Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας ανοίγει ξανά στο κοινό

Ο χώρος όπου ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε την εφηβεία και ο Ευριπίδης έγραψε τα δύο τελευταία του έργα αποκαταστάθηκε και εγκαινιάζεται π...

Το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας ανοίγει ξανά στο κοινό

Ο χώρος όπου ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε την εφηβεία και ο Ευριπίδης έγραψε τα δύο τελευταία του έργα αποκαταστάθηκε και εγκαινιάζεται παρουσία τεσσάρων σημαντικών συγγραφέων.

Το ξεχωριστής ιστορικής σημασίας, Αρχαίο Θεατρο της Μίεζας εγκαινιάζεται την πρώτη πανσέληνο του Αυγούστου, με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας.   Το βράδυ της 7ης Αυγούστου, τέσσερις συγγραφείς -η Ζυράννα Ζατέλη, ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Θεόδωρος Γρηγοριαδης και η Γλυκερία Μπασδέκη- παρουσιάζουν στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας την Ιφιγενεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη.   

Η Μίεζα ήταν μια μικρή πόλη της ερατεινής Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τις Αιγές, την βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με την Πέλλα, το μακεδονικό λιμάνι στη βόρεια ακτή του Θερμαϊκού που το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. είχε αναπτυχθεί σημαντικά με αποτελεσμα να γίνει τόπος της δεύτερης κατοικίας της βασιλικής οικογένειας.  Η γεωγραφική θέση και το παραδεισένιο τοπίο με τα πλούσια λιβάδια, τα βαθύσκια δάση και τα πολλά νερά είναι ίσως ο λόγος που έκαναν τον Φίλιππο Β΄ να διαλέξει την Μίεζα για να εγκαταστήσει εκεί τη σχολή όπου ο Αριστοτέλης θα δίδασκε τον γιο και διάδοχο του Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και τα παιδιά των εταίρων που προορίζονταν να γίνουν η ελίτ και να στελεχώσουν όλα τα αξιώματα του κράτους. Εκεί έγραψε και ο Ευριπίδης τα δύο τελευταία του έργα, την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και τις «Βάκχες».   

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συντήρησε και αποκατέστησε το θέατρο ολοκληρώνοντας το έργο το 2014 με αυτεπιστασία και χρήματα από το Γ΄ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. 

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης 
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Ματίνα Μέγκλα 
Μουσική εγκατάσταση: Αλέξανδρος Γκόνης 
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελιδης 
Ερμηνεύουν οι συγγραφείς: Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης και Γλυκερία Μπασδέκη.   

Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας 
Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017 
Ώρα έναρξης: 21:00


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια