Σε μια καλαίσθητη έκδοση, με συνοπτικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αποτυπώνεται «Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας ...
Σε μια καλαίσθητη έκδοση, με συνοπτικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αποτυπώνεται «Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας τα έτη 2015 – 2017», σε όλους τους τομείς που αφορούν στην προστασία, προβολή και ανάδειξη των μνημείων της Ηλείας την τελευταία τριετία. Την έκδοση επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και έχει ήδη ξεκινήσει η διανομή του.
Το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Ηλεία, μία γεωγραφική ενότητα με πλήθος σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων – δύο εξ αυτών μάλιστα συγκαταλέγονται στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco (Ολυμπία, Ναός Επικουρίου Απόλλωνος) – και με έξι Μουσεία, είναι πολυσύνθετο και οι απαιτήσεις ιδιαίτερα αυξημένες.
Το σημαντικό έργο της Εφορείας
Η τριετία 2015-2017 υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και παραγωγική για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, καθώς για πρώτη φορά λειτούργησε ως φορέας προστασίας όλων διαχρονικά των αρχαιοτήτων μετά τη διοικητική μεταβολή στη σύνθεση και στις αρμοδιότητές των Εφορειών που επήλθε τον Οκτώβριο του 2014. Ο κύκλος εργασιών σχεδόν διπλασιάστηκε, δεδομένου ότι στο αντικείμενο της πρώην Ζ΄ ΕΠΚΑ προστέθηκαν τα πολυάριθμα μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής της Ηλείας. Επισημαίνεται ότι το έργο αυτό επετεύχθη χάρη στην άοκνη εργασία, πολλές φορές και πέραν του ωραρίου, του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων της Εφορείας.
Αναλυτικά τα έργα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τριετίας 2015-2017 είναι τα παρακάτω:
Α)«Αποκάλυψη και Ανάδειξη Γυμνασίου – Χωροθέτηση νέας εισόδου του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας», ΕΣΠΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό 980.000 ευρώ
Β)«Προστασία και ανάδειξη του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης και του αναλήμματος των Θησαυρών του Κρονίου Λόφου στην Αρχαία Ολυμπία», ΕΣΠΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό 487,000 ευρώ
Γ)Υποέργα σε έργα τρίτων. Μεταξύ άλλων:
– «Κατασκευή χώρου Υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ) υπολειμμάτων Περιφερειακής ενότητας Ηλείας στην Τριανταφυλλιά», στο πλαίσιο του οποίου διενεργήθηκε ανασκαφή οικιστικών καταλοίπων ελληνιστικής εποχής
– «Αντιπλημμυρικά έργα και οριοθέτηση ποταμού Αλφειού Ν. Ηλείας»
-«Συμπληρωματικό Υδραγωγείο τοπικών κοινοτήτων Δήμου Πύργου από το Δίκτυο του Ερυμάνθου Ποταμού»
-«Βελτίωση Ε.Ο Δάφνης – Παράκαμψη Δάφνης – Παράκαμψη Κεραμιδιάς»
-«Βελτίωση Επαρχιακής οδού Κρέστενας – Ανδρίτσαινας Επικουρίου Απόλλωνος, Τμήμα Διάσελλων – Μπαρακίτικων»
Δ)«Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας 2014-2016», Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ
Ε)Η Εφ.Α.Η σε συνεργασία Αρχαιολογικά Ινστιτούτα της Γερμανίας και της Αυστρίας, Πανεπιστήμια του Εξωτερικού και σημαντικούς Διεθνείς Οργανισμούς – μεταξύ των οποίων και η UNESCO, υλοποιεί μια σειρά σημαντικών επιστημονικών ερευνών και προγραμμάτων, σε διάφορες περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Ζ)ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
Η Εφορεία διενήργησε μία σειρά σωστικών ανασκαφών, στο Επιτάλιο, στην Αμαλιάδα, στην Αλίφειρα, στον Άγιο Αθανάσιο Κουρούτας, στο ιερό της Ειλειθυιας στην Ολυμπία, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας με σημαντικά κινητά και ακίνητα ευρήματα.
Πέραν των καθιερωμένων εργασιών συντήρησης στο εργαστήριο συντήρησης της Εφορείας στην Ολυμπία και στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού και συντήρησης στην Αλίφειρα, στη Σκαφιδιά, στον Άγιο Αθανάσιο Κουρούτας, στη Δαφνιώτισσας κ.α
Η) ΜΟΥΣΕΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Το 2015 άρχισαν οι εργασίες ψηφιοποίησης επιλεγμένων συνόλων κινητών μνημείων στο πλαίσιο της συμμετοχής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας στο πανελλαδικής εμβέλειας συγχρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Νέου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων».
Η ΕΦΑ Ηλείας συμμετείχε με μεγάλο αριθμό έργων από τα Μουσεία της Ολυμπίας, του Πύργου και του Κάστρου Χλεμούτσι στις περισσότερες μεγάλες περιοδικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Θ) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία υλοποιούνται από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Μουσεία Ολυμπίας, Ήλιδας, Πύργου, στο Κάστρο Χλεμούτσι, αλλά και στο Ναό του Επικου- ρίου Απόλλωνος. Τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν 45 δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα που παρακολούθησαν περίπου 12.000 μαθητές.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η επαναλειτουργία της Ψηφιακής Έκθεσης στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα, της οποίας η λειτουργία λόγω τεχνικών προβλημάτων είχε παύσει από το 2011.
Ι) Στο έργο της Εφορείας συγκαταλέγεται μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων: συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, ομιλιών και σεμιναρίων, κυρίως στο πλαίσιο εορτασμών του ΥΠΠΟΑ (Πανσέληνος του Αυγούστου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς κλπ.), αλλά και ως μεμονωμένες εκδηλώσεις.
Συνεργασίες και ευχαριστίες
Πολύτιμος αρωγός στάθηκαν οι Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. με τις Διευθύνσεις τους, όπως και η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, ιδιαιτέρως δε η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου η οποία συνέδραμε την Εφορεία σε πολλές περιπτώσεις επί τεχνικών κυρίως ζητημάτων . Σε όλους τους ανωτέρω οφείλονται ευχαριστίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών θεσμικών οργάνων και φορέων της Ηλείας, μη εξαιρουμένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την υποστήριξη που παρείχαν στην Υπηρεσία.
Επιμέλεια
Τα κείμενα την επιμέλεια τους, έχει η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, τη μετάφραση η Κάτια Μαντέλη και την επιμέλεια του Αγγλικού κειμένου ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Υπεύθυνος για την Διοικητή – Διαχειριστική Υποστήριξη είναι ο Χρήστος Σπηλιόπουλος, την εποπτεία επιμέρους δράσεων είχαν οι αρχαιολόγοι Χρήστος Ματζάνας, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Ρούλα Λεβεντούρη, Χρήστος Λιάγκουρας, Πόπη Λουμιώτη, Αντωνία Μουρτζίνη και Αθανασία Ράλλη. Τέλος, οι φωτογραφίες της έκδοσης προέρχονται από το Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Κώστα Ξενικάκη.
Σε ηλεκτρονική μορφή
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το έντυπο σε ηλεκτρονική μορφή (.pdf) στην ιστοσελίδα της Εφ.Α. Ηλείας www.ilia-olympia.org ή να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία ώστε, αναλόγως αποθεμάτων, να τους διατεθεί.
Πηγή: Ν. Σπυροπούλου, Patris News
Δεν υπάρχουν σχόλια