Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Στοιχεία-σύμβολα και στοιχειά. Από τη Μέδουσα-Γοργώ στην Πατρινέλα


Στοιχεία-σύμβολα και στοιχειά.Από τη Μέδουσα-Γοργώ στην Πατρινέλα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας την Κυριακή 14 Μαΐου εκπαιδευτικές δράσεις με τίτλο: «Στοιχεία - σύμβολα και στοιχειά. Από τη Μέδουσα - Γοργώ στην Πατρινέλα»

Αφηγήσεις και δράσεις για ιστορίες φανερές και απόκρυφες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Με αφορμή τον πανάρχαιο μύθο της Μέδουσας - Γοργούς και την απεικόνισή της σε εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας (γλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, κεραμικής, ψηφιδωτά), καθώς και το νεώτερο τοπικό μύθο της ''Πατρινέλας'' - το στοιχειό που στέκει στο Κάστρο της Πόλης και την ''προστατεύει''- ξετυλίγονται ιστορίες, γνωστές αλλά και άγνωστες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μικρούς και μεγάλους φίλους του Μουσείου, οι οποίοι μέσα από ευρηματικές, πρωτότυπες αφηγήσεις, στις οποίες συμπλέκονται η μυθοπλασία με την πραγματικότητα, θα μεταφερθούν νοερά σε παλαιότερες εποχές όπου οι άνθρωποι επινοούσαν ''φοβέρες'' για να διώξουν το φόβο.

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβληθεί ψηφιακό φωτογραφικό υλικό και ταινία μικρής διάρκειας για τα δύο σύμβολα - στοιχειά. Επίσης θα εκτεθούν κατασκευές του εργαστηρίου συντήρησης του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με βιωματικό εργαστήριο για τους μικρούς μας φίλους, υπό την καθοδήγηση της ομάδας συντηρητών της Εφορείας.  Οι συμμετέχοντες, μέσα από την προσέγγιση των δύο προαναφερόμενων μύθων, θα επεξεργαστούν πήλινα πλακίδια και θα δημιουργήσουν το δικό τους ''έργο τέχνης'', εμπνευσμένο από τις απεικονίσεις της Μέδουσας και της Πατρινέλας.

Υπεύθυνος προγράμματος - επιμέλεια: Νίκος Βασιλάκης, Αρχαιολόγος.

Αφήγηση: Άσπα Παπαδοπούλου, Εκπαιδευτικός.

Υλοποίηση προγράμματος: Κώστας Ράλλης, Θανάσης Τζελετόπουλος, Συντηρητές.

Κατασκευές: Βάλια Δημητρούλη, Συντηρήτρια.

Παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού: Παυσανίας Θεοδωρακόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου, Τρύφωνας Τρυφωνόπουλος, Συντηρητές.

Βιωματικό εργαστήριο: Ζέτα Αποστολοπούλου, Κάτια Αντωνοπούλου, Κέλυ Κατσιγιάννη, Ρένα Σταυροπούλου, Συντηρητές.

Διάρκεια προγράμματος: 11:00 - 13:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Ν.Ε.Ο. Πατρών - Αθηνών 38-40

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 8:00 – 15:00

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2610-275070, 2610-276143 (Ν. Βασιλάκης).


Πηγή: The Best News

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου