Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιχείρηση-μαμούθ σε όλο τον κόσμο για τον εντοπισμό χιλιάδων αρχαίων αντικειμένων

Αστυνομικοί εντόπισαν 41 αρχαία αντικείμενα μετά από έρευνα σε δύο κατοικίες και δύο εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα  Δεκάδες χιλιάδ...


Επιχείρηση-μαμούθ σε όλο τον κόσμο για τον εντοπισμό χιλιάδων αρχαίων αντικειμένων
Αστυνομικοί εντόπισαν 41 αρχαία αντικείμενα μετά από έρευνα σε δύο κατοικίες και δύο εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα 
Δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα πολιτισμού, αρχαία και μη, κατασχέθηκαν στη διάρκεια επιχειρήσεων κατά του λαθρεμπορίου που οργανώθηκαν σε 81 χώρες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων (OMD), την Europol και την Interpol.

Νομίσματα, έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, μουσικά όργανα, γλυπτά και αρχαιολογικά αντικείμενα κατασχέθηκαν στη διάρκεια μιας παγκόσμιας επιχείρησης που είχε στόχο το λαθρεμπόριο πολιτιστικών αντικειμένων.

Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη στο πλαίσιο της επιχείρησης «Athena», που έχει συνδιοργανωθεί από τον Παγκόμσιο Οργανισμό Τελωνείων και την Intepol, και της επιχείρησης «Pandora II», τον συντονισμό της οποίας έχουν η Europol και η ισπανική Guardia Civil. «Δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι» έγιναν στα αεροδρόμια και στα σύνορα 81 χωρών στη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2017, διευκρινίζει η Interpol.

Επιχείρηση-μαμούθ σε όλο τον κόσμο για τον εντοπισμό χιλιάδων αρχαίων αντικειμένων
Κέλυφος γλυπτόδοντα που πουλήθηκε 150.000 δολάρια στις ΗΠΑ 
Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν

Ελέγχθηκαν οι οίκοι πλειστηριασμών, τα μουσεία καθώς και ιδιώτες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν «περισσότερες από 300 έρευνες» και να πραγματοποιηθούν 101 συλλήψεις. Συνολικά κατασχέθηκαν 41.000 αντικείμενα.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που ανακτήθηκαν, η Interpol αναφέρει την περίπτωση του κελύφους ενός γλυπτόδοντα ‒ενός γιγάντιου αρμαδίλου που έχει εξαφανιστεί‒, το οποίο βρέθηκε από την ομοσπονδιακή αστυνομία της Αργεντινής. Αυτό το καβούκι, ηλικίας μεγαλύτερης του ενός εκατομμυρίου ετών, πωλούνταν για 150.000 δολάρια! Ένας πίνακας του Νικολά ντε Σταλ, η αξία του οποίου εκτιμάται σε περίπου 500.000 ευρώ, εντοπίσθηκε από τα γαλλικά τελωνεία στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Nord στο Παρίσι, από όπου επρόκειτο να μεταφερθεί λαθραία στο Λονδίνο.

Επιχείρηση-μαμούθ σε όλο τον κόσμο για τον εντοπισμό χιλιάδων αρχαίων αντικειμένων
Δύο χιλιάδες αντικείμενα κατασχέθηκαν στην Ισπανία
Οι αρχές κατάσχεσαν επίσης 88 κομμάτια από ελεφαντόδοντο, καθώς και όπλα όπως σπαθιά, μια βαλλίστρα και 39 ιστορικά πυροβόλα όπλα ‒τουφέκια και πιστόλια.

«Περισσότερα από 7.000 αντικείμενα, δηλαδή σχεδόν το 20% του συνολικού αριθμού των αντικειμένων που βρέθηκαν σ' αυτές τις επιχειρήσεις», ανακαλύφθηκαν σε ιστότοπους πωλήσεων στο Ίντερνετ, αναφέρει η Interpol.

«Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων Athena και Pandora II μιλούν από μόνα τους: η συνεργασία ανάμεσα στο τελωνείο και την αστυνομία μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και θα έπρεπε να προωθηθεί και να υποστηριχθεί σε όλα τα επίπεδα. Η μάχη εναντίον του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αντικειμένων παραμελούνταν για καιρό από τις δυνάμεις της τάξης, όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του OMD Κούνιο Μικουρίγια.

Επιχείρηση-μαμούθ σε όλο τον κόσμο για τον εντοπισμό χιλιάδων αρχαίων αντικειμένων
Μαρμάρινη κεφαλή που εντοπίστηκε στη Βραζιλία
Ο γενικός γραμματέας της Interpol Γιούργκεν Στοκ δήλωσε από την πλευρά του πως «για τους εγκληματίες, η μαύρη αγορά έργων τέχνης είναι τόσο κερδοφόρα όσο τα ναρκωτικά, τα όπλα και οι απομιμήσεις».

«Τα αρχαία αντικείμενα αντιπροσωπεύουν επίσης μια εν δυνάμει πηγή μεγάλου πλούτου για τις τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε.

Η πρώτη επιχείρηση Pandora, που διεξήχθη από τις αστυνομικές 18 χωρών της Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016, είχε οδηγήσει στην κατάσχεση περισσότερων από 3.500 κλεμμένων αρχαίων αντικειμένων και έργων τέχνης.


Πηγή: Pontos News, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια