Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ζωή στην... τροπική λίμνη του Γαβαθά της Λέσβου και άλλες ιστορίες 20 εκατ. ετών

Μεγάλη επιτυχία σημειώνουν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις «Γιορτές της Γης» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, πο...


Η ζωή στην... τροπική λίμνη του Γαβαθά της Λέσβου και άλλες ιστορίες 20 εκατ. ετών

Μεγάλη επιτυχία σημειώνουν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις «Γιορτές της Γης» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, στο Σίγρι.

Εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ποικιλία δράσεων για μικρούς και μεγάλους: διαλέξεις, προβολές ντοκιμαντέρ, κυριακάτικοι περίπατοι, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις, περιηγήσεις με σκάφος με γυάλινο πυθμένα στο θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσέλευση κοινού, πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με θέμα «Μαχαιρόδοντες, Δεινοθήρια και Μαμούθ στο Αιγαίο- Κλιματικές αλλαγές στο αρχείο των απολιθωμάτων».

Οι συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια της διάλεξης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστα στοιχεία για τις γεωγραφικές και κλιματικές μεταβολές που έχουν συμβεί τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου και οι οποίες επηρέασαν άμεσα την πανίδα της περιοχής.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η τεράστια ποικιλία των θηλαστικών που έζησαν στην περιοχή, μέχρι και το τέλος της τελευταίας παγετώδους περιόδου πριν 11.000 χρόνια, αλλά και τρομακτικοί μαχαιρόδοντες, γιγάντια δεινοθήρια και τριχωτά μαμούθ, λυγερόκορμες καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες και γαζέλες, ιππάρια -οι πρόγονοι των αλόγων, μερικά από τα ζώα που έζησαν στον Ελλαδικό χώρο και δίνουν πληροφορίες για το κλίμα του παρελθόντος.

Μετά τη διάλεξη, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην εκθεσιακή ενότητα του Μουσείου, που είναι αφιερωμένη στα ζώα του Αιγαίου και μέσα από εντυπωσιακά απολιθώματα να γνωρίσουμε, μεταξύ άλλων, το απολίθωμα προδεινοθηρίου, που βρέθηκε το 1999 στο Γαβαθά Λέσβου, και που αποτελεί το πιο πρωτόγονο προβοσκιδωτό της Ελλάδας και ένα από τα πιο πρωτόγονα της Ευρώπης.

«Η ζωή στην τροπική λίμνη του Γαβαθά» είναι το θέμα της διάλεξης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι, από την Κατερίνα Βασιλειάδου, γεωλόγο-παλαιοντολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

«Η Λέσβος σήμερα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βασιλειάδου, χαρακτηρίζεται από μεσογειακό κλίμα με ιδιαίτερα ξηρά και ζεστά καλοκαίρια και ήπιους υγρούς χειμώνες. Στο ανατολικό τμήμα του νησιού κυριαρχούν δάση πεύκης και πουρνάρια, ενώ στο δυτικό της τμήμα, ανοικτά δάση βελανιδιάς με φρυγανική βλάστηση.

Ωστόσο, τα παλαιοντολογικά τεκμήρια από την μεγάλη παλαιοντολογική έρευνα που διεξάγει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην περιοχή Γαβαθά και Λαψάρνων εδώ και 10 χρόνια και δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα για τα οικοσυστήματα της Λέσβου και ειδικότερα για την ζωή γύρω από την τροπική λίμνη που υπήρχε στην περιοχή πριν από 19 εκατ. χρόνια».

Ειδικότερα, τα στοιχεία των ερευνών, όπως θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της διάλεξης, αποδεικνύουν πως πριν από 19 εκατ. χρόνια το κλίμα ήταν υποτροπικό, ενώ το δυτικό τμήμα του νησιού ήταν καλυμμένο με πυκνά μικτά δάση και στη σημερινή περιοχή του Γαβαθά-Λαψάρνων υπήρχε πλούσια παρόχθια βλάστηση και μεγάλη ποικιλία ζώων γύρω από την τροπική λίμνη.

Μετά τη διάλεξη, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ζωικά απολιθώματα από την περιοχή του Γαβαθά, με τη χρήση ειδικών στερεοσκοπικών μικροσκοπίων.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων του Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα συνεχιστεί την Παρασκευή, 21 Ιουλίου, με διάλεξη που θα έχει θέμα «Μετανάστες στη Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια - Το πέρασμα από την Αφρική στην Ευρώπη». Θα αφορά τη συναρπαστική ιστορία των μετακινήσεων ζώων από την Αφρική προς την Ευρώπη με γέφυρα το Αιγαίο, όπως αποδεικνύεται από τα παλαιοντολογικά ευρήματα.

Τέλος, την Παρασκευή, 28 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με θέμα «ο καταστροφικός σεισμός της 12ης Ιουλίου στη Βρίσα-Γεωτεκτονικό πλαίσιο- Ενεργά ρήγματα - Σεισμική ιστορία - Πρώτα συμπεράσματα».

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρουσιαστούν τα επιστημονικά στοιχεία που συνδέονται με τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουλίου 2017, που είχε ως συνέπεια την καταστροφή του οικισμού της Βρίσας, αλλά και καταγραφή πολλών ακόμη καταστροφών σε όλη τη Λέσβο.

Θα ακολουθήσει περιήγηση στην αίθουσα Εξέλιξης του Αιγαίου και γνωριμία με το φαινόμενο του σεισμού μέσα από τις ειδικές μακέτες του Μουσείου, παρατήρηση σεισμών σε πραγματικό χρόνο, αλλά και γνωριμία με τον σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου.


Πηγή: Real, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια