Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κομοτηνή:Μια άγνωστη μυστηριώδης πόλη

Η αρχαιολόγος Μαρίνα Τασακλάκη  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και η Αμερικάνικη Σχολή των Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, εκπροσωπούμενη ...

Κομοτηνή:Μια άγνωστη μυστηριώδης πόλη
Η αρχαιολόγος Μαρίνα Τασακλάκη 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και η Αμερικάνικη Σχολή των Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, εκπροσωπούμενη από το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους κι ετοιμάζονται κι αυτό το Καλοκαίρι να λύσουν το μεγάλο αίνιγμα της πόλης χωρίς όνομα, στην περιοχή της Μολυβωτής. 

«Είναι η 5η χρονιά που συνεχίζεται το πρόγραμμα. Θα υποδεχτούμε μελετητές από διάφορα πανεπιστήμια της Αμερικής και του Καναδά, οι οποίοι έρχονται εδώ και δύο χρόνια να μελετήσουν, μετά από τα τρία πρώτα χρόνια ανασκαφών, που προηγήθηκαν» δηλώνει η αρχαιολόγος Μαρίνα Τασακλάκη και σημειώνει ότι «το υλικό που φυλάσσεται από την Εφορεία στην αποθήκη που διαθέτει στα Παγούρια της Ροδόπης θα αποτελέσει το αντικείμενο της μελέτης. Ο κάθε μελετητής έχει αναλάβει μια συγκεκριμένη κατηγορία υλικού. Νομίσματα, γυάλινα, κεραμικά κ.α. μελετώνται και τα συμπεράσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν στο τέλος του 2017 , αρχές του 2018 σε μια έκδοση του Πρίνστον για την Μολυβωτή».

Συνολικά είκοσι επιστήμονες Έλληνες και ξένοι ενώνουν τις γνώσεις τους και μελετούν εδώλια, νομίσματα, λυχνάρια, όλα μαρτυρίες μιας άλλης εποχής, μιας άγνωστης πόλης. «Αυτή η πόλη είναι ένα αίνιγμα. Ξέρουμε αρκετά από αρχαιολογική άποψη. Δεν γνωρίζουμε, όμως, το όνομά της. Αρχικά από τον αρχαιολόγο Μπακαλάκη είχε ταυτιστεί με το εμπόριο των Θασίων, τη Στρύμη. Στη συνέχεια ακολούθησε μια δεύτερη ερμηνεία των αρχαιολογικών καταλοίπων λέγοντας ότι πρόκειται για την αρχαϊκή και κλασσική Μαρώνεια διότι τα νομίσματα που εντοπίζουμε εκεί είναι κυρίως Μαρώνειας. Μένει να συνεχίσουμε την έρευνα και να βρούμε εκείνα τα ευρήματα που θα μας διαβεβαίωναν για τη θέση και το όνομά της» δηλώνει η κα Τασακλάκη.

Παράλληλα, με βεβαιότητα σημειώνει πως ήταν μια μεγάλη πόλη, έκτασης 500 στρεμμάτων. Περιτοιχισμένη με πολεοδομικό ιστό. Με νησίδες και σταυροδρόμια.Με μεγάλα σπίτια (18,5Χ18,5) , πολύ μεγαλύτερα από ότι άλλα σε άλλες πόλεις της περιοχής, των Αβδήρων για παράδειγμα. «Χρονολογικά τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η πόλη κατοικείται από τα τέλη του 6ου αιώνα μέχρι και τα τέλη του 4ου αιώνα. Στη συνέχεια συρρικνώνεται και επανακατοικείται στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. , 4ο , 5ο και αρχές 6ου αιώνα μ.Χ.» σημειώνει γνωρίζοντας κι εκείνη ότι πολλά από τα μυστικά της δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.


Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια