Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων


Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, διορίστηκε νέο διοικητικό συμβούλιο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ). Δήλωση της προέδρου και του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου, άμεση αντίδραση των αρχαιοφυλάκων.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «από τις βασικές προτεραιότητες του νέου διοικητικού συμβουλίου θα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο εκσυγχρονισμός λειτουργίας των κυλικείων στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων, ο εξοπλισμός των πωλητηρίων, η ανάπτυξη των εκδόσεων και η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού».

Ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΠ ορίστηκε ο Βαβατσιούλας Ορέστης του Πλουτάρχου, δρ αρχιτέκτων μηχανικός, τέως διευθυντής στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς και Κυκλάδων.

Τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου:
 • Ανδρίκου Ελένη του Ευαγγέλου, δρ Αρχαιολογίας, προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων - Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
 • Κιούση Αναστασία του Χαραλάμπους, αρχαιολόγος, Msc, δρ ΕΜΠ Προστασία Μνημείων.
 • Παπαθανασίου Αλεξάνδρα του Βασιλείου, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, Msc, υπάλληλος ΕΥΣΕ/ΕΑΣ, υπουργείο Ανάπτυξης.
 • Πολίτης-Στεργίου Ευάγγελος του Βασιλείου, δρ Ανθρωπογεωγραφίας, ομ. Καθ. ΣΔΟ ΤΕΙ ΔΕ.
 • Σπηλιοπούλου Πανωραία του Βασιλείου, δικηγόρος.
 • Τσαμποδήμος Ιωάννης του Αποστόλου, πτυχιούχος Πληροφορικής, προϊστάμενος Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΠΠΟΑ.

Την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου,  να διορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), ακολούθησε δήλωση της προέδρου, Ασπασίας Λούβη-Κίζη, και του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου.


Η δήλωση:

Σήμερα 8 Αυγούστου 2017 η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου ανακοίνωσε την απόφασή της να αλλάξει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ).

Μεσούντος του Αυγούστου,
 • μετά την ανακοίνωση των χορηγών για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της χώρας, το οποίο θα υποστηρίζεται από ολοκληρωμένο σύστημα επιχειρησιακών πόρων για το σύνολο των λειτουργιών του ΤΑΠ (ύστερα από εντατική τεχνική προετοιμασία ενός έτους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε σήμερα να μιλάμε για την έναρξη ενός πραγματικού έργου και όχι για μία ακόμα εξαγγελία),
 • ενόσω είναι σε πλήρη εξέλιξη ο μεγάλος διαγωνισμός των σημαντικότερων αναψυκτηρίων των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων της χώρας (ύστερα από την επιτυχή έκβαση σειράς δικαστικών εμπλοκών τα τελευταία χρόνια) και ενώ έχει γίνει πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας για τα αναψυκτήρια των μικρότερων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σύμφωνα με την ευρύτερη κυβερνητική πολιτική (ώστε να διαμορφωθεί ειδικό θεσμικό καθεστώς που θα δίνει προτεραιότητα για τη διαχείρισή τους σε φορείς της κοινωνικής οικονομίας),
 • τη στιγμή που τα πωλητήρια έχουν αρχίσει να αποκτούν τη δική τους ταυτότητα με πολιτιστικά προϊόντα υψηλής αισθητικής  εμπνευσμένα από την ιστορική και αρχαιολογική ταυτότητα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων (ύστερα από καλλιτεχνικό διαγωνισμό design, μέσω του οποίου το ΤΑΠ, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, διαθέτει πλέον δικά του σχέδια και πολιτιστικά προϊόντα και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τρίτους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα),
 • όταν τα έσοδα του  του υπουργείου Πολιτισμού από το ΤΑΠ έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια (ύστερα από τη θεαματική βελτίωση των εσωτερικών λειτουργιών ενός φορέα που τον παραλάβαμε κυριολεκτικά σε κατάσταση διαλύσεως και τη λήψη σημαντικών οργανωτικών μέτρων, όπως το εκδοτήριο εισιτήριων ομάδων επισκεπτών για την Ακρόπολη και το Θέατρο του Διονύσου, που είχαν ως αποτέλεσμα να αποδώσει τα μέγιστα η νέα τιμολογιακή πολιτική εισιτηρίων, την οποία το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΠ κλήθηκε όχι μόνο να σχεδιάσει αλλά και να τεκμηριώσει απέναντι στους Θεσμούς, κάτι που το έπραξε με απόλυτη επιτυχία, προβλέποντας με ακρίβεια την επιτευχθείσα αύξηση εσόδων κατά 60%, από τα 55 εκ. στα 88 εκ. το 2016),
 • και όταν πολλά άλλα επιτεύγματα καταγράφονται στο ενεργητικό του ΤΑΠ, όπως η τάξη που μπήκε στο χάος των πληρωμών των απαλλοτριώσεων και των στερήσεων χρήσης, η εκκαθάριση του ΟΠΕΠ κλπ,
η είδηση αυτή μας γεννά σοβαρά ερωτηματικά.
Το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΠ, χρωστάει πολλά στον πρώην υπουργό Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκη, για τη μορφή της σύνθεσής του, που εξαρχής φρόντισε να είναι απαλλαγμένη από συνδικαλιστικές αγκυλώσεις. Στον πρώην υπουργό κ. Αρ. Μπαλτά χρωστάει την απόλυτη πολιτική στήριξη, για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο της εξυγίανσης του Ταμείου, βάσει ριζοσπαστικών αλλαγών. Στην κ. Κονιόρδου χρωστάει έναν δημόσιο απολογισμό του έργου του, που θα κοινοποιηθεί σε εύθετο χρόνο.

Όταν η κ. Κονιόρδου ανέλαβε την ηγεσία του ΥΠΠΟ είχαν δρομολογηθεί όλες οι μεγάλες τομές. Δύσκολα επιτεύγματα που κατορθώθηκαν με τεράστιες προσπάθειες λίγων υπαλλήλων και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου, δεδομένου ότι ελάχιστες αλλαγές είχαν επέλθει στη στελέχωση του ΤΑΠ, γιατί αυτή δεν γίνεται να αλλάξει ριζικά παρά μόνο μετά από τη θεσμοθέτηση  του νέου Οργανισμού του Ταμείου. Αυτή ήταν η μόνη ενέργεια που αναλογούσε στην νέα τότε Υπουργό, ώστε να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις για την εξυγίανση του ΤΑΠ και να αποκτήσει το ταμείο οργανικές θέσεις διπλωματούχων πληροφορικής, marketing, οικονομολόγους και γενικά στελέχη ικανά να αναλάβουν ένα ευέλικτο, κερδοφόρο και αναπτυξιακό ταμείο, όπως μπορεί και οφείλει να είναι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Δυστυχώς, από τις αρχές του 2017 κατέστη σαφές στα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΠ, ότι η πολιτική της εξυγίανσης του Ταμείου δεν συμπεριλαμβανόταν στις φιλοδοξίες της νέας υπουργού. Σε σύσκεψη μάλιστα παρουσία τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΠ, η υπουργός δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να προχωρήσει ως έχει, γιατί η ίδια έχει “δεσμευθεί απέναντι στους αρχαιοφύλακες”!

Οι μάσκες έχουν πλέον πέσει. Η εξήγηση για την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΠ πρέπει να αναζητηθεί μέσα από τις απερίφραστες δηλώσεις του συνδικαλιστικού οργάνου των αρχαιοφυλάκων ΠΕΥΦΑ, που έχει μπλοκάρει τον οργανισμό του ΤΑΠ για έναν και μόνο λόγο, για τις υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων. Πιο συγκεκριμένα βάσει του προτεινόμενου νέου οργανισμού όλες οι εισπράξεις του ΤΑΠ θα παραδίδονται στο ΥΠΠΟΑ, το οποίο θα αναλαμβάνει να ελέγχει και να πληρώνει όλες τις δαπάνες που σήμερα πληρώνονται από το ΤΑΠ. Αυτή η διάταξη του νέου οργανισμού του ΤΑΠ, πέραν του εξορθολογισμού στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, συνεπάγεται και τον έλεγχο των υπερωριών των αρχαιοφυλάκων, που ως σήμερα καταβάλλει το ΤΑΠ κατευθείαν στους φερόμενους ως δικαιούχους, χωρίς να μπορεί να τους ασκήσει έλεγχο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχαιοφύλακες κάνουν προειδοποιητικές απεργίες. Η τελευταία μάλιστα ανεστάλη, γιατί μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστές του συγκεκριμένου κλάδου εξασφάλισαν από την υπουργό τη συμμετοχή τους σε ομάδα εργασίας (sic) για … τη σύνταξη του νέου οργανισμού του ΤΑΠ!

Πώς να συλλάβεις σήμερα την απόλυτη παράνοια;

Έχει ποτέ αναρωτηθεί κανείς από αυτούς που αναλαμβάνουν … “ηθικές δεσμεύσεις (!)” απέναντι σε εκβιαστές, που απειλούν να κλείσουν την Ακρόπολη, για να μην ασκηθεί έλεγχος στις υπερωρίες τους, ότι πρωτίστως στο πλαίσιο της χρηστής διαχείρισης ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι η πολιτιστική κληρονομιά, οφείλουν να απολογηθούν για τη στάση τους απέναντι στον Έλληνα πολίτη;

Αυτόν που πασχίζει να επιβιώσει με μόνη του στήριξη την ελπίδα ότι σήμερα στερείται τα πάντα, για ένα καλύτερο αύριο…

Αρνούνται οι αρχαιοφύλακες κάθε σχέση με την αποπομπή στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

Απάντηση στα όσα αναφέρει στη δήλωσή της η πρόεδρος του αποπεμφθέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) δίνει η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ). Η Ένωση απορρίπτει τα αναφερόμενα από την κα Ασπασία Λούβη περί του ότι το ΔΣ απολύθηκε και λόγω αρχαιοφυλάκων.

«Η ΠΕΥΦΑ θέλει να δηλώσει» αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ότι τα αναφερόμενα από την Κα Λούβη που αφορούν στους αρχαιοφύλακες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προσβάλλουν έναν ολόκληρο κλάδο, κατηγορώντας τους για ενέργειες και πράξεις που είναι εκτός λογικής, ηθικής και συνδικαλιστικής πρακτικής, λέγοντας μισές αλήθειες και ανακρίβειες, μέσα στην απέλπιδα προσπάθειά της να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους για τραγικά λάθη και αστοχίες της δικής της διοίκησης.

Οι εργαζόμενοι του ΥΠ.ΠΟ, διαβάζοντας την ανακοίνωσή της για τη “γόνιμη” θητεία της, αισθάνονται ότι ζουν σε άλλη χώρα, γιατί κανείς δεν είχε αντιληφθεί τίποτα από όλα αυτά. Εμείς γνωρίζουμε για κλειστά πωλητήρια, κλειστά αναψυκτήρια και παραλίγο για κλειστά Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, με ευθύνη της δικής της διοίκησης .

Θέλουμε να ενημερώσουμε επίσης, ότι φτάσαμε πολύ κοντά σε μια μεγάλη αναταραχή στα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, η οποία θα δημιουργείτο αποκλειστικά και μόνο με δική της ευθύνη και χωρίς τεκμηριωμένο λόγο.

Για την αποτυχημένη θητεία της Κας Λούβη, ευθύνη δεν έχουν μόνο αυτοί που την διόρισαν, αλλά και αυτοί που την κράτησαν μέχρι σήμερα και σίγουρα όχι τα δίκαια και νόμιμα αιτήματα των αρχαιοφυλάκων».

Η ΠΕΥΦΑ, θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα ώστε να εξετάσει τις περαιτέρω ενέργειές της για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος της και θα απαντήσει αναλυτικά με νέο δελτίο τύπου.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου