Η Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αι. διατηρούσε τα χαρακτηριστικά μιας πόλης της ανατολής, ωστόσο, ήδη από το β΄ μισό του 19ου αι.,...
Η Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αι. διατηρούσε τα χαρακτηριστικά μιας πόλης της ανατολής, ωστόσο, ήδη από το β΄ μισό του 19ου αι., στο πλαίσιο του εξευρωπαϊσμού της, είχε αποκτήσει φαρδείς δρόμους, νέα δίκτυα υποδομών, νέα κτήρια.
Οι χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι κάτοικοί της, μαζί με τους μόνιμα εγκατεστημένους δυτικοευρωπαίους και τα πολυάριθμα ξένα στρατεύματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που στάθμευαν στην πόλη συνέθεταν τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον Αύγουστο 1917, μόλις πέντε χρόνια μετά το πέρασμά της πόλης στα χέρια της ελληνικής διοίκησης, κατέστρεψε μεγάλο μέρος της, σχεδόν από τα δυτικά τείχη έως την Αχειροποίητο, την Αγία Σοφία και μέχρι την παραλία.
Η φωτιά στο πέρασμα της κατέκαψε ό,τι βρέθηκε μπροστά της, μετατρέποντας τα πάντα σε σωρούς ερειπίων. Τα κτήρια -κατοικίες, ξενοδοχεία, χάνια, εργαστήρια, καταστήματα- που υψώνονταν εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου (σημερινής οδού Εγνατία) μετατράπηκαν σε στάχτες. Ωστόσο αυτή η καταστροφή αποτέλεσε το εφαλτήριο για τον ανασχεδιασμό της πόλης που καθόρισε την μετέπειτα εξέλιξή της έως και σήμερα.
Το στρώμα της πυρκαγιάς εντοπίστηκε στα σκάμματα κατασκευής των σταθμών Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως εκατέρωθεν της κεντρικής οδού τα ερείπια των κτηρίων που κάηκαν στην πυρκαγιά και ισοπεδώθηκαν στη συνέχεια για τη διαπλάτυνση του δρόμου και τη δημιουργία δημοσίου χώρου. Εντοπίστηκαν υπόγειοι ως επί το πλείστον χώροι με φωτιστικές θυρίδες στο επίπεδο του δρόμου.
Στο εσωτερικό τους αποκαλύφθηκαν πεσμένα συμπαγή τμήματα τοιχοποιιών, διαλυμένα οικοδομικά υλικά και απανθρακωμένα ξύλα, καμένα αντικείμενα, όπως σκεύη νοικοκυριού (κατσαρολικά, μπουκάλια κ.α.), δοχεία αποθηκευτικής χρήσης (μεταλλικοί δακτύλιοι από βαρέλια, πιθάρια κ.ά), είδη εργαστηριακού εξοπλισμού (αποστακτήρας, κ.ά). Επίσης, βρέθηκε καμένο βιβλίο καθώς και καμένα φύλλα γαλλικών εφημερίδων, όπου αναγράφεται η χρονολογία 1917.
Τα ευρήματα των αρχαιολόγων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά φωτογραφημένα στις 23 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο Ύψιλον, Εδέσσης 5 , κατά τη διάρκεια της δράσης Έγινε η σπίθα πυρκαγιά. Από την parallaxi σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη της Αττικό Μετρό.
Διαβάστε τι άλλο θα συμβεί εκείνη την ημέρα εδώ.
Πηγή: Parallaxi
Δεν υπάρχουν σχόλια