Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Extra omnes: Εκατόνταρχοι τέλος στη Ρώμη

Extra omnes: Εκατόνταρχοι τέλος στη Ρώμη
Το πρόστιμο για όσους... διαβούν το Ρουβικώνα και μπουν στο ιστορικό κέντρο θα είναι 400 ευρώ
(συν κατάσχεση της πανοπλίας) 
Τη ρηξικέλευθη και θαρραλέα απόφαση να απαγορεύσει, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, κάθε «εκατόνταρχο» στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης πήρε η δήμαρχος της πόλης. 

Ανάλογη απαγόρευση επιβάλλεται και σε τροχήλατα τύπου ρίκσο που απευθύνονται (επίσης όπως οι εκατόνταρχοι «μανεκέν») στους τουρίστες.

Οι «εκατόνταρχοι» συναντώνται κυρίως γύρω από το Κολοσσαίο και μπροστά από το Πάνθεον. Με στολές που κάποιες φορές μοιάζουν κλεμμένες από ερασιτεχνική θεατρική «παράσταση χλαμύδας», προσφέρονται να ποζάρουν για φωτογραφίες με επισκέπτες επί πληρωμή.

Μαζί με τα μικρά οχήματα με καρότσα, εξαφανίζονται τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουλίου 2017 από τους δρόμους της Αιώνιας Πόλης, σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι.

Το διάταγμα αφορά το ιστορικό κέντρο. Η απόφαση ελήφθη για «λόγους ασφαλείας και για προστασία της αξιοπρέπειας της πολιτιστικής κληρονομιάς». Το πρόστιμο θα είναι 400 ευρώ (μαζί με κατάσχεση της «πανοπλίας»). 

Οι εκατόνταρχοι είχαν απαγορευτεί και πέρυσι, καθώς η Ρώμη έμπαινε στο παπικό «Ιωβηλαίο του Ελέους» (το οποίο και θα προσέλκυε ακόμη περισσότερους επισκέπτες). Για κάποιους, ο τρόπος με τον οποίο οι εκατόνταρχοι πλησίαζαν τους υποψήφιους πελάτες ήταν επιθετικός και είχαν αναφερθεί ακόμη και συμπεριφορές στα όρια σεξουαλικής παρενόχλησης.


Πηγή: in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου