Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έργα αναστήλωσης και ανάδειξης στο θέατρο της Κασσώπης

Το Θέατρο βρίσκεται σε οροπέδιο του Ζαλόγγου με απεριόριστη θέα στον Αμβρακικό κόλπο, στο Ιόνιο πέλαγος και στα Ακαρνανικά όρη Με 1.00...

Το Θέατρο βρίσκεται σε οροπέδιο του Ζαλόγγου με απεριόριστη θέα στον Αμβρακικό κόλπο,
στο Ιόνιο πέλαγος και στα Ακαρνανικά όρη
Με 1.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ αναστηλώνεται και αναδεικνύεται το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης στην Πρέβεζα, ένα επιβλητικό θέατρο που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ., χωρητικότητας 6.000 θέσεων, με απεριόριστη θέα στον Αμβρακικό κόλπο, στο Ιόνιο πέλαγος και στα Ακαρνανικά όρη, το οποίο, εκτός από σκηνικούς και θυμελικούς αγώνες, φιλοξενούσε πιθανόν και τις συνελεύσεις του φύλου των Κασσωπαίων.

«Μόλις το έργο ολοκληρωθεί, θα αποκατασταθεί μεγάλο μέρος του αρχαίου θεάτρου, θα είναι καλύτερα προσβάσιμο, ωστόσο θα περάσει πολύς χρόνος ακόμη για να φιλοξενήσει παραστάσεις», είπε στο «Έθνος» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Ανθή Αγγέλη.

Το ΔΙΑΖΩΜΑ χρηματοδότησε με 80.000 ευρώ την προμελέτη και η περιφέρεια Ηπείρου ενέταξε στο ΕΣΠΑ, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ηπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της αρχαίας πόλης της Κασσώπης, κοντά στο χωριό Καμαρίνα της Πρέβεζας και η εικόνα του μνημείου παρά τις φθορές από φυσικούς παράγοντες, όπως οι κατακρημνίσεις βράχων, εξακολουθεί να είναι επιβλητική.

Το κοίλο έχει διάμετρο βάσης 17 μέτρα και διάμετρο κορυφής περίπου 82 μέτρα. Εννέα κλίμακες διαιρούσαν το κοίλο σε δέκα κερκίδες. Το κοίλο χωρίζεται από διάζωμα σε δύο τμήματα, το κάτω με 23 σειρές λίθινων εδωλίων και το επάνω με 12 σειρές. Δύο ισχυροί πολυγωνικοί αναλημματικοί τοίχοι, εκ των οποίων ο ανατολικός έχει καταστραφεί σχεδόν εξ ολοκλήρου, ενισχυμένοι κατά τακτά διαστήματα με αντηρίδες, στήριζαν τα δύο άκρα του κοίλου. Η ορχήστρα είναι σχεδόν κυκλική και το δάπεδό της ήταν στρωμένο με πατημένο χώμα, ενώ στην περιφέρεια της ορχήστρας, απέναντι από το κοίλο, βρίσκεται το ορθογώνιας κάτοψης σκηνικό οικοδόμημα.

Οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου θα επικεντρωθούν στους αναλημματικούς τοίχους, στο κεντρικό διάζωμα, στα εδώλια του κάτω κοίλους και στο σκηνικό οικοδόμημα.

«Οι υποδομές που θα γίνουν περιλαμβάνουν την επέκταση των υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφέλειας, τη λήψη μέτρων προστασίας από τα όμβρια ύδατα, μέτρα ανάσχεσης των κατολισθητικών φαινομένων εξασφαλίζοντας την απαραίτητη προστασία για τους επισκέπτες, ενώ θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες και πινακίδες σε γραφή Braille», ανέφερε η κ. Αγγέλη.

Η Κασσώπη, πρωτεύουσα της Κασσωπαίας, χτίστηκε πριν από τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. σε φυσικά οχυρή θέση, σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 550-650 μέτρων, στις πλαγιές του Ζαλόγγου, με σκοπό να προστατεύσει από την εκμετάλλευση των Ηλείων αποίκων, την εύφορη πεδιάδα που απλωνόταν νοτιότερα. Η μεγάλη ακμή της πόλης σημειώνεται τον 3ο αι. π.Χ., όταν κτίζονται τα μεγάλα δημόσια κτίρια, το θέατρο και ανοικοδομούνται πολλά σπίτια, ενώ η πόλη είχε δικό της νομισματοκοπείο.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης καταλαμβάνουν σήμερα έκταση 350 στρεμμάτων και εκτείνονται σε ένα βραχώδες οροπέδιο, σε στρατηγική θέση που εξασφάλιζε τον έλεγχο των ορεινών, των παράλιων, αλλά και των θαλάσσιων δρόμων.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια