Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες των Ελλήνων στο Διεθνές Συνέδριο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αθηνών

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει Διεθ...



Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες των Ελλήνων στο Διεθνές Συνέδριο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αθηνών

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «‘Έλλην’, ‘Ρωμηός’, ‘Γραικός’: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες», το οποίο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, από τις 19 έως και τις 21 Ιανουαρίου 2017.

Το Συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο του Επετειακού Εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποτελεί την κεντρική επιστημονική εκδήλωση του Επετειακού Εορτασμού κατά τον Ιανουάριο του 2017.

Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει ένας ζωηρός αναστοχασμός σε ζητήματα ταυτοτήτων, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, καθώς και της δημόσιας ιστορίας στην Ελλάδα και διεθνώς. Η σχετική έρευνα εμπλούτισε τις γνώσεις μας, εκλέπτυνε την ιστορική μας ματιά, συνέβαλε σε νέες κριτικές προσεγγίσεις, διευρύνοντας τον προβληματισμό μας αναφορικά με τις ιστορικές διαδρομές των εννοιών που χρησιμοποιήθηκαν ως συλλογικοί προσδιορισμοί.

Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού, τo συνέδριο καλύπτει μια σειρά από ευρείες θεματικές που επικεντρώνονται στο περιεχόμενο και στις έννοιες που προσέλαβαν σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές όροι που σήμερα παραπέμπουν στη συλλογικότητα των Ελλήνων.

Για το σκοπό αυτό φιλοξενεί 45 ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, οι οποίες αφορούν παραδείγματα από διαφορετικές ιστορικές εμπειρίες και κοινωνικοπολιτικά περιβάλλοντα. Από τον αρχαιοελληνικό κόσμο μέχρι τον 19o αιώνα και τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, το συνέδριο έχει ως στόχο να αναδείξει τις σύνθετες διεργασίες συγκρότησης των συλλογικών προσδιορισμών και τη χρήση τους στα εκάστοτε ιστορικά συμφραζόμενα και στην ιστορική έρευνα.

Το πρόγραμμα και οι περιλήψεις του συνεδρίου είναι αναρτημένα στον ηλεκτρονικό κόμβο: http://hellen-greek-romaios.internationalconference.arch.uoa.gr

Οργανωτική Επιτροπή: Όλγα Κατσιαρδή-Hering (Πρόεδρος), Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Ειρήνη Χρήστου, Μαρία Ευθυμίου, Κατερίνα Νικολάου, Σοφία Ανεζίρη, Κατερίνα Κωνσταντινίδου, Βάσω Σειρηνίδου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια