Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστροφές αρχαιοτήτων μετ’ εμποδίων

Ο πρωτογεωμετρικός σκύφος για τον οποίο κάνει λόγο ο κ. Φίλης. Τον περασμένο Αύγουστο ο Επαμεινώνδας Φίλης, συνταξιούχος γιατρός που ζ...

Επιστροφές αρχαιοτήτων μετ’ εμποδίων
Ο πρωτογεωμετρικός σκύφος για τον οποίο κάνει λόγο ο κ. Φίλης.
Τον περασμένο Αύγουστο ο Επαμεινώνδας Φίλης, συνταξιούχος γιατρός που ζει εδώ και δύο δεκαετίες στην Τουλούζη, επικοινώνησε με την «Κ» για δύο αρχαιότητες που είχε αγοράσει πριν από χρόνια σε δημοπρασία στη Γαλλία και προσπαθούσε να παραδώσει στο υπουργείο Πολιτισμού. 

Ένα γυναικείο ειδώλιο που αναφέρει στο πίσω μέρος του τη λέξη «Θηβών», καθώς κι έναν πρωτογεωμετρικό σκύφο. Ήταν βέβαιος ότι και τα δύο είχαν κλαπεί το 1941 από το Μουσείο Θηβών. Απευθύνθηκε στην «Καθημερινή», όπως εξήγησε τότε, διότι στο αρχείο του είχε κρατήσει ένα παλιό δημοσίευμα το οποίο αναφερόταν στις αρχαιότητες που άρπαξαν τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Παρέδωσε το γυναικείο ειδώλιο προς ταυτοποίηση στις 2/8/2017 όπως θυμίζει σε επιστολή που έστειλε στις 13/1/2018 στο ΥΠΠΟΑ, αναμένοντας την απόφαση. Όμως, για τον πρωτογεωμετρικό σκύφο σημειώνει πως δεν έλαβε απάντηση, πλην μιας πληροφορίας ότι «εξετάζεται στο αρμόδιο συμβούλιο από τον Ιούνιο 2016».

«Είναι πρόδηλον ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον», σημειώνει στην επιστολή του, θυμίζοντας ότι είχε απευθυνθεί και στο υπουργείο Εξωτερικών. Και ενοχλημένος καταλήγει πως πρόθεσή του είναι «να ανακαλέσω την προσφορά μου» για τον σκύφο, ο οποίος άλλωστε βρίσκεται στη Γαλλία.

Τέτοιες περιπτώσεις βέβαια είναι χρονοβόρες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου πρέπει να αναγνωρίσουν την προέλευση και την ταυτότητα του αρχαίου πριν έρθει στην Ελλάδα. Ο κ. Φίλης, μας είχε πει το περασμένο καλοκαίρι, φοβόταν μήπως το αντικείμενο που δώρισε «ξεχαστεί σε κάποια αποθήκη μουσείου». Επιθυμία του ήταν να επιστρέψει στο Μουσείο Θηβών, στο οποίο θεωρεί ότι ανήκει. Τώρα περιμένει απάντηση για τον σκύφο. Ώστε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια