Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κατάσχεση 3.500 αρχαίων αντικειμένων στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης «Πανδώρα»

Πάνω από 3.500 αρχαία αντικείμενα κατασχέθηκαν στη διάρκεια πανευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης με κωδική ονομασία «Πανδώρα». Συ...



Κατάσχεση 3.500 αρχαίων αντικειμένων στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης «Πανδώρα»

Πάνω από 3.500 αρχαία αντικείμενα κατασχέθηκαν στη διάρκεια πανευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης με κωδική ονομασία «Πανδώρα». Συμμετείχαν διωκτικές αρχές από 18 κράτη - μέλη και την Ελλάδα, υπό την «ομπρέλα» της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας - Europol.

Η κοινή επιχείρηση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο. Στόχος της ήταν ο έλεγχος της παράνομης εισαγωγής στην Ε.Ε. και διακίνησης αρχαιοτήτων από τις εμπόλεμες «ζώνες» της Συρίας και του Ιράκ. Πήραν μέρος υπάλληλοι τελωνείων, λιμενικοί, ενώ την επιχείρηση συνέδραμαν η Interpol και η UNESCO. Την ευθύνη συντονισμού των δράσεων είχαν αξιωματικοί από τα αρμόδια τμήματα δίωξης εγκλημάτων ιδιοκτησίας της Κυπριακής και Ισπανικής Αστυνομίας. Στην Ελλάδα κεντρικό ρόλο στις έρευνες είχαν αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Europol, το διάστημα από αρχές Οκτωβρίου έως την 23η Νοεμβρίου κατασχέθηκαν 3.561 αρχαία αντικείμενα και συνελήφθησαν 75 άτομα, ενώ ελέγχθηκαν 29.340 οχήματα και 50 πλοία! Από τα κατασχεθέντα αντικείμενα 500 βρέθηκαν στην ισπανική πόλη Μούρθια. Ορισμένα από αυτά διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί το 2014 από το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, ενώ η έρευνα για την «ταυτοποίηση» των υπολοίπων συνεχίζεται. Στην Ελλάδα αντίστοιχα, αστυνομικοί εντόπισαν μια οθωμανική επιτύμβια στήλη, μια θρησκευτική εικόνα του Αγίου Γεωργίου και δύο ακόμα βυζαντινά κειμήλια μεγάλης ιστορικής αξίας. Κατά πληροφορίες, βρέθηκαν στην κατοχή επιχειρηματία στη Θεσσαλονίκη.

«Στόχος της επιχείρησης ήταν η εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στη κλοπή και διακίνηση αρχαιοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων από εμπόλεμες ζώνες, κυρίως τη Συρία και το Ιράκ», αναφέρει σε επίσημα έγγραφά της η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία.

Την επιχείρηση «Πανδώρα» συνέδραμαν η UNESCO, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (World Customs Organization) αλλά και η Interpol που εξάλλου διαθέτει βάση δεδομένων με κλεμμένα έργα τέχνης κ.ά.

Περισσότερες ανακοινώσεις για την υπόθεση αναμένονται στη διάρκεια της ημέρας.


Πηγή: Γ. Σουλιώτης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια