Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επισφραγίστηκε με τελετή η ένταξη των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ

Η ένταξη του ιστορικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ, σφραγίστηκε χθες (9/4/2017...



Επισφραγίστηκε με τελετή η ένταξη των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ

Η ένταξη του ιστορικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ, σφραγίστηκε χθες (9/4/2017) με μια πανηγυρική τελετή κατά την οποία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια των σχετικών πινακίδων που τοποθετήθηκαν στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων.

Είναι ο τόπος που βαπτίζεται με το όνομα του Βασιλιά Φιλίππου Β’, ο οποίος πρώτος διέβλεψε την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης. Είναι ο τόπος όπου δόθηκε η καθοριστική για την πολιτική ιστορία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ.. Είναι και ο τόπος όπου ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη. Σ’ αυτόν τον τόπο αναφέρεται η “Προς Φιλιππησίους Επιστολή” του, όπου ευχαριστεί τους χριστιανούς των Φιλίππων για την συμπαράσταση τους. 

Σ' αυτόν τον τόπο, στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων έγιναν το Σαββατοκύριακο με κάθε λαμπρότητα οι διήμεροι εορτασμοί για την ένταξή τους στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο πλήρης φάκελος της υποψηφιότητας και της πορείας που οδήγησε στην ένταξη του χώρου στον κατάλογο της Unesco  παρουσιάστηκε δημόσια το απόγευμα του Σαββάτου 8 Απριλίου στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας. 

Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και άλλα στελέχη του ΥΠΠΟΑ. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO.

Ένα διεθνές μνημείο με συμβολισμούς

Οι πινακίδες ενημερώνουν πλέον τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες που κάθε χρόνο έρχονται στους Φιλίππους, ότι επισκέπτονται ένα διεθνές μνημείο με ιδιαίτερους συμβολισμούς, όχι μόνο για την ιστορία των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και τον χριστιανισμό. 

Στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών της πατρίδας μας. Θυμήθηκε την παρουσία της στο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό του Φεστιβάλ Φιλίππων που φέτος συμπληρώνει εξήντα ολόκληρα χρόνια ζωής, ερμηνεύοντας εκεί σε μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας.

Μια συλλογική επιτυχία

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, όπως σημείωσε στην ομιλία της η Λυδία Κονιόρδου, «αποτελεί μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, καθώς συνδέεται με μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε. Είναι ο τόπος που βαπτίζεται με το όνομα του Βασιλιά Φιλίππου Β’, ο οποίος πρώτος  διέβλεψε την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης. Είναι ο τόπος όπου δόθηκε η καθοριστική για την πολιτική ιστορία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ.. Είναι και ο τόπος όπου ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη. Σ’ αυτόν τον τόπο αναφέρεται η “Προς Φιλιππησίους Επιστολή” του, όπου ευχαριστεί τους χριστιανούς των Φιλίππων για την συμπαράσταση τους».

Η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε ειδικότερα και στη συλλογική πρωτοβουλία χάρη στην οποία επιτεύχθηκε η ένταξη αυτού του μοναδικής ομορφιάς και οικουμενικής αξίας, ιστορικού χώρου στον κατάλογο της Unesco. Υπογράμμισε τη συντονισμένη προσπάθεια των πολιτών της Καβάλας, των τοπικών αρχών, των αρμοδίων Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και ιδιαίτερα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου. Όπως είπε: «Όλοι αυτοί συνέβαλαν ενεργά στην τεκμηρίωση και προβολή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και στη συνέχεια στήριξαν την υποψηφιότητα και πέτυχαν την εγγραφή του στον Κατάλογο της UNESCO».

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα,, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η άφιξη του Αποστόλου Παύλου και η αρχή του εκχριστιανισμού της Ευρώπης με τη βάπτιση της Αγίας Λυδίας είναι το κορυφαίο γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της περιοχής και κατ’ επέκταση την ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου». Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, με τη σειρά του τόνισε τη σπουδαιότητα του ότι για πρώτη φορά ένας ιστορικός αρχαιολογικός χώρος στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη εγγράφεται στον διεθνή κατάλογο μνημείων της UNESCO. Εκ μέρους της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO χαιρετισμό απηύθυνε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Δρ Μαρία Βλαζάκη.

Ακολούθησε η παρουσίαση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενός αποσπάσματος από την ιστορική παράσταση του Οιδίποδα Τύραννου του 1961, και διαβάστηκαν αποσπάσματα από τις Πράξεις των Αποστόλων καθώς και η «προς Φιλιππησίους επιστολή», του Αποστόλου Παύλου. 

Οι ανασκαφές

Οι πολυετείς ανασκαφικές έρευνες, οι οποίες  ξεκίνησαν στις αρχές του 20ού αιώνα, έφεραν στο φως ένα πλήθος μνημείων, όπως το κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, το Θέατρο, τα τείχη, την Αγορά, τα διάφορα ιερά καθώς και τις χριστιανικές βασιλικές. Γι’ αυτό και η ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, με αρχιτεκτονικά μνημεία που αποτυπώνουν σημαντικές περιόδους της ιστορίας, από τους προϊστορικούς χρόνους, τους ελληνιστικούς μέχρι και τα ύστερα βυζαντινά χρόνια.  

Η εγγραφή επιτεύχθηκε στις 15 Ιουλίου 2016, μετά από την έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ στο πλαίσιο της 40ης Συνόδου της που έγινε στην Τουρκία. Η κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων που είχε ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2015 υπήρξε αποτέλεσμα μιας συντονισμένης και συστηματικής προσπάθειας των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και ειδικά της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Σημαντική ήταν επίσης η αρωγή του πρώην Δήμου Φιλίππων και του νυν Δήμου Καβάλας, που εκφράζουν την ένθερμη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Ο πλήρης φάκελος της υποψηφιότητας και της πορείας που οδήγησε στην ένταξη του χώρου στον κατάλογο της Unesco  παρουσιάστηκε δημόσια χθες το απόγευμα (8/4/2017) στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας. Παρουσιάστηκε επίσης, το διαχειριστικό σχέδιο, καθώς και τα προγραμματιζόμενα έργα που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάδειξη και προβολή των Φιλίππων παγκοσμίως.

H επιτυχία αυτή μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και σε μία ήπια ανάπτυξη της περιοχής, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να μετατραπούν οι Φίλιπποι σε ένα πολιτισμικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, αναβαθμίζοντας σταδιακά και την ποιότητα ζωής των  κατοίκων.


Δεν υπάρχουν σχόλια