Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τι λένε ΥΠΠΟ & Περιφέρεια για το αν «χάθηκε» το ΕΣΠΑ για την Αμφίπολη

Έζησε σ' ένα roller coaster δημοσιότητας από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Έκτοτε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ...

«Χάθηκε» το ΕΣΠΑ για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης;

Έζησε σ' ένα roller coaster δημοσιότητας από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Έκτοτε, με ελάχιστες εξαιρέσεις,  βυθίστηκε στην αφάνεια και στη σιωπή.

Το ... κερασάκι στην τούρτα έρχεται με δημοσιεύματα πυ θέλουν το υπουργείο να κωλυσιεργεί στην ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ 2014 -2020.

Το περιλάλητο μνημείο της Αμφίπολης - η ανασκαφή που τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το βραβείο «Khaled Al - Asaad» που φέρει τον τίτλο του από το όνομα του αρχαιολόγου με τον μαρτυρικό θάνατο στην Παλμύρα - έρχεται ξανά στην επικαιρότητα καθώς η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, εκκλήθη να δώσει εξηγήσεις για την απόρριψη του φακέλου ένταξης του μνημείου του τύμβου Καστά στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 - 2020, κάτι που φέρεται να έχει συμβεί με ευθύνη του υπουργείου.

«Εξηγήσαμε στο υπουργείο τι λάθη έχουν γίνει στην υποβολή της αίτησης και περιμένουμε διορθώσεις», λέει στο TheTOC η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Είναι στο χέρι τους να την επανυποβάλλουν έγκαιρα» συμπληρώνει. «Δεν πρόκειται για λάθη αλλά για αναπροσαρμογές με διαχειριστικό και διευκρινιστικό χαρακτήρα», απαντά με τη σειρά του στο TheTOC το υπουργείο. «Θα υποβληθεί έγκαιρα η νέα αίτηση. Φυσικά και δεν υπάρχει πρόθεση καθυστέρησης. Όλοι θέλουμε την ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου...».

Αναλυτικά, λοιπόν, τι έφταιξε και η εδική υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέρριψε το φάκελο ένταξης του μνημείου;

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστας δήλωσε σχετικά με το θέμα στο TheTOC: «Η απόρριψη του φακέλου ένταξης της Αμφίπολης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει γίνει από τον Ιούλιο και μετά την απόρριψη έγινε συνάντηση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού στις οποίες εξηγήθηκε από πλευράς μας τι λάθη έχουν κάνει οι υπηρεσίες του και πως πρέπει να τα διορθώσουν προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Και περιμένουμε τώρα την επανυποβολή του τεχνικού δελτίου διορθωμένο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έχουν την ευθύνη να το επανυποβάλουν μέσα στο Σεπτέμβριο. Κι εμείς περιμένουμε την επανυποβολή με τις διρθώσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου το έργο να είναι ώριμο και πλήρες για να μπορέσει να ενταχθεί για χρηματοδότηση. Το ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται το 2023. Όχι απλά υπάρχουν περιθώρια  το έργο να ενταχθεί σ' αυτό, αλλά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που έχουμε δεσμεύσει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στην ανασκαφή της Αμφίπολης. Το χρονικό περιθώριο δεν έχει περάσει για να να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ 2014-2020, απλά έχει σημειωθεί μια καθυστέρηση λόγω των λαθών του υπουργείου. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάθηκε κάτι. Απλά πάει πιο πίσω η ένταξη των εργασιών».

- Θα πράξει πιστεύετε το υπουργείο τα δέοντα;

«Είναι στο χέρι τους».
  
«Δεν πρόκειται για λάθη αλλά για αναπροσαρμογές. Οι αναπροσαρμογές του απαιτήθηκαν από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας της Κεντρικής Μαδεκόνίας είχαν διαχεριριστικό και διευκρινιστιστικό χαρακτήρα, είναι το αντικείμενο της επεξεργασίας των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και θα έχουν ολοκληρωθεί στο προβλεπόμενο διάστημα», απαντούν με τη σειρά τους κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού στο TheTOC.«Στις 20 Σεπτεμβρίου θα γίνει η κατάθεση του τελικού δελτίου»

  - Τι απαντά, αλήθεια, το υπουργείο σ' εκείνους που λένε ότι το υπουργείο κωλυσιεργεί και σκόπιμα χάθηκε αυτή η προθεσμία; 

«Φυσικά και δεν χάθηκε το ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Σε αρκετούς φακέλους που υποβάλλονται γίνονται αναπροσαρμογές. Φυσικά και δεν υπάρχει πρόθεση καθυστέρησης. Όλοι θέλουμε την ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου. Ο ρόλος του είναι ιστορικός, το αντιλαμβανόμαστε όλοι και θα υπάρξει κοινή προσπάθεια για την ανάδειξή του. Προχωράμε με την Περιφέρεια με κοινή συνεργασία και συντονισμό».

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα υποβληθεί εκ νέου ο φάκελος με τα επιπλέον στοιχεία για το έργο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με χρηματοδότηση 1,5 εκατομμύριο ευρώ. 

Αυτό είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στην επίκαιρη ερώτηση της Φωτεινής Αραμπατζή, βουλευτού Σερρών της Ν.Δ., καθώς ο φάκελος απορρίφθηκε από την ειδική υπηρεσία Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, «λόγω “ανωριμότητας” του έργου και σοβαρότατων ελλείψεων στις απαιτούμενες μελέτες».

«Ποιες είναι πλέον οι επόμενες κινήσεις και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου σας για την εκ νέου υποβολή του φακέλου, προκειμένου να μη χαθεί η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2017 που θέτει η προκήρυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας; Ποιος, βεβαίως, έχει την ευθύνη αυτής της αποτυχίας, την ευθύνη απόρριψης του φακέλου και ως εκ τούτου ποιος θα συντονίσει εκ νέου την υποβολή του φακέλου στο ΕΣΠΑ 2014-2020;» ρώτησε μεταξύ άλλων η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην απάντησή της η υπουργός Πολιτισμού παραδέχτηκε ότι απορρίφθηκε ο φάκελος -που υποβλήθηκε στις 2 Ιουνίου- με τίτλο «Στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών», που κατατέθηκε με φορείς υλοποίησης τις Διευθύνσεις Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών. «Λόγω της πολυπλοκότητάς του και της ανάγκης να προηγηθούν διερευνητικές εργασίες, προκειμένου να εκπονηθούν επιμέρους μελέτες για την ολοκληρωμένη στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του, το υπουργείο μέσω της υποβληθείσης πρότασης προσπαθούσε να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία για την ωρίμανση του έργου...

Ωστόσο, η ειδική υπηρεσία διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέρριψε το κατατεθέν τεχνικό δελτίο, ενδεχομένως διότι υπήρξε έλλειμμα συνεννόησης μεταξύ των δύο φορέων. Συνήθως η πάγια τακτική είναι να υπάρχει μια προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ των φορέων για διευκρινίσεις που απαιτούνται σε συγκεκριμένες τεχνικές λεπτομέρειες και διαχειριστικές παραμέτρους, πριν κατατεθεί το τελικό δελτίο. Αυτό δεν έγινε και υπήρξε απόρριψη».

Η Λυδία Κονιόρδου είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αδιαφορία, καμία ολιγωρία. Όλα αυτά τα χρόνια, τα προηγούμενα αλλά και τα τελευταία, γίνονται διαρκώς εργασίες...», αναφέροντας ότι «η υπηρεσία μας δεν θεωρεί ότι είναι θέμα ανωριμότητας. Θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης ορισμένων σημείων...». Αναφορικά με την επίμαχη χρονολόγηση του μνημείου, είπε τα προφανή: «Περιμένουμε την επιστημονική κατάθεση της ανασκαφέως. Από εκεί θα συμπεράνουμε τη χρονολογία».


Πηγή: Κ. Λυμπεροπούλου, The TOC, Β. Τζεβελέκου, Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια