Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

To νέο ευρωπαϊκό μουσείο ιστορίας στις Βρυξέλλες

Ο πρώην πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ προτιμάει τα ξεκάθαρα λόγια. «Συχνά ακούμε ότι στην Ευρώπη τα τελευτ...

To νέο ευρωπαϊκό μουσείο ιστορίας στις Βρυξέλλες

Ο πρώην πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ προτιμάει τα ξεκάθαρα λόγια. «Συχνά ακούμε ότι στην Ευρώπη τα τελευταία 60 ή 70 χρόνια επικρατεί ειρήνη» λέει μιλώντας για το νέο μουσείο ιστορίας της Ευρώπης στις Βρυξέλλες. «Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει» συμπληρώνει. 

Ο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ αναφέρει ως παράδειγμα τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία. Η Ευρώπη δεν υπήρξε ποτέ μόνο ένα καταφύγιο ειρήνης και αυτό είναι που θα «κρατήσουν» και οι επισκέπτες του νέου μουσείου που ανοίγει σήμερα τις πύλες του για το κοινό. Το μουσείο ασχολείται με την ιστορία της Ευρώπης από τον 19ο αιώνα και πρόκειται για ένα σχέδιο του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο ξεκίνησε το 2007 από τον τότε πρόεδρό του Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. 

Δέκα χρόνια αργότερα το μουσείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Στεγάζεται στο κτήριο μιας πρώην οδοντιατρικής κλινικής, το οποίο βρίσκεται την ευρωπαϊκή «γειτονιά». Στοίχησε 55,4 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο όμως διατηρεί τα επιστημονικά στάνταρ. «Δεν αναμειχθήκαμε στο ποια αντικείμενα θα πρέπει να εκτεθούν. Η επιστημονική ομάδα ήταν πραγματική ανεξάρτητη» λέει ο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. 

Οι διοργανωτές ήθελαν να αποφύγουν μια εικόνα εξωραϊσμού της Ευρώπης. Η έκθεση ξεκινάει στον πρώτο όροφο με τον αρχαίο μύθο για την ίδρυση της γηραιάς ηπείρου και αμέσως μετά ο επισκέπτης οδηγείται στον 19ο αιώνα. Εξέχουσα θέση κατέχουν οι πόλεμοι που έκανε ο Ναπολέοντας και η σημασία αυτών αργότερα στην ίδρυση των σύγχρονων κρατών. 

Συγκινούν οι προσωπικές ιστορίες 

Ακολουθεί η εποχή της εκβιομηχάνισης της Ευρώπης, ο A´ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο μεσοπόλεμος και ο Β´ Παγκόσμιος Πόλεμος με το Ολοκαύτωμα. Στους υπόλοιπους ορόφους παρουσιάζεται η ιστορία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Στόχος των επιμελητών ήταν να δώσουν μια πιο σφαιρική ματιά στους επισκέπτες διότι αυτοί συνήθως δεν γνωρίζουν σε βάθος τα πράγματα και διαθέτουν τη ματιά της 'εθνικής' τους ιστορίας. 

Από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα της έκθεσης είναι εκείνο που άνθρωποι διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, όπως ο 90χρονος σήμερα Γιάνουζ Παζίνσκι, ο οποίος κατάφερε να τελειώσει τις σπουδές του σε ένα από τα πανεπιστήμια που λειτουργούσαν κρυφά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία. 

Ακόμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια ακόμα μελανή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας, αυτή της αποικιοκρατίας. Ανάμεσα στα έργα παρουσιάζεται ένας πίνακας του θρυλικού Βρετανού καλλιτέχνη Μπάνσκι, ο οποίος έγινε πασίγνωστός από τα γκράφιτι που σχεδιάζει. Παρουσιάζεται ένα παιδί με μια ραπτομηχανή να προχωράει στη μαζική παραγωγή βρετανικών σημαιών. «Έρευνες πιστοποιούν ότι στις μέρες μας έχουμε έναν μεγάλο αριθμό σύγχρονων σκλάβων» λέει μια επιμελήτρια. 

Μια έκθεση και ένα μουσείο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς εάν βρεθεί στη βελγική πρωτεύουσα. 

Πηγή: Μ. Άρντολντ - Μ. Ρηγούτσου, Deutsche Welle - in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια