Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών της Αποστολής του Πανεπιστήμιου του Σύδνεϋ στην Νέα ΠάφοΟλοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών της Αποστολής του Πανεπιστήμιου του Σύδνεϋ στην Νέα Πάφο

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου ανακοινώνει την ολοκλήρωση της ερευνητικής περιόδου του 2016 στον αρχαιολογικό χώρο του Ελληνιστικού-Ρωμαϊκού θεάτρου της Νέας Πάφου, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. 

Η Αυστραλιανή Αρχαιολογική Αποστολή στην Κάτω Πάφο (Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ), υπό τη διεύθυνση του δρος Craig Barker, ανασκάπτει τη θέση αυτή από το 1995. Το θέατρο είναι κτισμένο στη νότια πλαγιά του λόφου γνωστού ως Φάμπρικα. Οι έρευνες του 2016 διήρκεσαν από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, με τη στήριξη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αυστραλίας στην Αθήνα και του Nicholson Museum του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ. 

Οι προηγούμενες ανασκαφικές περίοδοι στη θέση είχαν αποκαλύψει το αρχαιότερο θέατρο της Κύπρου, το οποίο ανοικοδομήθηκε γύρω στο 300 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε για παραστάσεις και διασκέδαση για περισσότερους από έξι αιώνες, μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. Κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο, το θέατρο πέρασε από διάφορες φάσεις αρχιτεκτονικών ανακατασκευών. Οι πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες είχαν στόχο να γίνει κατανοητός ο αστικός σχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής του θεάτρου. Ανασκάφηκαν τμήματα ρωμαϊκού δρόμου στα νότια του θεάτρου και ένα νυμφαίο (συντριβάνι) στο νοτιοανατολικό του. Το 2016 διανοίχτηκαν πέντε ανασκαφικές τομές από την αυστραλιανή ομάδα. Κάθε τομή επιλέχθηκε με σκοπό να απαντήσει συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τη θεατρική αυτή συνοικία.

Σε δύο από τις τομές ανασκάφηκαν και άλλα τμήματα του πλακοστρωμένου ρωμαϊκού δρόμου που χρονολογείται στον 2ο αι. μ.Χ. Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο δρόμος είχε πλάτος 8,4 μ., ενώ σε μια τομή στη νοτιοδυτική γωνία της θέσης αποκαλύφθηκαν πλάκες του δρόμου σε βάθος πέραν των 2,3 μ., κάτω από τη σημερινή επιφάνεια του εδάφους. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαίωσαν ότι ο δρόμος έτρεχε κατά μήκος του αρχαίου θεάτρου με κατεύθυνση Ανατολή-Δύση. Πάνω στην επιφάνεια του δρόμου, σε μια άλλη τομή κοντά στο νυμφαίο, βρέθηκε σημαντικός αριθμός ελληνιστικών και ρωμαϊκών αρχιτεκτονικών μελών, μεταξύ των οποίων και επιστύλια και ένα Κορινθιακό κιονόκρανο.

Ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών της Αποστολής του Πανεπιστήμιου του Σύδνεϋ στην Νέα Πάφο

Σε μια τρίτη τομή στα ανατολικά του νυμφαίου αποκαλύφθηκε τοίχος, πιθανόν της Μεσαιωνικής περιόδου, ο οποίος θα διερευνηθεί περεταίρω στο μέλλον. Στην κορυφή του λόφου Φάμπρικα, πίσω από το κοίλο του θεάτρου, διανοίχθηκαν δύο τομές στις οποίες βρέθηκαν τα κατάλοιπα ενός μεγάλου Μεσαιωνικού ή μεταγενέστερου κτίσματος το οποίο είχε εντοπιστεί κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους. Η παρουσία εδώ μεγάλου αριθμού χοανόσχημων καλουπιών και δοχείων που προορίζονταν για την επεξεργασία και την αποθήκευση ζάχαρης, ενισχύει την άποψη ότι, το κτίριο αυτό ίσως λειτουργούσε ως αποθήκη ή κτίριο όπου διεξάγονταν βιοτεχνικές εργασίες. Επίσης, το κτίσμα αποτελεί ένδειξη ότι η χρήση του χώρου άλλαξε όταν το θέατρο έπαυσε να φιλοξενεί παραστάσεις. 

Μπορεί να πει κανείς ότι, σταδιακά επιτυγχάνεται μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των δραστηριοτήτων που λάμβαναν χώρα γύρω από το αρχαίο θέατρο, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά την μακρά περίοδο κατά την οποία η Πάφος λειτουργούσε ως σημαντικό κέντρο για τους Σταυροφόρους. Η περιοχή αυτή της αρχαίας Νέας Πάφου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή παρόλο που οι έρευνες σταδιακά φανερώνουν ότι λειτουργούσε ως ζωντανός πυρήνας δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα κατά τον 2ο αι. μ.Χ., περίοδο κατά την οποία ο δρόμος υπήρξε ένας από τους κύριους οδικούς άξονες της Ρωμαϊκής πόλης.

Ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών της Αποστολής του Πανεπιστήμιου του Σύδνεϋ στην Νέα Πάφο

Τέλος, το Τμήμα Αρχαιοτήτων διενήργησε έργα συντήρησης σε τμήματα τοιχογραφιών, τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή της δυτικής παρόδου. Τα κατάλοιπα αυτά αποτελούν μέρος των εργασιών αναζωογόνησης του θεάτρου κατά την περίοδο των Αντωνίνων (2ος αι. μ.Χ.). Η συντήρηση των τοιχογραφιών αυτών ανέδειξε το ζωγραφικό διάκοσμο που θα έφεραν οι τοίχοι τότε.

Η αυστραλιανή ομάδα θα συνεχίσει τις έρευνές της το 2017.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου