη, υπάρχει σε φωτογραφία με τα χώματα της ανασκαφής και με τις επικαθίσεις αλάτων στο αρχείο Μπεκίνα.

Μια ιδιόγραφη σημείωση υποδεικνύει ότι τα σχετικά τεκμήρια είχαν αποσταλεί στον Μπεκίνα από τον Ραφαέλο Μοντιτσέλι, αρχαιοκάπηλο που έχει καταδικαστεί, στις 18 Μαρτίου 1988. Επομένως, διαψεύδεται ο οίκος που δίνει άλλη ιστορία, προσπαθώντας να υπερπηδήσει το όριο του 1970 που έχει θέσει η UNESCO.

Η τιμή εκκίνησής του είναι από 24 έως 30 χιλιάδες ευρώ. Ο αριθμός καταλόγου δημοπρασίας, είναι 87.

 Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε «τοξικά» αρχαία στη Γερμανία

Προβληματικό είναι και το επόμενο αρχαίο του καταλόγου, το υπ’ αριθμ. 88. Πρόκειται για έναν απουλικό ερυθρόμορφο κρατήρα του Ζωγράφου του  Dechter, (περίπου 350- 340 π.Χ.)

Η πρώτη του «εμφάνιση» γίνεται στη γκαλερί «Παλλάδιον» που είχε ο Μπεκίνα στη Βασιλεία της Ελβετίας. Και αυτός ο κρατήρας εμφανίζεται σε φωτογραφία του κατασχεμένου αρχείου Μπεκίνα με χώματα και επικαθήσεις αλάτων, δηλαδή αμέσως μετά τη λαθραία ανασκαφή (η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα είναι χώρες στις οποίες μόνο το κράτος έχει δικαίωμα να κάνει ανασκαφές.)

Τιμή εκκίνησης 6- 7 χιλιάδες ευρώ.
 Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε «τοξικά» αρχαία στη Γερμανία
To τρίτο αγγείο είναι ένα χαμηλό αλαβάστρινο, του 320- 310 π.Χ. και φέρει παράσταση γυναίκας με σάκκο (αρχαίο ένδυμα). Αποδίδεται στον Ζωγράφο White Sakkos’ (του Λευκού Σάκκου) ανήκει δηλαδή και αυτό σε επώνυμο ζωγράφο.

Είχε αποσυρθεί, και πάλι με παρέμβαση του δρος Τσιρογιάννη, από δημοπρασία των Christie’s στο Λονδίνο τον περασμένο Απρίλιο, αλλά άγνωστο γιατί αποφασίστηκε τώρα να «βγει» σε αυτή τη δημοπρασία. (Γεγονός που είναι, πάντως, τρομερά ανησυχητικό. Εκτός αν ο κάτοχός του θεώρησε πως πουλώντας το μέσω άλλης χώρας θα διέφευγε της προσοχής Τσιρογιάννη). Προέρχεται κι αυτό από τις αποθήκες Μπεκίνα και οι φωτογραφίες του έχουν την ίδια ημερομηνία με τα προηγούμενα.

Η τιμή εκκίνησης είναι χαμηλή και κυμαίνεται ανάμεσα στα 1440 και 1800 ευρώ.

Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια