Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κάστρο 3.000 ετών ανακαλύφθηκε στον βυθό της λίμνης Βαν στην Τουρκία

Ένα κάστρο 3.000 ετών,  βγαλμένο από τους αρχαιότερους μύθους, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο βυθό της λίμνης Βαν στην Τουρκία.  


Κάστρο 3.000 ετών ανακαλύφθηκε στον βυθό της λίμνης Βαν στην Τουρκία

Ένα κάστρο 3.000 ετών, βγαλμένο από τους αρχαιότερους μύθους, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο βυθό της λίμνης Βαν στην Τουρκία. 

Eντοπίστηκε κρυμμένο στον βυθό της λίμνης Βαν, την δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Μέσης Ανατολής, στην ομώνυμη επαρχία της ανατολικής Τουρκίας.  Το κάστρο ήρθε στο «φως» έπειτα από έρευνες δέκα ετών κι εκτιμάται ότι είναι απομεινάρι του πολιτισμού των Ουράρτου, που κυριάρχησαν στην περιοχή από τον 9ο ως τον 6ο αιώνα π.Χ.

Ο επικεφαλής των δυτών, Tahsin Ceylan, αποφάσισε να ξεκινήσει  την έρευνα στη συγκεκριμένη λίμνη σε αναζήτηση ενός πλάσματος παρόμοιου με το τέρας του Λοχ Νες.


«Υπήρχε η φήμη ότι κάτι υπάρχει εκεί κάτω αλλά οι περισσότεροι αρχαιολόγοι και έφοροι μουσείων μας είπαν ότι δεν πρόκειται να βρούμε τίποτα», είχε πει ο Τσεϊλάν στη Daily Sabah. «Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Βαν, εγκαταστάθηκαν πολλοί πολιτισμοί στο πέρασμα των αιώνων και σχεδόν όλοι πίστευαν ότι στα νερά της κρύβονταν πολλά μυστήρια. Έχοντας αυτό κατά νου, συνεχίζουμε τις έρευνες για να αποκαλύψουμε τα μυστικά της λίμνης, που έχει μια ιστορία 600.000 ετών», λέει o ίδιος στην Hurriyet Daily News. Ο Tahsin Ceylan μαζί με μια ομάδα ακαδημαϊκών και δυτών ξεκίνησαν τις έρευνες πριν από δέκα χρόνια, κατά τις οποίες βρήκαν μαργαριτάρια, κοράλλια, ένα ρωσικό ναυάγιο, αλλά και σταλαγμίτες μήκους τουλάχιστον 10 μέτρων, που ονόμασαν «υποβρύχιες νεραϊδοκαμινάδες».

«Το γεγονός ότι βρήκαμε αυτό το υποθαλάσσιο κάστρο, αποτελεί ένα θαύμα. Τώρα θα έρθουν εδώ αρχαιολόγοι προκειμένου να εξετάσουν την ιστορία του και να μας δώσουν πληροφορίες για αυτό. Εμείς εντοπίσαμε τη ακριβή τοποθεσία του κάστρου και το φωτογραφίσαμε, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στην έρευνά μας. Τώρα πια πιστεύουμε ότι ανακαλύψαμε μία νέα περιοχή για να μελετήσουν οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί» πρόσθεσε ο Ceylan.

Κάστρο 3.000 ετών ανακαλύφθηκε στον βυθό της λίμνης Βαν στην Τουρκία

Τα απομεινάρια του κάστρου, καλύπτουν μια περιοχή ενός χιλιομέτρου και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με την ομάδα των ερευνητών να αναφέρει πως τα πέτρινα τείχη του φτάνουν σε κάποια σημεία τα 3-4 μέτρα ύψος. Πιστεύουν δε πως το κάστρο έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του, εξαιτίας της αλκαλικότητας του νερού της λίμνης.

Η στάθμη των νερών της λίμνης Βαν, την οποία οι άνθρωποι που είχαν εγκατασταθεί τριγύρω της ονόμαζαν «Ανώτερη Θάλασσα», παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, πριν πάρει την μορφή που έχει σήμερα.

«Kαθώς η στάθμη των νερών ανέβαινε, οι άνθρωποι εγκατέλειπαν τις εγκαταστάσεις που είχαν χτίσει. Αν και οι περισσότερες από αυτές είναι ερείπια, εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι χρέος μας να τις προστατεύσουμε. Άλλα κάστρα στη χώρα έχουν καταστραφεί, όμως αυτό, που ήταν κρυμμένο μέσα στη λίμνη διατηρήθηκε», λέει ο Mustafa Akkuş, ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο Van Yüzüncü Yıl.



Δεν υπάρχουν σχόλια