Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καινοτόμα ελληνική εφαρμογή σώζει πολύτιμα αρχεία

Στον σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας της η πλατφόρμα  μετρά περισσότερους από 12.000 επισκέπτες Μια καινοτόμα ελληνική εφαρμογή σώζει πολ...

Καινοτόμα ελληνική εφαρμογή σώζει πολύτιμα αρχεία
Στον σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας της η πλατφόρμα
 μετρά περισσότερους από 12.000 επισκέπτες
Μια καινοτόμα ελληνική εφαρμογή σώζει πολύτιμα αρχεία και διακρίνεται διεθνώς. 

Η διαδικτυακή πλατφόρμα Archive Alert, η οποία αποτελεί το μοναδικό ψηφιακό εργαλείο στον κόσμο για τη διάσωση ιστορικών αρχείων σε συνεργασία με τους πολίτες, επιλέχτηκε ως υποψήφια στο διεθνή διαγωνισμό «Digital Humanities Awards 2017», στην κατηγορία της καλύτερης ψηφιακής εφαρμογής για το ευρύ κοινό μαζί με δεκάδες ψηφιακά έργα από όλο τον κόσμο. 

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε το 2017 και παρέχει την δυνατότητα σε μεμονωμένα άτομα, φορείς και συλλογικότητες να δηλώνουν αρχεία ή άλλο πολιτιστικό υλικό που θεωρούν ότι κινδυνεύει λόγω άγνοιας, αμέλειας ή έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Στη συνέχεια η πλατφόρμα ενημερώνει αυτομάτως όλους τους φορείς που ενδεχομένως αφορά η συγκεκριμένη καταγραφή. 

Παράλληλα, οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δηλώνουν ότι διαθέτουν οι ίδιοι ιστορικά τεκμήρια, είτε απλώς προς ενημέρωση των αρχειακών φορέων είτε προσκαλώντας ειδικό προσωπικό για την καταγραφή, ταξινόμηση, διάσωση και μελέτη του. 

Το Archive Alert, η χρήση του οποίου είναι δωρεάν, δημιουργήθηκε από ιστορικούς, μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Αρχείων Τάξις, η οποία τα τελευταία επτά χρόνια προσπαθεί να συμβάλλει στην διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς δίνοντας έμφαση στα ιστορικά τεκμήρια και ιδιαίτερα στα ιστορικά αρχεία. 

Στον σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας της η πλατφόρμα μετρά περισσότερους από 12.000 επισκέπτες, έχει 83 ενεργούς εγγεγραμμένους χρήστες, συνεργάζεται με 15 αρχειακούς φορείς και έχει δεχτεί 12 δηλώσεις αρχειακού υλικού. 

Τα «Digital Humanities Awards» αφορούν ψηφιακά μέσα που καλύπτουν το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών. Οι υποψηφιότητες εγκρίνονται από μια διεθνή επιστημονική επιτροπή η οποία αποτελείται από έξι ακαδημαϊκούς προερχόμενους από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού. Στη συνέχεια, οι διακρίσεις απονέμονται μετά από ανοιχτή ψηφοφορίας του κοινού. 


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια