Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αίγυπτος: Γυμνάσιο των ελληνιστικών χρόνων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

Ένα ελληνιστικό γυμνάσιο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Watfa της Αιγύπτου, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κάιρο, εκ...


Αίγυπτος: Γυμναστήριο των ελληνιστικών χρόνων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

Ένα ελληνιστικό γυμνάσιο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Watfa της Αιγύπτου, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κάιρο, εκεί όπου κάποτε υπήρχε το αρχαίο χωριό με το όνομα Philoteris, που ίδρυσε ο Πτολεμαίος ο Β΄ το 300 π.Χ., από την αδελφή του Φιλοτέρα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στο ελληνιστικό γυμνάσιο, οι νέοι της Αιγύπτου –κάτοικοι της περιοχής κοντά στην όαση της σημερινής πόλης Fayoum-, εκπαιδεύονταν στον αθλητισμό, την ελληνική λογοτεχνία και τη φιλοσοφία. Η εν λόγω ανακάλυψη ήρθε στο φως από Γερμανούς και Αιγύπτιους αρχαιολόγους, με επικεφαλής την Cornelia Roemer.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής ομάδας των ανασκαφών, Ayman Ashmawi, το γυμνάσιο περιελάμβανε στο κεντρικό του κτήριο έναν χώρο υποδοχής, που κάποτε ήταν περικοσμημένος με αγάλματα, έναν μεγάλο χώρο συνεδριάσεων και συναντήσεων και έναν αύλειο χώρο.

Υπήρχε, επίσης, και ο χώρος για την κούρσα των αθλητών, ένας διάδρομος μήκους 200 μέτρων, ενώ ο χώρος περιβάλλονταν από κήπους, και ήταν ιδανικός για την εκμάθηση των νέων.

Αίγυπτος: Γυμναστήριο των ελληνιστικών χρόνων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

Αίγυπτος: Γυμναστήριο των ελληνιστικών χρόνων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

Το γυμνάσιο είχε κατασκευαστεί από εύπορους κατοίκους της περιοχής, που ήθελαν να δώσουν στους νέους της ανώτερης τάξης της εποχής μία καθαρά ελληνική εκπαίδευση, μέσω της οποίας να αθλούνται, να γράφουν και να διαβάζουν ελληνικά και να διδάσκονται τις μεγάλες φιλοσοφικές ελληνικές ιδέες.

Μέσω αυτής της μεγάλης ανακάλυψης, η επικεφαλής αρχαιολόγος, κα Roemer, αναδεικνύει το γεγονός της μεγάλης επίδρασης του ελληνικού πολιτισμού στην Αίγυπτο, όχι μόνο στην Αλεξάνδρεια, όπως είναι ευρέως γνωστό, αλλά και στην περιφέρεια και τις επαρχίες της χώρας, κατά την εποχή που ο Μέγας Αλέξανδρος μετέτρεψε την Αίγυπτο σε ένα κομμάτι του ελληνιστικού κόσμου, δημιουργώντας ελληνικές πόλεις με ναούς, δημόσια λουτρά και άλλα κτήρια, όπου συμβίωναν οι ντόπιοι με τους Έλληνες που κατά χιλιάδες ταξίδεψαν τότε στην Αίγυπτο, προσδοκώντας να ζήσουν σε ένα κόσμο με ευημερία και ειρήνη.


Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια