Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Για την Κνωσό είναι μακρύς ο δρόμος

Ταλαιπωρία στην Κνωσό για χιλιάδες επισκέπτες, που πρέπει να περιμένουν... ώρα για να επισκεφθούν το μνημείο. Εκατοντάδες τουρίστες σχ...

Για την Κνωσό είναι μακρύς ο δρόμος
Ταλαιπωρία στην Κνωσό για χιλιάδες επισκέπτες, που πρέπει να περιμένουν... ώρα
για να επισκεφθούν το μνημείο.
Εκατοντάδες τουρίστες σχημάτιζαν μια ατελείωτη ουρά χθες στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπως φάνηκε σε βίντεο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Cretalive.gr. 

Oι ξένοι και Έλληνες επισκέπτες του μνημείου ξόδεψαν το περίσσευμα της υπομονής τους μέχρι να φτάσουν σε ένα από τα τρία ταμεία. Η εικόνα δεν είναι καινούργια. Κάθε καλοκαίρι, στην αιχμή της τουριστικής σεζόν, οι ουρές στην Κνωσό είναι μεγάλες. Φέτος, τα πράγματα είναι χειρότερα.

«Το πρόβλημα έχει ενταθεί», παραδέχθηκε στην «Κ» ο επί 35 χρόνια φύλακας στο μνημείο κ. Μανόλης Αποστολάκης, «καθώς το 90% των συναλλαγών γίνεται πλέον με πιστωτικές κάρτες κι αυτό δημιουργεί πρόσθετη καθυστέρηση. Συγκεκριμένα χθες, η προσέλευση ήταν τεράστια. Μέχρι τις 2.30 μ.μ. είχαν γίνει 3.000 συναλλαγές και είχαν περάσει στο μνημείο 5.000 άτομα».



Αυτό που περισσότερο τον προβληματίζει και φαίνεται καθαρά και στη φωτογραφία –είναι καρέ από το συγκεκριμένο βίντεο– είναι η επικινδυνότητα του σημείου. «Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν πάνω στον δρόμο σχεδόν, ο οποίος είναι πυκνής κυκλοφορίας. Τρέμω στη σκέψη τού τι μπορεί να συμβεί. Έχουμε κάνει αναφορά στην αρμόδια εφορεία και περιμένουμε σε συνεννόηση με την Τροχαία να ληφθούν μέτρα. Είναι επείγον».

Για το μείζον θέμα της μεγάλης αναμονής, γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα, τον ρωτάμε. «Εμείς τα είπαμε στην πρόεδρο του ΤΑΠ (κ. Ασπασία Λούβη) όταν μας επισκέφθηκε. Της είπαμε ότι θα είμαστε πάλι στα κανάλια το καλοκαίρι. Πρέπει να γίνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, να βρούμε την ησυχία μας»

Την ίδια ώρα, το neakriti.gr μεταδίδει ότι μόνο ένα ταμείο ήταν ανοιχτό, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να συνωστίζονται σε ουρές που εκτείνονται σε μεγάλη απόσταση από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.


Για την Κνωσό είναι μακρύς ο δρόμος

Για την Κνωσό είναι μακρύς ο δρόμος

Για την Κνωσό είναι μακρύς ο δρόμος

Για την Κνωσό είναι μακρύς ο δρόμος



Η ταλαιπωρία των τουριστών ήταν εμφανής, καθώς πολλοί από αυτούς αποχωρούσαν από τις ουρές, ενώ μητέρες με μικρά παιδάκια, αλλά και ηλικιωμένοι, αναγκάζονταν να περιμένουν όρθιοι, για να επισκεφτούν το πιο διάσημο αρχαιολογικό μνημείο της Κρήτης.

5.500 επισκέπτες στην Κνωσό σε...μία ημέρα!

Την απάντηση των εργαζομένων στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού για τις απίστευτες εικόνες που ανέδειξε το Cretalive με τις ουρές των επισκεπτών έξω από το Μινωϊκό Παλάτι, μετέφερε ο Αρχαιοφύλακας της Κνωσού Μανώλης Αποστολάκης. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε ότι μόνο χθες κόπηκαν 5.400 εισιτήρια για είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.

Όπως είπε, εξυπηρετούσαν τρία ταμεία, τα οποία σίγουρα δεν επαρκούν και υπάρχει ήδη σχετικό αίτημα στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για λειτουργία επιπλέον ταμείων. 

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη,ο μέσος χρόνος αναμονής που καταγράφηκε ήταν τα 30-35 λεπτά και ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης του κάθε επισκέπτη στο ταμείο το ένα λεπτό, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι πληρώνουν με κάρτα. 

Ο αρχαιοφύλακας της Κνωσού υπογράμμισε πως και τα μηχανήματα ελέγχου "συμβάλλουν" στην καθυστέρηση καθώς είναι παλιάς τεχνολογίας (του 2004) αλλά δεν αναμένεται να αντικατασταθούν πριν από το 2018.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καταγράφεται τις ημέρες της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών είναι το γεγονός ότι ελοχεύουν κίνδυνοι για την ακεραιότητά τους, με δεδομένο ότι ουσιαστικά περιμένουν στο...δρόμο! 

Κατά τον κ. Αποστολάκη υπάρχει ήδη πρόταση να διαμορφωθεί ειδικός χώρος αναμονής στο βόρειο τμήμα του χώρου στάθμευσης που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του μνημείου, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι.

Πηγή: Γ. Επτακοίλη, Καθημερινή , Πρώτο Θέμα, CretaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια