Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Φινλανδοί αρχιτέκτονες, περιηγητές

Ο Αλβαρ Ααλτο  (1898-1976) ήταν ένας από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες της Φινλανδίας με προσωπικό ύφος που ανέπτυξε επηρεασμένος από...

Φινλανδοί αρχιτέκτονες, περιηγητές

Ο Αλβαρ Ααλτο  (1898-1976) ήταν ένας από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες της Φινλανδίας με προσωπικό ύφος που ανέπτυξε επηρεασμένος από τον μοντερνισμό. 

Μαζί με άλλους της γενιάς του, όπως ο Χίλντινγκ Εκελουντ, έκαναν το πέρασμα από τον κλασικισμό στον μοντερνισμό ή λειτουργισμό (Functionalism), όπως έμεινε γνωστός στη γενέτειρά του. Το επιπλέον ενδιαφέρον κοινό στοιχείο των δύο αρχιτεκτόνων είναι τα ταξίδια που έκαναν στην Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα συναδέλφων τους, όπως ο Γκέοργκ Τσούιτζ, ο Γιάκομπ Αρενμπέργκ και ο Ούσκο Νίστρουμ. 

Τα σχέδια και οι φωτογραφίες των αρχιτεκτόνων από τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο, τον ναό του Απόλλωνα, την Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες, σχέδια της Κέρκυρας, των Δελφών και των ανεμόμυλων της Μυκόνου του 1953 παρουσιάζονται σε μια μικρή αλλά άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Ανάμεσα στα σχέδια θα δείτε και φωτογραφίες του Εκελουντ από κατοικίες και μνημεία της Αθήνας του 1926 την Καλαμάτα και την Κυπαρισσία, όπου ταξίδεψε.

Η κλασική Ελλάδα επηρέασε τους Φινλανδούς αρχιτέκτονες στο έργο τους. Ενδεικτικό είναι το αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου στο Οτανιέμι, που σχεδίασε ο Ααλτο το 1975 και παρουσιάζεται στο εποπτικό υλικό της έκθεσης με φανερά τα σχεδιαστικά ίχνη του αρχαιοελληνικού θεάτρου.

​​Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, έως 12/2.


Δεν υπάρχουν σχόλια